Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Na MFDF Ji.hlava přijede producentka Kena Loache i půlka Yesmenů

Na MFDF Ji.hlava přijede producentka Kena Loache i půlka Yesmenů

Na MFDF Ji.hlava přijede producentka Kena Loache i půlka Yesmenů

Největší svátek autorského i experimentálního dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě už podvacáté přivede do Jihlavy současné i věčné ikony filmového a společenského života z celého světa. „Tak jako dokumentární film neulpívá na povrchu, podobně i letošní Ji.hlava představí výjimečné osobnosti, které nejsou snadno viditelné,“ říká Marek Hovorka.

Festivaloví návštěvníci se letos tváří v tvář setkají s producentkou Rebeccou O‘Brienovou, jež dlouhá léta spolupracuje s britským režisérem Kenem Loachem, který za své sociální drama Já, Daniel Blake letos získal Zlatou palmu v Cannes. Rebecca O’Brienová na festivalu přednese svoji producentskou masterclass, kde se podělí o své zkušenosti s třicetiletou spoluprací s Kenem Loachem. Důležitou roli tu bude hrát téma tenké hranice mezi dokumentaristikou a fikcí a také specifičnost tvorby filmu, jehož hlavní protagonista je váš přítel a blízký spolupracovník. Součástí masterclass navíc bude česká premiéra nového biografického filmu Versus: Život a dílo Kena Loache (2016), na němž se O’Brienová podílela jako producentka.

hilmar_orn_hilmarssonSvoje tvůrčí metody představí také legendy islandské kinematografie režisér Fridrik Thor Fridriksson a hudební skladatel Hilmar Örn Hilmarsson, jenž je znám také pod přezdívkou HÖH a za hudbu k Fridrikssonově filmu Děti přírody získal v roce 1991 Evropskou filmovou cenu. Hilmarsson na 20. MFDF Ji.hlava přednese svoji masterclass, ve které popíše rozdíly v komponování hudby pro dokumentární a fikční film. Společně se svými posluchači bude rozjímat nad autenticitou dobových hudebních nástrojů pro historické dokumentární filmy.

Společným hostem Institutu dokumentárního filmu a MFDF Ji.hlava je Mike Bonanno z americké dvojice aktivistů známé jako The Yes Men. Ten festivalovým divákům představí jejich zatím poslední filmy Yesmeni opravují svět (2009) a Yesmeni se bouří (2014). Yesmeni již dvacet let mapují metody, díky nimž nejsnáze dosáhnou spolupráce s novináři a dostanou tak své příběhy upozorňující na společenské problémy do zpráv. Mike Bonanno se o své zkušenosti s festivalovými diváky podělí na masterclass, jež spolupořádá Institut dokumentárního filmu.

jacopo-quadriDalší masterclass, tentokrát zaměřenou na střih, povede italský střihač Jacopo Quadri. Ten se podílel na vítězném filmu letošního Berlinale s titulem Fuocoammare: Požár na moři. Podle Quadriho je filmový střih jako řeka, jež se prodírá neznámou krajinou. „Každý prvek souvisí s jiným, ať už jsou v kontrastu, nebo jsou si podobné tak, jako by byl film cestou,“ říká.

Dalšími vzácnými hosty, kteří usednou v některé z porot nebo povedou své masterclasses, jsou filmoví tvůrci různých profesí. Střihačka Claire Athertonová bude jedinou porotkyní soutěžní sekce světových dokumentárních filmů Opus Bonum a taktéž na festivalu přednese svoji masterclass doprovozenou projekcí posledního společného filmu s Chantal Akermanovou No Home Movie (2015). V porotách dále zasedne i litevský nezávislý dokumentarista Audris Stonys, šéfredaktor portálu Cineuropa.org Domenico La Porta, finská hudební skladatelka japonského původu Maiko Endoová či kreslíř a nezávislý kurátor pro filmový festival v Rotterdamu Gurtjan Zuilhof. Na tradici rodinné poroty pro soutěže experimentálních filmů Fascinace a Exprmntl.cz navazují britští manželé Silbersteinovi, soutěž krátkých filmů Krátká radost bude posuzovat divadelní soubor Vosto5.

Své masterclass na festivalu také povedou islandský režisér a producent Fridrik Thor Fridriksson či slovenský kameraman Martin Kollár. Ten představí svůj celovečerní režijní debut Pátý říjen (2016), jehož protagonistou je jeho vlastní bratr.

zimbardo_Výrazné osobnosti již pošesté přivede do Jihlavy také projekt Inspirační fórum. Letos je jedním z jeho lektorů americký psycholog Philip G. Zimbardo, známý především pro svůj vězeňský experiment. Druhým lektorem již 6. ročníku je čínský novinář žijící v exilu v Německu Cchang Pching, mimo jiné držitel hlavní ceny Human Rights Press Award z Hongkongu z roku 2014. Cchang Pching byl ve své zemi opakovaně stíhán za to, že se zabývá ožehavými tématy jako feministická hnutí, čínská politika či situace v Tibetu. Nyní nesmí na území Číny vycházet žádné jeho texty ani knihy. Kurátorem Inspiračního fóra je Filip Remunda.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava začíná už 25. října 2016.

Více na www.dokument-festival.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru