Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Temné město plné hádanek

Temné město plné hádanek

Temné město plné hádanek

RECENZE – KOMIKS: Batman: Rok nula – Temné město (Scott Snyder, Greg Capullo) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Žili byli dva Snyderové. Jeden ze jmenuje Zack, je to scenárista a režisér a na svých bedrech v současnosti nese osud filmových adaptací s ikonickými superhrdiny DC Comics. Po slušně přijatém Muži z oceli (2013) letos na jaře trochu narazil s Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti. Pravda je, že nelehké bylo už zadání – v jednom filmu připravit půdu pro vznik týmovky Justice League. Tak se mohlo stát, že někteří zmatení recenzenti kladli otázku, kdo že je ta žena vypadající jako seriálová Xena a co dělá v příběhu o Batmanovi a Supermanovi. Připomeňme, že než Marvel vyrukoval s Avengers (2012), měl už diváky zaháčkované pěti filmy! Takže u Warnerů mají asi těžkou hlavu z toho, jak příští rok uspějí s Wonder Woman, zmíněnou Justice League, případně dalším batmanovským rebootem.

007-030.inddScott Snyder je komiksový scenárista, který v projektu New 52 dostal na starosti právě Batmana. A ve spolupráci s výtvarníkem Gregem Capullem se mu daří náramně, o čemž se lze přesvědčit v právě vydaném komiksu Rok nula – Temné město, který s předchozím Tajným městem tvoří diptych vyprávějící o zrodu superhrdiny v netopýří masce. Zatímco v první části se Batman utkal s Red Hoodem, zde nastupuje na scénu další z jeho známých protivníků, Riddler. Právě on totiž vrhne Gotham do titulního roku nula, odřízne město od okolního světa a začne s jeho obyvateli hrát nebezpečnou hru se zničujícími důsledky.

Ještě předtím se ale Batman musí vypořádat s Doktorem Smrt. A tady čtenář dostává skutečnou hororovou nálož. Nápad se sérem, po jehož aplikaci začnou oběti nekontrolovatelně růst kosti tak, až to ubožáka roztrhá zevnitř, je sám o sobě dost úchylný. Capullo ve své výtvarné vizi čtenáře nikterak nešetří a staví před Batmana jednoho z nejodpudivějších soupeřů všech dob. Žádné barevné kostýmy a masky, ale příšera v Riddlerových rukou, která má pro své konání motivaci.

Snyder nevypráví jednoduchou historku, snaží se vracet Batmana do jeho detektivních začátků, kdy (podobně jako detektivové drsné školy) dostává hrdina, předtím než uspěje, pořádně naloženo. Dojde konečně i na scénu vraždy rodičů a na to, jak se z Batmana a policisty Jima Gordona stanou přátelé. Mimochodem, když je to origin, pak nejen Batmanův, Snyder vymyslel příběh i pro postavu (budoucího) gothamského komisaře a ručím za to, že milovníkům psů se tenhle flashback moc líbit nebude. Znalce Batmanových protivníků potěší nenásilný způsob, jakým si zde scenárista připravil dalšího z nich – Poison Ivy. Na Snyderův scénář se víc než cokoli jiného hodí trochu provařený přívlastek sofistikovaný. Jemné anticipační narážky (taky vás zajímalo, proč se na začátku Tajného města objevuje ten obrázek s okem kočkovité šelmy?), poklony směrem k tvůrcům, kteří měli Batmana na starost před Snyderem (jako Loeb nebo Miller), nápaditá práce se známými postavami (Julie Madisonová), komplikované vyprávění využívající flashbacky (včetně těch, které dojdou vysvětlení později). Navíc je nutné ocenit, že v komiksu není Gotham jen nějakým anonymním velkoměstem, ale další „postavou“/hráčem. A Scott Snyder je vlastně takovým Riddlerem: stále o krok (nebo dva) před čtenářem. Závěrečný pětistránkový segment stojící mimo hlavní vyprávěcí linii (Tápající ve tmě) připomíná nejen další superhrdiny universa DC, ale také Harper a Cullena Rowovi. Kdo nečetl Soví město, nebude mít tušení,o koho se v případě této sourozenecké dvojice jedná.

pcs_1-1465847321

Takže, pokud vás i po dvaceti letech straší ve snech způsob, jakým Riddlera na plátně prezentoval Joel Schumacher a Jim CarreyBatman navždy (1995), diptych Rok nula znamená pro Hádankáře velkou satisfakci. A co se týká Doktora Smrt, byli jste varováni: tahle postava bude psychicky labilnější čtenáře ve snech strašit ještě hodně dlouho.

Scott Snyder, Greg Capullo

Batman: Rok nula – Temné město

Nakladatelství CREW, Praha 2016
256 stran
599 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru