Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Aerofilms letos uvede do kin sedm soutěžních filmů z Cannes

Aerofilms letos uvede do kin sedm soutěžních filmů z Cannes

Aerofilms letos uvede do kin sedm soutěžních filmů z Cannes

TISKOVÁ ZPRÁVA: Sedm soutěžních filmů z letošního Cannes se dostane i do českých kin pod hlavičkou Aerofilms

Sedm z filmů uvedených v soutěžních sekcích na letošním ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes se dostane také do českých kin pod hlavičkou distribuční společnosti Aerofilms. Čtyři z nich tuto sobotu a neděli dosáhly na festivalová ocenění.

„Letošní ročník festivalu byl pro nás výjimečný. Do hlavních soutěžních sekcí bylo vybráno hned 7 filmů, které máme koupené už delší dobu, což bylo pro nás milé překvapení. To, že čtyři z nich účast v Cannes završily cenami, je už jen příjemným bonusem, i když v některých případech bychom se s porotou asi hádali. Naším osobním držitelem Zlaté palmy je bezpochyby Paterson Jima Jarmusche,“ komentuje výsledky soutěže šéf Aerofilms Ivo Andrle.

Nejvyššího ocenění z filmů v distribuci Aerofilms dosáhl v hlavní soutěži snímek Je to jen konec světa (Juste La Fin Du Mond) kanadského „zázračného dítěte“ Xaviera Dolana, který si odnesl druhou nejvýznamnější cenu festivalu Grand Prix. Komorní drama o návratu ztraceného syna domů na venkov po 12 letech v Cannes rozdělilo laickou i odbornou veřejnost. Podle Variety jde o Dolanův dosud „nejvyzrálejší film“, v němž exceluje herecká špička současné Francie – Marion Cotillard, Vincent Cassel nebo Léa Seydoux.

Cenu za nejlepší režii získal v hlavní soutěži rumunský režisér Cristian Mungiu za rodinné drama Zkouška dospělosti (Bacalaureat). Držitel Zlaté palmy za film 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny se o cenu dělí ještě s Olivierem Assayasem. Mungiova Zkouška dospělosti patřila pro mnohé kritiky k favoritům letošní soutěže. List The Guardian ji v recenzi označil za „klenot“ a ohodnotil plným počtem hvězd.

V prestižní sekci Un Certain Regard si cenu za nejlepší režii odnesl americký režisér Matt Ross za svůj pozitivně laděný snímek o volnomyšlenkářské rodině Tohle je náš svět (Captain Fantastic) s Viggem Mortensenem, který podle Variety hraje „nejlepšího tátu na světě“. Zvláštní cenu poroty pak získal kritikou vyzdvihovaný animovaný film Červená želva (The Red Turtle). Ten je výsledkem první spolupráce kultovního studia Ghibli s nejaponským režisérem, holandským držitelem Oscara Michaëlem Dudokem de Witem. Celovečerní film zcela beze slov je podle Indiewire „magickou ódou o nekonečném cyklu života“.

captain fantastic

Kromě oceněných filmů uvedou Aerofilms do kin další tři soutěžní snímky. Poetický film Paterson od režiséra Jima Jarmusche o básníkovi a řidiči autobusu v jedné osobě, oslavující krásu a hloubku každodennosti, se v celkovém hodnocení kritiků umístil hodně vysoko a podle jejich názoru může Jarmusch tímto filmem oslovit i diváky mimo své tradiční fanouškovské jádro. Čeští diváci se mohou těšit také na francouzskou zdivočelou komedii a podivnou retro detektivku Líná zátoka (Ma Loute) režiséra Bruna Dumonta, který před dvěma lety pobavil karlovarské publikum svou minisérií Malej Quinquin. Do českých kin se dostane také očekávaný erotický thriller Komorná (Agassi) jihokorejského režiséra Parka Chan-wooka, který do japonsko-korejských kulis přenáší příběh knižního bestselleru Zlodějka Sarah Watersové.

Všechny filmy uvedou do českých kin Aerofilms v průběhu léta a podzimu 2016.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru