Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Jak pohřbít dějovou linku

Jak pohřbít dějovou linku

Jak pohřbít dějovou linku

RECENZE – KOMIKS: Batman: Hřbitovní směna (Scott Snyder, Greg Capullo) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Po pěti knihách, které byly charakterizovány silnými dějovými oblouky, přináší Batman: Hřbitovní směna hrst povídek. Nic proti tomu, jen je dobré hned na začátku upozornit, že pokud by se někdo rozhodl začít se Snyderovým pojetím Temného rytíře právě Hřbitovní směnou, může být trochu zklamán.

_pcs_1-1478537377

Třeba hned první segment Světlé včerejšky je pro čtenáře neznalého Roku nula jen stěží pochopitelný. Dalo by se dokonce říct, že se jedná o jakousi „vystřiženou“ sekvenci, v níž se Bruce Wayne ještě bez kostýmu pokouší zmařit akci Red Hoodova gangu. Následující Zítřek je ještě více matoucí, tedy v případě, že nevíte, jakou roli v Batmanových příbězích hrají Dick Grayson, Tim Drake, Jason Todd nebo Barbara Gordonová. Odhodlání přivádí na scénu sourozence Rowovy, Cullena a Harper. A zase – kdo nezná jejich uvedení do Batmanových dobrodružství z předchozích knih Scotta Snydera, tápe, o koho vlastně jde.

_pcs_1-1478537417Poté přichází na řadu jedne z nejdelších epizod, Muž bez tváře. To, co zpočátku vypadá jako detektivka, se rychle překlopí do nelítostného souboje Bruce Waynea a Lucia Foxe s Clayfacem. Bludičky by byly nejspíš fajn (Batman v interakci se Supermanem), kdyby nebyly infikovány motivem monstrózního požírače duší, hodícího se spíš do prózy Stephena Kinga než do batmanovského příběhu. Ve zdech Arkhamu odehrávající se Stáří přináší docela znepokojivé myšlenky, ale kazí ho kresba. Ano, zapomněl jsem poznamenat, že můj oblíbenec Greg Capullo se při práci na Hřbitovní směně zrovna nepředřel, a kdybych chtěl vypsat všechny výtvarníky (a bohužel i spoluscenáristy, Snyder se občas spokojil jen s nahozením námětu), kteří si na šestém svazku přihřáli polívčičku, patrně by na to padla půlka tohoto textu.

Pokorný je kriminálkou říznutý horor, jehož poslední obrázek jen tak z hlavy nevypudíte. A Gotham věčný sice konečně pracuje s postavou Catwoman, ovšem způsobem, který je zase trochu zavádějící, a navíc jde o děj, na který navazuje komiks Batman Eternal – a ten u nás, na rozdíl od Roku nula, nevyšel. Takže smůla.

Pro Hřbitovní směnu platí to, co pro každou povídkovou sbírku (nebo povídkový film). Tedy jistá nevyrovnanost. Něco je výborné, něco průměrné, něco se zdá zbytečné. Líbí se mi Snyderovo uchopení ikonické postavy Netopýřího muže, v předchozích textech jsem mnohokrát opěvoval Capullovo výtvarné mistrovství a úkorně nesl příležitostné angažování jiných kreslířů. Na tomto svazku se však vyřádilo tolik autorských osobností, že kdybychom přistoupili na procentuální hodnocení, dostala by jich Hřbitovní směna tak 60. Což by byl oproti předchozím knihám této série ten vůbec nejslabší výsledek.

Scott Snyder, Greg Capullo

Batman: Hřbitovní směna

Nakladatelství CREW, Praha 2016
224 stran
599 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru