Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Mezi řádky potřetí: Wilsonova kniha

Mezi řádky potřetí: Wilsonova kniha

Mezi řádky potřetí: Wilsonova kniha

RECENZE KOMIKS: Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý (Mike Carey, Peter Gross) VERONIKA ZÝKOVÁ

Komiksovou sérii Lucifer pánů Careyho a Grosse, vycházející ze sandmanovského fikčního světa a zejména původně vedlejší postavy Lucifera, vytvořené Neilem Gaimanem, jsem nezachytila. Její kvality tedy nemohu posoudit. Naštěstí jsem se však nedala odradit počáteční lehkou rozpačitostí jiné jejich série Mezi řádky jež zaznamenala mezi čtenáři rovněž velký ohlas.1 Když se její první část objevila v časopisu CREW (a později byla vydána samostatně), chvíli nebylo jasné, jestli příběh o Tomu Taylorovi (mladém muži, jehož zná celý svět jako kouzelníka Tommyho Taylora prostřednictvím knih jeho otce) nebude pouhým harrypotterovským derivátem s poněkud nesympatickým hrdinou. Ale záhy se ukázalo, že tvůrci mají mnohem větší ambice, které se jim daří naplňovat: tematizují fandom, vazby mezi autorem, jeho hrdiny a fikčním světem, zdařile pracují s literárními postavami a odkazy, plynule přechází mezi historickými obdobími…

Konec prvního svazku byl značně brutální a zanechal hrdinu v nezáviděníhodné situaci. Ve druhém, ještě vydařenějším svazku, navazujícím na zmíněný krvavý finiš, se s přibývajícími informacemi stále více ozřejmovala Tomova povaha a zároveň se zajímavě vyvíjel jeho charakter vzhledem k probíhajícím událostem. Ve třetím svazku (pokrývajícím sešity 1318) je kvalita stále vysoko. Padouši vytvořili pod jménem Wilsona Taylora falešnou knihu, která má jeho literární odkaz zničit a donutit autora vystoupit z úkrytu, aby jej mohli zlikvidovat. Část záměrně špatně napsaného podvrhu, na který nic netušící fanoušci nadšeně čekají, si můžeme v komiksové podobě přečíst. Nechybí standardně vypiplané zachycení reportáží jednotlivých stanic o tajemném vydání přísně střežené knihy či internetové ohlasy na události kolem jejího vydání. Vyprávění je opět mnohovrstevnaté a odvíjí se v několika liniích. Není nouze o dramatické zvraty, hraje se o čas, třetí svazek se tak čte jedním dechem. Mezi řádky jsou určeny dospělým čtenářům, což je rozumné, protože některé scény jsou celkem dost „gore“. Carey se s postavami opravdu nemazlí a na nějaké happy endy může člověk s klidem zapomenout.

Podobně jako se hrdinové dostali do nacistického Neměcka ve druhém dílu, nyní se stejně sugestivně spolu s Lizzie přenášíme do viktoriánské Anglie. Carey zdařile přeskakuje od jejího pátrání na vlastní pěst k hektickým událostem okolo vydání knihy. Do děje opět zasahuje brutální vrah Pullman, který se zdá být nezastavitelný. Zatímco první svazek byl zakončen příběhem Rudyarda Kiplinga a druhý přinesl příběh sprostého králíka Ušáka, zábavnost třetího svazku zvyšuje povedený gamebook Mnoho životů Lizzie Hexamové. Vyberte, co bude dál!®, který nám čtenářům dává do rukou pomyslnou moc rozhodovat o osudu Lizzie. Ta je podobně zajímavou a tajemnou postavou jako Tom a je jen dobře, že dostává více prostoru.

Jsem zvědavá, zda se ve čtvrté knize, nazvané Leviathan, odhalí více informací o záhadném Richardu „Richiem“ Savoyovi, jenž doplňuje ústřední dvojici a ve třetím svazku má nezanedbatelný prostor, a hlavně zda zběsilé tempo vydrží a jaké úklady příště přichystá Carey svým postavám.

Mike Carey, Peter Gross

Mezi řádky 3: Když zaklepe mrtvý

160 stran
429 Kč (sleva 10 % na CREWním e-shopu)
CREW 2016
Listovací ukázka z komiksu

Print Friendly, PDF & Email
  1. Série Lucifer (Vertigo) vycházela od roku 2001 do roku 2007, kdy byl vydán poslední 11 svazek. Mezi řádky (v originále The Unwritten, Vertigo) vycházely od roku 2009 do roku 2015, kdy byl příběh uzavřen v 11 knihách. []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru