Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Nazdar táto, kde jsem tě našla?

Nazdar táto, kde jsem tě našla?

Nazdar táto, kde jsem tě našla?

RECENZE – KOMIKS: Gunsmith Cats 4 (Keniči Sonoda) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Konec roku přináší závěr akční mangy Gunsmith Cats, pro mě osobně komiksového guilty pleasure par excellence.

První příběh opět přivádí na scénu Goldie, která chce hlavní hrdinku Rally Vincentovou dostat ve všech významech toho slova. Ve službách této nebezpečné ženy se nachází jistý pan V. a každému musí být jasné, o koho se jedná. Drogová story je protkaná řadou flashbacků, které se týkají nejen Goldie a její minulosti, ale také toho, jak se z pana V. stal zabiják a z Rally lovkyně lidí. Sonoda čtenáře v tomto ohledu šetří a stránky s retrospektivními pasážemi rámuje kvůli lepší orientaci do černa. Svou roli zde sehrají všechny postavy důležité z předchozích svazků (i když Minnie May se mi jeví poněkud upozaděna) a ke slovu přijde i Rallyina oblíbená čezeta. Spíše než dynamických automobilových honiček si fanda užije přestřelek, něco nahoty a samozřejmě nesmí chybět úchylná „lízací“ scéna, v níž se autor evidentně vyžívá. Zároveň je ale zřetelné, že svůj výtvor nebere až tak vážně.

pcs_1-1478720798

Díky kresbě a filmovému rozvržení políček zhltne čtenář každý ze špalků Gunsmith Cats skoro na posezení. Rychlé tempo nutí obracet stránky tak rychle, že pozornosti možná ujde i autorova záliba v záběrech na stropy místností s osvětlovacími tělesy.

pcs_1-1478720820Zápletku druhého příběhu jsem zapomněl snad ještě dřív, než jsem jej dočetl. Šlo v něm o unesenou (a nahou) Misty, kurýra Beana a jeho neprůstřelnou bundu a tisk falešných bankovek. Je fakt, že tam, kde jsem čekal akční superfinále celé série, mi Sonoda nabídl trochu mdlé vyvrcholení, jako by o práci na Gunsmith Cats ztrácel zájem a svou pozornost směřoval k jinému projektu (Cannon God Exaxxion). Přesto se k manze GSC ještě vrátil v pětidílném pokračování Gunsmith Cats Burst (2004–2008).

Jako bonus je do čtvrté knihy zařazen speciál Riding Bean, nedokončený komiks z roku 1989, který vlastně Gunsmith Cats (1991–1997) inspiroval. A několik komentovaných stránek, které vypadají jako ze Sonodova skicáře.

Zpřístupněním Gunsmith Cats tuzemskému čtenáři nešlápli v CRWi rozhodně vedle. Nejde sice o žádné vysoké umění a v ději občas problesknou pedofilní motivy, ale manga má spád, švih, (především v úvodních svazcích) výtečně rozfázované akční sekvence a hrdin(k)y, jimž nelze nefandit. Ano, užil jsem si to.

Keniči Sonoda

Gunsmith Cats 4

Nakladatelství CREW, Praha 2016
474 stran
469 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru