Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Krásná děvčata, rychlá auta a české pistole

Krásná děvčata, rychlá auta a české pistole

Krásná děvčata, rychlá auta a české pistole
RECENZE – KOMIKS: Gunsmith Cats 2 (Keniči Sonoda) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Nevím jak vám, ale mně pomohlo čekání na druhý omnibus Gunsmith Cats ukrátit stejnojmenné anime, natočené v roce 1995 Takešim Morim. Krátká série (tři na sebe navazující epizody) přesně vystihuje svoji manga předlohu: dvě kamarádky, majitelky obchodu se zbraněmi a lovkyně zločinců, se zapletou do případu, v němž figuruje mimo jiné krajně nebezpečná ruská agentka. Palné zbraně všech tvarů a velikostí, výbušniny, vytuněná auta, spousta akce. Ano, právě takhle Rally Vincentovou a May Hopkinsovou tvůrce Keniči Sonoda vymyslel a takhle jsme si je mnozí oblíbili.

GunsmithCats2_obalkaManga, kterou vydala těsně před loňskými Vánocemi CREW, se skládá ze tří příběhů. V tom úvodním (kapitoly 17–21, číslování navazuje na první špalek) se na scénu vrací zmrzačený padouch Gray, jenž svůj útěk z vězení svěří do rukou další známé postavě, kurýru Beanovi. Ten má svoje pravidla a to nejdůležitější zní, že jakmile platící klient nasedne do auta, o ničem (ani o jeho morálním profilu) se už nevede diskuse. Prostě „není na prodej.“ Doslova desítky stránek tak zabírá famózně vystavěná a rozfázovaná automobilová honička, kdy Rally nahání Beana, překonávají policejní zátarasy a v jednu chvíli se (opět doslova) přetahují z okénka do okénka o May.

Další část (kapitoly 22–26, jejich názvy jsou rozumně ponechány v angličtině) vypráví o Misty Brownové, Rallyině kamarádce, která se ve vězení dostala ke kompromitujícím materiálům, a teď jí jde o život. Do dramatického děje vstupuje úplně nová a hodně výrazná postava- italská mafiánka Goldie, jež se nechává najímat na špinavou práci, v tomto případě odstranění Misty a získání zmíněných pásků.

V poslední části (27–34) jde o drogu zvanou kerosin, jejímž prostřednictvím dokáže Goldie manipulovat s lidmi. A protože v případu Misty Brownové zjistila, jak zdatná je Rally soupeřka, zatoužila dostat ji pod svůj vliv. Ačkoli je toto (pro Rally dost mučivé) dobrodružství v poslední kapitole uzavřeno, není pochyb, že Goldie neřekla poslední slovo.

pcs_1-1450208874Jestli jste dosud mangu v ruce nedrželi a máte obavu, jak se v tom řazení zprava doleva vyznáte, vězte, že Keniči Sonoda je ten nejlepší učitel a po několika stránkách nebudete mít problém. Naopak, problém bude zpomalit. Ale vyplatí se to. Mimo jiné i proto, abyste si vychutnali vychytávky typu espézetky ve tvaru THX 1138 nebo (což rozbuší zejména srdce patriotů) detailně vyvedený nápis Made in Czechoslovakia na hlavni Rallyiny oblíbené pistole (obálka 17. kapitoly a dál ještě několikrát). Čtenář se dozví, proč May (ač osmnáctiletá) vypadá na dvanáct, a dva flashbacky osvětlí něco z jejího vztahu s Kenem. Citoslovce „čvacht“ v tomto případě neznamená, že se milenci brouzdají potůčkem, nýbrž důkaz, jak moc se May vzruší, když přes ni Ken přehodí svoje výbušninami vonící svršky. Jasně, v příbězích jde do velké míry o variace týchž zápletek a situací, ale na rozdíl od Plačícího draka, kde místy repetitivnost a zacyklenost vyprávění působila úsměvně, Sonodovi se daří díky zapojení nových postav (staré známé ale neopouští) budit zdání, že se Gunsmith Cats stále někam posouvají.

A když v Přídavku 1 (str. 342) prokáže smysl pro sebeironii a v Přídavku 2 (str. 464) dovolí přátelské pošťouchnutí kolegům (Hideaki Anno a Hiroyuki Utatane), tak to se přece také počítá.

Gunsmith Cats pro mě znamenají jasnou jedničku v kategorii Provinilé potěšení roku 2015.

Keniči Sonoda

Gunsmith Cats 2

Nakladatelství CREW, Praha 2015
466 stran
469 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru