Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Kelly Reichardt zahájí v Praze evropské turné retrospektivní přehlídky

Kelly Reichardt zahájí v Praze evropské turné retrospektivní přehlídky

Kelly Reichardt zahájí v Praze evropské turné retrospektivní přehlídky

Do Prahy přijede osobně uvést vlastní retrospektivu jedna z nejvýraznějších osobností amerického nezávislého filmu – režisérka a scénáristka Kelly Reichardt, kterou americká kritika řadí mezi nejvýznamnější představitele autorského filmu. V kinech Světozor a Aero odstartuje v druhé polovině dubna evropské turné retrospektivy nazvané The American Landscape: filmy Kelly Reichardt. Autorka jí osobně doprovodí také při promítání ve Vídni, Varšavě, Berlíně a Budapešti. Přehlídka nabídne zásadní díla Reichardt, včetně české premiéry nově digitálně zrestaurované celovečerní prvotiny Řeka trávy (River of Grass), filmu který měl v roce 1994 premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v Sundance, získal hned tři nominace na Independent Spirit Awards a právě nyní vstupuje do kinodistribuce v USA.

Tvorba Kelly Reichardt představuje to nejlepší, co v oblasti amerického nezávislého filmu v současnosti najdeme. V několika filmech herecky dominuje a umělecky s režisérkou souzní americká hvězda první velikosti Michelle Williams. V dalších jejích snímcích se objeví i talentovaná Dakota Fanning, Jesse Eisenberg nebo Peter Sarsgaard. „Jsem velmi ráda, že můžeme představit v širším záběru tuto nekompromisní filmařku, která nepodlehla svodům Hollywoodu a zůstala věrná svému způsobu vidění světa, v němž má místo melancholie, čas neletí v diktátu akce a hrdiny jsou lidé, zajímaví běžným, leckdy outsiderským osudem,” láká Irena Kovářová z newyorské Comeback Company, která spolu s kinem Aero a distribuční společností Aerofilms retrospektivu Kelly Reichardt pořádá.

Součástí retrospektivy je 20. dubna v kině Světozor diskusní večer COME.BACKSTAGE, na kterém povede s Kelly Reichardt dialog další klíčová osobnost světové filmové scény – filmový kritik, žurnalista a umělecký ředitel prestižního filmového festivalu ve švýcarském Locarnu Carlo Chatrian. Retrospektiva filmů Kelly Reichardt s názvem The American Landscape: filmy Kelly Reichardt se uskuteční ve dnech 19. až 24. dubna v kinech Aero a Světozor.

Kelly Reichardt sbírá za své filmy nejrůznější ocenění, například za poslední snímek převzala na letošním Sundance Festivalu Indie Impact Award. Její filmy uvedl například Festival Karlovy Vary, Febiofest či Česká televize v rámci cyklu Americké nezávislé léto. „Jsme přesvědčeni, že si tvorba Kelly Reichardt zaslouží více pozornosti. Do přehlídky The American Landscape: filmy Kelly Reichardt jsme zařadili autorčiných prvních pět celovečerních filmů. Jsou to realistická dramata v dokonalé jednotě vnější formy a vyprávění, která dokládají její originální rukopis, schopnost jít pod povrch věcí a představují kompaktnost autorčiny tvorby,“ dodává Irena Kovářová.

První film Kelly Reichardt Řeka trávy (River of Grass) z roku 1994 vzbudil zaslouženou pozornost, kromě několika nominací jej za jeden z nejzajímavějších filmů označily Boston Globe, Village Voice, Film Comment, Paper Magazine nebo San Francisco Guardian. Poté natočila několik krátkých filmů (Ode, Then a Year, Trevis) a další celovečerní film Stará radost (Old Joy) následoval v roce 2006. List New York Times jej označil za “jeden z nejlepších filmů roku”, získal ocenění od Los Angeles Film Critics Association. Příběh dvou přátel, odehrávající se během víkendového trampování v oregonských lesích byl vůbec prvním americkým filmem, který získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Rotterdamu.

River of Grass_m

V roce 2008 se ve filmu Wendy a Lucy (Wendy and Lucy), minimalistickém dramatu dívky putující se svým psem za prací napříč Spojenými státy dokud ji v Oregonu nezastaví porucha auta, poprvé objevila Michelle Williams. Ztvárnila také jednu z hlavních rolí v anti-westernu z oregonské pouště Zkratkou v Oregonu (Meek’s Cutoff) z roku 2010 inspirovaném skutečnými událostmi z poloviny 19. Století. Film soutěžil na festivalu v Benátkách a tamtéž se objevil i autorčin následující film Noc přichází (Night Moves) z roku 2013 sledující příběh trojice ekologických aktivistů, která odpálí nálož na přehradě a tím i sled nečekaných následků.

Kelly Reichardt pochází z Miami-Dade County na Floridě. Od dětství se zajímala o fotografii a první fotoaparát si půjčila od svého otce, policisty, jenž jím dokumentoval místa činu. Studovala fotografii na School of the Museum of Fine Arts v Bostonu, Massachusetts, poté pracovala na různých pozicích ve filmových štábech. Reichardt pracuje se stabilním týmem umělců a producentů, včetně scénáristy Jonathana Raymonda, který s ní až na jednu výjimku spolupracoval na všech uváděných celovečerních filmech. Reichardt natáčí filmy o cestách, skutečných i metaforických. Styl Kelly Reichardt nutí publikum vnímat každý detail, který se odehrává na plátně i mimo obraz. Její filmy staví do popředí aktuální témata a lidi na periferii zájmu médii a tím umocňují jen zřídka prezentované názory a hlediska na současnou společnost. Jejím posledním filmem, opět s excelující Michelle Williams, je Certain Women, tři příběhy žen z Livingstonu v Montaně, adaptace povídek americké spisovatelky Maile Meloy. Premiéru měl před několika týdny na festivalu Sundance a dostává se mu velmi vstřícného přijetí.

Carlo Chatrian je italský žurnalista, filmový kritik a teoretik. Vystudoval literaturu a filozofii na univerzitě v Turíně, byl filmovým kritikem časopisů Filmcritica, Duellanti, Cineforum a šéfredaktorem Panoramiques. Prosadil se jako dramaturg a kurátor v řadě institucí a festivalů: Museo nazionale del Cinema Turin, Alba International Film Festival, Courmayeur Noir Film Festival, Festival dei Populi Florence, Cinéma du réel Paris, Swiss Film Archive Lausanne. Od září 2012 je uměleckým ředitelem prestižního mezinárodního festivalu se zvláštním zájmem o umělecký film, Festival del film Locarno ve Švýcarsku.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru