Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Vítěz ceny Silver Eye v české premiéře v kině Světozor

Vítěz ceny Silver Eye v české premiéře v kině Světozor

Vítěz ceny Silver Eye v české premiéře v kině Světozor

POZVÁNKA na projekci filmu Over the Years – 

V pondělí 7. prosince bude v kině Světozor od 20.00 k vidění dokument rakouského režiséra Nikolause Geyrhaltera Over the Years. Časosběrný snímek natáčený v průběhu deseti let zachycuje zdánlivě obyčejný život několika pracovníků textilní továrny v Dolních Rakousích. Dokument vynikající intimním vyobrazením charakterů a emocí získal po zásluze již pět ocenění včetně ceny Silver Eye udělované Institutem dokumentárního filmu na MFDF Jihlava.

S hlavními postavami filmu se poprvé setkáváme v zimě roku 2004, kdy začíná být jasné, že stará textilní továrna, v níž pracují, dlouho nepřežije. Po jejím zavření jsou nuceni dát svému životu jiný směr. Z nezaměstnanosti se tak stává výzva, kterou je možné naplnit usilovnější péčí o blízké či zapojením se do aktivit místního hasičského sboru.

„Snímek je citlivě naladěn na unikátní postavy, kterým se věnuje a zachycuje jejich každodenní životy s úžasnou obrazotvorností a rytmickou narativitou. Desetileté období, po které film vznikal, ukazuje technickou a řemeslnou zdatnost podtrhující témata stárnutí, přizpůsobení se novým okolnostem a vytrvalosti,“ uvedla na adresu Geyrhalterova dokumentu porota, jež mu v Jihlavě udělila cenu Silver Eye.

Samotný režisér však původně tak dlouhé natáčení vůbec nezamýšlel. „Když jsme v roce 2004 začali natáčet, bylo nám brzy jasné, že nebude dlouho trvat a továrna zavře nadobro. Postavy, které jsme zde potkali, jsme ale chtěli doprovázet s kamerou trochu déle. Ve finále se natáčení protáhlo na více než deset let,“ říká rakouský tvůrce. Je jasné, že za tak dlouhou dobu bylo natočeno obrovské množství materiálu. Střihači Wolfgangu Widerhoferovi také trvalo přesně rok, než z něj vykouzlil výsledný tvar. Poté pak ještě režisér natočil závěrečnou kapitolu. „To, co začíná jako dokumentování pomalého umírání jednoho průmyslového odvětví, se v průběhu deseti let rozvine do epického dokumentárního příběhu života a práce v postindustriální éře. Jde o mimořádný a dojemný film zasvěcený lidem,“ charakterizovala snímek Birgit Kohler při jeho premiéře na festivalu Berlinale.

Vedle zmíněné ceny Silver Eye získal film ocenění na filmových festivalech v Grazu, Duisburgu a Buenos Aires. V kině Světozor bude tento dokument uveden v české premiéře.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 98

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru