Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Mezi řádky 2: Vězeň, Goebbels a Ušák

Mezi řádky 2: Vězeň, Goebbels a Ušák

Mezi řádky 2: Vězeň, Goebbels a Ušák
RECENZE – KOMIKS: Mezi řádky 2: Informátor (Mike Carey, Peter Gross) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Pokud byl snad někdo po přečtení prvního svazku Mezi řádky: Tommy Taylor a falešná identita na pochybách, zda tato série není opěvována přespříliš (tentokrát se s nadšením přidává dokonce i Neil Gaiman), pak se domnívám, že druhý díl dává jasnou odpověď.

Příběh Toma Taylora, syna záhadně zmizelého slavného spisovatele příběhů pro děti, je plný překvapení. V prvním dílu se toho stalo hodně a vše vyvrcholilo brutální vyvražďovačkou ve švýcarské vile Diodati, ve které zůstal Tom jako jediný živý, a tedy jasný podezřelý. Druhý svazek bezprostředně navazuje na tyto události a soudce posílá Toma do francouzského vězení. V recenzi prvního svazku jsem napsala, že „čtenářský pohled na Tommyho Taylora se proměňuje s tím, jak dostáváme nové informace. Jeho podrážděné chování působí nejprve nepatřičně, ale postupně si lze poodhalováním jeho minulosti a komplikovaných rodinných vztahů najít k Tommymu cestu. Tím spíš, že to nemá lehké a čekají ho opravdu šokující momenty, které ho prověří.“ Také nyní postupně odhaluje svou minulost, zjišťuje, čeho je schopen, a spolu s několika málo přáteli se pokouší dostat z nezáviděníhodné situace.

Příběh je opět vrstevnatý, prolínání pohádkového světa a reality je tentokrát snad ještě hlubší. Jednou ze silných linií je příběh šéfa věznice a jeho dětí, kteří jsou velkými fanoušky Tommyho Taylora a jejich otec je v jejich fantazii podporuje. Příběh graduje a jedním z vrcholů je nebezpečný „výlet“ do Stuttgartu roku 1940. Setkání s Goebbelsem se rozhodně neodehrává nijak předvídatelně a část Žid Süss. Rakovina chytře pojednává o manipulaci se slovy a příběhy. Vizuálně strhující je Tomova konfrontace s temnými silami, která opět prověří jeho schopnosti.

meziradkyKdyž už si myslíte, že větší jízdu Mezi řádky nemohou nabídnout, přijde samostatný příběh Pohádky z Vrbiček.  Zatímco první svazek byl zakončen příběhem Rudyarda Kiplinga, zde je protagonistou Pauly Bruckner, uvězněný Wilsonem Taylorem do podoby králíka Ušáka v pohádkovém světě. Idyličnost sluncem zalitého lesa a mírumilovná zvířátka jsou v ostrém kontrastu s Brucknerovou agresí, která se projevuje nejen zuřivým jednáním (ale kdo by nebyl v Brucknerově situaci naštvaný) a pořádně sprostou mluvou. Příběh nese dost paralel se situací, ve které se nachází Tom Taylor, a poskyuje několik nových informací. Jak poznamenává v zasvěceném úvodu Paul Cornell (Dr. Who), tato komiksová epizoda „neexistuje jen proto, aby nás pobavila vulgárním králíky, ale proto, aby magicko/psychologickými prostředky popsala negativní prostor v příbězích.“

O parádní ilustrace se postarala opět Juko Šimizuová1, jejíž práce si můžete prohlédnout například zde.

V hodnoceních této série se často opakuje sousloví „komplexní dílo“. Zcela přiléhavě. Nejen fanoušci tvorby Mikea Careyho a Petera Grosse (Lucifer), ale všichni, kdo mají rádi výtečně napsané a nakreslené, mnohovrstevnaté, ale zároveň zábavné komiksy si musí přijít na své. V říjnu bychom se měli dočkat třetí části s názvem Mrtvý muž zaklepal. Nevím jak vy, ale já se těším hodně.

Mike Carey, Peter Gross

Mezi řádky 2: Informátor

počet stran: 168
cena: 429 Kč
CREW, 2016

Print Friendly, PDF & Email
  1. V knize tentokrát uvedená jako Joko Šimizuová. Nejsem si zároveň jistá, zda by název  Pohádky z vrbiček neměl být spíše s velkým V, když jde o název určitého místa (Willowbank Wood) a je tak psán i v samotném příběhu. []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru