Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Osmnáctiny Kina na hranici budou pestré

Osmnáctiny Kina na hranici budou pestré

Osmnáctiny Kina na hranici budou pestré

POZVÁNKA na festival Kino na hranici (28. 4. – 3. 5. 2016)

Možnost osobně se setkat s osobnostmi evropské kinematografie nabízí již osmnáct let filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a polském Cieszynie. Letošní filmové hody, které se zaměřují na nejlepší nové české, polské a slovenské snímky, tematické a osobnostní retrospektivy, se letos uskuteční v termínu od 28. 4. do 3. 5. Plnoletý ročník Kina na hranici bude zahajovat v předpremiéře film polského filmového vizionáře Andrzeje ŻulawskéhoKosmos.

Andrzej Żuławski, enfant terrible polského kina, který letos zemřel, je světoznámým umělcem, jenž je uznávaný především ve Francii. Vzpurný, vzdorující, ten, který si jde svou vlastní cestou – takto bývá označován filmovými kritiky. „Kosmos – poslední film, který Żulawský natočil, oceněný za režii na filmovém festivalu v Locarnu, bude jednou z nejdůležitějších událostí na letošním Kině na hranici,“ upozorňuje programový ředitel polské části programu Lukasz Maciejewski.

Novinky, které by neměly zapadnout

Páteř přehlídky tradičně představuje sekce věnovaná nejnovější české, polské a slovenské kinematografii. Z několika desítek hraných filmů, dokumentů, krátkých snímků a debutů si jistě vybere každý. Klíčovou roli v tomto roce hrají nové polské snímky. Polská kinematografie je v posledních letech na vzestupu, jak mimo jiné dokládá udělení loňského Oscara za cizojazyčný film polskému filmu Ida, v němž roli krvavé prokurátorky ztvárnila Agata Kulesza, která bude hostem letošního Kina na hranici.

Jak říká Lukasz Maciejewski, je mnoho polských snímků, které by neměly ujít pozornosti českých diváků. Kromě unikátní přehlídky mistrovských etud, které vznikly ve Filmové škole v Lodži, doporučuje zhlédnout i promítání herecké a režisérské retrospektivy, jejímiž aktéry jsou zmiňovaná Agata Kulesza a Grzegorz Krolikiewicz. „V rámci cyklu věnovanému vynikajícím hereckým výkonům Agaty Kuleszy, která je považována za jednu z nejzajímavějších hvězd polského kina, bych chtěl upozornit na jednu novinku: francouzsko-polský film Nevinné režisérky Anny Fontain. Drama se odehrává v ženském klášteře těsně po skončení druhé světové války. Kulesza hraje matku představenou sester, které se staly obětí znásilnění vojáky Rudé armády. Morální dilemata zde sousedí s obyčejnými lidskými reflexy – s otázkami humanismu ve zlých, těžkých časech, ale také tím, co je mateřství a odpovědnost za život druhých,“ nastiňuje zajímavý syžet filmu Maciejewski.

„Na festivalu promítneme také vynikající, nezaujatý, debutový film Kuby Czekaje Baby Bump, kterého si všimli diváci i kritici na posledním festivalu v Benátkách“, zve k návštěvě Kina na hranici polský programový ředitel.

Ani novou českou a slovenskou kinematografii nelze opomenout a diváci by neměli nechat bez povšimnutí hned dva české filmy, které zazářily na letošním Berlinále. Drama Petra Václava o současné době Nikdy nejsme sami a hypnotický černobílý snímek Já, Olga Hepnarová, od debutujícího režisérského tandemu Tomáš Weinreb a Petr Kazda, jenž pojednává o údělu osamělého člověka, kterého společnost dohnala k hrůzné reakci.

Programový ředitel české části přehlídky Martin Novosad také doporučuje Olma Omerzu a jeho Rodinný film, který je fascinující studií odcizení a nečekaných tajemství pod zdánlivě dokonalou fasádou spokojené rodiny. „V neposlední řadě chci upozornit na film Noc bezMoci – mrazivé svědectví režiséra Ivo Trajkova o tom, že i když se mění režimy a technologie, zákulisní principy zůstávají pořád stejné,“ doplňuje další tip Novosad.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru