Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Usagi Yojimbo jako kamarád do deště

Usagi Yojimbo jako kamarád do deště

Usagi Yojimbo jako kamarád do deště

RECENZE – KOMIKS: Usagi Yojimbo: Most slz (Stan Sakai) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Ve třiadvacátém svazku Usagiho dobrodružství hodně prší. A nejsou to žádné letní přeháňky, nýbrž hustý, „tvrdý“ déšť, jak ho známe z filmů Akiry Kurosawy (stačí si vzpomenout na úvod Rašomonu nebo finální bitvu ze Sedmi samurajů). Také prezentace násilí postoupila na vyšší úroveň. Po zklidnění při čajovém obřadu (viz závěr Příběhu Tomoe) přicházejí na králičího ronina opravdu krušné časy.

Most slz je jako již tradičně rozdělen na jednotlivé povídky, které na sebe bezprostředně navazují (nebo se dokonce časově překrývají). Tentokrát se však čtenář nedočká žádného odlehčení, všechno je osudové, hodně se umírá a mnohdy úplně zbytečně. První segment Pozůstatky po mrtvých je námětově typický ušák (nevyžádaná ochrana poněkud naivního obchodníka a jeho dcerky Hanako), ovšem s netypickou pointou, mrazivě ponechávající prostor čtenářově představivosti. Shizukiri je jméno nájemného zabijáka a příběh předvádí Sakaiovu suverenitu, kdy nejen dokáže obdařit takovou postavu psychologicky věrohodným backgroundem, ale především už drží čtenáře natolik v hrsti, že si dovolí ukázat hlavního hrdinu až na posledním panelu, a to ještě v podobě neumělé skici. Řetězec násilí je vyvolán naprosto zbytečným činem arogantního samuraje (nelidským způsobem otestuje čepel svého nového meče), takže nájemný vrah s úmyslem svoje zaměstnání opustit vyznívá v tomto kontextu paradoxně docela sympaticky. Dvoudílný Poklad šéfa Hamanaky zprvu vypadá jako silně provařená zápletka (malé městečko sužované dvěma gangy), ale tvůrce vykutá z námětu téměř detektivní story s překvapivým vyústěním. Usagi zkříží meč s jiným roninem z důvodu, který odhaluje, jakými morálními principy se řídí. Navíc získává na své další cestě společnici, číšnici Mayumi.

usagi23

Dešti a hromu Usagi opět absentuje, ale setkání se starými známými potěší. Tentokrát jsou to lovec odměn Gen a „tetička“ Inazuma, kterou již zcela ovládl démon Jei. Titulní Most slz na pozadí akčního příběhu prohlubuje vztah Usagiho a Mayumi a před hrdinu staví dilema: spojit svou cestu s dívkou, která mu není tak docela lhostejná, nebo ji opustit, protože život potulného ronina s sebou nese spoustu smrtelných nebezpečí?

usagi23Závěrečná dvouaktovka (Horečnatý sen a Vrah) dává odpověď, přičemž připomene další známou postavu. Chizu, vůdkyně klanu Neko ninjů, je stále na útěku před svými vlastními lidmi, kteří by na jejím postu viděli raději Kagemaru. A buďte si jisti, že Shizukiri tady už rozhodně nebude za sympaťáka.

Vedle obvyklých Sakaiových obálek je tentokrát hlavním bonusem sté číslo série Usagi vydané u Dark Horse (sešitů s Usagim bylo v té době samozřejmě víc, protože Sakai začal se svým comicsem u jiného vydavatele, což je předmětem vtipných poznámek). Má podobu slavnostní pocty, kterou autorovi připravili jeho kolegové, v comicsově pojatém večeru nechybějí proslovy, vzpomínání, raut… a nespokojenost samotného (kresleného) Sakaie narůstá. Z těch nejznámějších výtvarníků, kteří přispěli, jmenujme alespoň Jeffa Smithe (Kůstek), Guye Davise (Ú.P.V.O.) a na dvou panelech se vlomí dokonce Marv Franka Millera.

Při pohledu na obrázek Sakaiovy rodiny pod pódiem si ale nelze nevzpomenout na osud umělcovy manželky Sharon, která loni v listopadu podlehla nádorovému onemocnění. Edice svazku s názvem Most slz dostává tak v tuzemském prostředí nečekaně aktuální konotaci umocňující temnější tóny, které tvůrce sérii vtiskl.

Stan Sakai: Usagi Yojimbo: Most slz

Nakladatelství CREW, Praha 2015
248 stran
289 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru