Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » MFDF Ji.hlava zve na Živé kino. Dopadne Berdychův gang a vydá se za indiány

MFDF Ji.hlava zve na Živé kino. Dopadne Berdychův gang a vydá se za indiány

MFDF Ji.hlava zve na Živé kino. Dopadne Berdychův gang a vydá se za indiány

MFDF Jihlava: Živé kino – JITKA LANŠPERKOVÁ –

Letos už podesáté pořádá Mezinárodní festival dokumentárních filmů Živé kino Praha, které pozve přímo do míst, kde filmy vznikají – do střižen či domů k samotným tvůrcům. Uvede celkem 5 českých dokumentů ve světové předpremiéře, přičemž Živé kino Praha je jedinečná možnost stát se jejich zcela prvními diváky. „Živé kino nabízí intimitu vlastní dokumentárním filmům. Diváci se dostanou do filmových střižen či k režisérům domů s podobně výjimečnými pocity, jako když dokumentaristé se svými štáby pronikají do bytů hrdinů svých filmů,“ říká Marek Hovorka, ředitel MFDF Ji.hlava. Místa projekcí mají omezenou kapacitu a zůstanou do poslední chvíle utajena. Účastníci mohou svoji vstupenku vybojovat v časové SMS soutěži v den projekce.

Jak získat vstupenky na Živé kino Praha?
V den promítání zašlete SMS ve správném tvaru, a to po deváté hodině ranní. Pokud budete mezi prvními, obratem vám telefonicky potvrdíme rezervaci a upřesníme místo konání.
Podoba SMS:
NAZEV FILMU 1 – rezervace pro 1 osobu
NAZEV FILMU 2 – rezervace pro 2 osoby
Na jedno telefonní číslo je možné rezervovat maximálně 2 osoby na každý promítací termín.
SMS zasílejte na číslo +420 737 454 912 po 9:00 v den konání projekce.
Vstup zdarma!
Kapacita projekčních míst je omezena. Rychlejší vyhrává.
Více na www.zivekino.cz

Živé kino odstartuje v pátek 19. srpna ve 20 hodin nový filmu Pavla Jurdy Jmenuji se Hladový Bizon. Ti, již uspějí v páteční časové soutěži o vstupenky, se vydají na cestu do amerických prérií za indiány, kde spolu s hlavním hrdinou filmu Hladovým Bizonem navštíví místního šamana, který vykoná obřad pro záchranu Bizonova sluchu.

Druhá projekce se uskuteční v neděli 21. srpna od 20 hodin – na řadě bude novinka od Adély Komrzý s titulem Válka hrou. Observační přelet nad kulometným hnízdem českého militarismu je groteskní a zneklidňující zároveň, když zobrazuje pokusy o obnovení branné výchovy či povinné vojenské služby, jež jdou ruku v ruce se společenskou paranoiou z jakýchkoliv možných „nepřátel.“

Miluj mě, jestli to dokážeš je titul nového filmu Dagmar Smržové. Vypráví o trojici hendikepovaných mužů, kteří hledají fyzickou i duševní lásku. „V naší zemi je bohužel sex a intimní život lidí, kteří nejsou fyzicky schopní, považován za něco nemístného, nebo spíše neexistujícího. Díky své odvaze vystupovat a hledat sexuální uspokojení před kamerou se tak tito tři různě postižení muži stali průkopníky ve zviditelňování tohoto tématu,“ říká o filmu režisérka Dagmar Smržová. Projekce začíná ve čtvrtek 25. srpna v 19:00.

ZK_praha_2015_1V pátek 26. srpna pozve ve 20 hodin diváky do střižny herečka a dokumentaristka Petra Nesvačilová, která dva roky natáčela s propuštěnými gangstery a policistkou Helenou Kahnovou. Její film Zákon Helena vypráví o rozkrývání mechanismů českého policejního podsvětí a o životě a práci ženy, která v typicky mužské pozici dokázala odhalit a usvědčit takzvaný Berdychův gang na začátku nového milénia. „Za čtyři roky jsem poznala několik gangsterů, i díky takovým setkáním nakonec z původní myšlenky krátkého portrétu Heleny Kahnové vzešel celovečerní film, kde jsem se stala vypravěčem a mapuji motivy a morálku gangsterů,“ říká o svém filmu Petra Nesvačilová.

Do světa znaků, informací a jejich interpretací zavede diváky Ondřej Vavrečka, autor dokumentárního eseje De Potentia Dei, který vznikal na 16mm filmový materiál v Rusku, USA, Polsku, Slezsku, ale i v Brně či na Červeném vrchu. V sobotu 27. srpna ve 20:00 začne projekce dokumentu, jehož hlavními motivy jsou lidská noha, kruh a pravidelný čtyřúhelník. „Natočil jsem dokumentární esej, který promlouvá jak písní, tak svojí inscenovaností a také trochu animací. Promlouvá o vztahu, střetávání se, vyrovnávání pozice, vzdálenosti a skrytosti. Jde o montáž v tom nejširším slova smyslu,“ říká o svém filmu dokumentarista.

ZK_Praha_2015_2Jak je vidět, letos Živému kinu dominuje trio dokumentaristek, které ve svých filmech pojednávají pro někoho možná těžko přijatelná témata od zkoumání drsného českého podsvětí k otázkám souvisejícím se sexuální asistencí nebo militarizací myšlení v době, kdy slovo válka slyšíme častěji než slovo mír. „Aniž bychom chtěli kopírovat Michaela Moora, který letos celou soutěžní sekci svého festivalu sestavil z děl žen-režisérek, i ve výběru Živého kina převažují filmy ženských autorek: Petry Nesvačilové, Dagmar Smržové a Adély Komrzý. I české dokumentaristky potvrzují, že jsou odhodlané a odvážné – možná víc než jejich kolegové. Zasněné filmy Ondřeje Vavrečky a Pavla Jurdy, které také můžete vidět v Živém kině, by toho mohly být důkazem. Nenechte se však svést ke zjednodušování a přijďte se podívat,“ zve na Živé kino ředitel Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava Marek Hovorka.

ZK_jihlava_2015_2Jihlavská část Živého kina pak představí zcela odlišný koncept. V 6 dnech od 19. do 26. srpna představí výběr z toho nejlepšího z nedávné domácí dokumentární tvorby. Postupně uvede filmy jako Exkurze aneb Historie současnosti (r. Jan Gogola ml.), Nebezpečný svět Rajka Dolečka (r. Kristýna Bartošová), Češi proti Čechům (r. Tomáš Kratochvíl), který získal zvláštní ocenění v sekci Český radost 2015, dále pak Česká cesta (r. Martin Kohout) a na závěr pak film Amerika (r. Jan Foukal). Projekce každého z pěti filmů se odehrají na netypických místech – na hřbitově, městských hradbách či přímo u rybníka. Všechna jihlavská promítání začínají ve 20:30 a vstup je zdarma. Více o programu Živého kina najdete na www.zivekino.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru