Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Liška a mnich

Liška a mnich

Liška a mnich

RECENZE – KOMIKS: Sandman: Lovci snů (Neil Gaiman & P. Craig Russell) – JAROSLAV STUCHLÝ –

V comicsovém magazínu CREW č. 47 najdete mimo jiné příběh Cena, adaptaci stejnojmenné povídky Neila Gaimana ze sbírky Kouř a zrcadla. Do obrázkové podoby ji převedl Michael Zulli a je to velmi povedená záležitost, která se může pro někoho stát zpětně předstupněm ke čtení vynikajících Gaimanových próz. Geneze comicsové knihy Sandman: Lovci snů byla úplně stejná. Nejprve vznikla povídka ilustrovaná Jošitakou Amanem a tu do comicsové podoby adaptoval výtvarník P. Craig Russell, který má s podobnými pracemi bohaté zkušenosti (mimo prozaické útvary se comicsově zmocnil i operních libret). Nutno podotknout, že Lovci snů byla Russellova srdeční záležitost a stejně jako spousta dalších čtenářů původního textu také on uvěřil Gaimanovu doslovu, v němž se spisovatel zmiňoval o starém japonském příběhu přesazeném do sandmanovského universa. Ve skutečnosti však k žádnému „přesazování“ nedošlo, vše vzniklo kompletně v Gaimanově fantazii.

sandman lovci snů

P. Craig Russell nepracoval na Sandmanovi poprvé. Jeho kresbu lze nalézt třeba v povídce Ramadán (Báje a odlesky) nebo Smrt a Benátky (Věčné noci). V Lovcích snů dosahuje jeho umění vrcholu. Inspirován japonskými dřevoryty a evropskou secesí (jmenuje přímo Alfonse Muchu) předkládá před čtenáře comicsovou podobu křehkého milostného příběhu, v němž Gaiman ústrojně spojuje japonskou mytologii, postavy jako ze Shakespeara (macbethovské tři čarodějnice) i postavy a motivy se své vlastní série Sandman. Celá story začíná v odlehčeném duchu. Jezevec (tanuki) a liška (resp. liščí duch kitsune, který na sebe dokáže vzít podobu ženy) se neúspěšně pokoušejí vystrnadit z chrámu buddhistického mnicha. Liška se však proti očekávání do mladíka zamiluje, a když náhodou vyslechne plán kjótského spiritisty (onmjódžiho) na mnichovo usmrcení, rozhodne se jednat. A nebyli bychom ve spin- offu Sandmana, kdyby se postavy záhy neoctly v krajině snů.

Sandman 1

Právě v těchto pasážích se Russell ukazuje být zdatným adaptátorem, protože do značné míry přestane spoléhat na Gaimanův text a o cestování ve snech vypráví pouze prostřednictvím obrázků. Proto je také nefér srovnávat jeho výtvarné pojetí s původními Amanovými ilustracemi, na ilustrátorovi odpovědnost za to, aby příběh zůstal srozumitelný, neleží. Působivost výtvarného zpracování umocňují barvy Loverna Kindzierského, většinou tlumené a odpovídající záměru přiblížit celé dílo již zmíněným japonským dřevorytům.

SandmanSandman: Lovci snů je velmi příjemný, atmosférický kousek, který si bez problému mohou užít i ti, kteří s desetidílným cyklem nemají čtenářskou zkušenost. Jedná se o uzavřený celek, v němž Pán snů vystupuje ve vedlejší úloze (a dokonce v podobě černé lišky), práce s japonskou mytologií pak může přitáhnout pozornost třeba fanoušků comicsové série Usagi Yojimbo. A kdo z nás nezatoužil po lásce, která se nezalekne ani sebeobětování ve prospěch milované osoby? V tomto smyslu je Gaimanův příběh nadčasový a stírající jakékoli kulturní hranice. Aneb, jak říká liška v jiné pohádce: „Stáváš se navždy zodpovědným za to, co jsi k sobě připoutal.“

Neil Gaiman & P. Craig Russell

Sandman: Lovci snů

Nakladatelství CREW, Praha 2015
144 strany
499 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru