Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Z Paříže do New Yorku a zase zpět

Z Paříže do New Yorku a zase zpět

Z Paříže do New Yorku a zase zpět
RECENZE – KOMIKS: Ekhö: Zrcadlový svět (Christophe Arleston, Alessandro Barbucci) – JAROSLAV STUCHLÝ –

CREW nám trochu zmodrala. Poté, co zastavili vydávání magazínu CREW, nabízejí pánové Pavlovský a Litoš tuzemským komiksovým čtenářům nový (možná ještě přitažlivější) projekt. V edici Modrá CREW (bude vycházet čtvrtletně) se fandům dostanou do rukou najednou buď dvě ucelená evropská alba, nebo (v případě americké produkce) čtyři sešity. Navíc mohou předplatitelé hlasováním (či vlastními návrhy) rozhodovat o tom, jaký komiks v této edici vyjde. Vše podstatné je možné si přečíst na www.modra.crew.cz.

pcs_1-1476827502

A jak tedy vypadá první číslo?
Protože by měla být preferována evropská díla, sáhlo se na úvod do Francie. Komiks Ekhö: Zrcadlový svět není čtenářům zcela neznámý, jeho první album New York vyšlo v CRWi č. 51 a 52. Kolegyně Veronika Zýková o něm napsala: „Tahle série vypadá hodně slibně a nedivila bych se, kdyby pro svůj humor a vizuální kvality našla nadšené obecenstvo… Má švih, je vtipná, hodně dobře nakreslená – práce s barvou tu funguje, vykreslení prostředí do detailu, prostě vypiplanost, na kterou je radost koukat.“
Mraveně Draapulové se při běžném přeletu nad oceánem zjeví prikón (taková veverka) a oznámí jí, že dědí po své tetě Odelálii. V Mravenině světě je teta po smrti už dlouhá léta, v tom „zrcadlovém““ však zemřela před několika týdny. Vzápětí se Mravena a její nic netušící spolucestující Jurij Podrov octnou v paralelním fantasy světě Ekhö. Ukáže se, že s tetiččinou smrtí nebylo všechno úplně v pořádku, což znamená, že v jistých okamžicích Odelálie Mravenu posedne a ovládne. Fantasy se tak trochu míchá s krimi, do toho lehká erotika a docela zábavný vztah lásky- nenávisti mezi hlavní hrdinkou a jejím nedobrovolným společníkem. Celé by to bylo možné odmávnout jako nezávaznou pitominku (což Ekhö koneckonců je), ale Barbucciho kresba plná nápadů a drobných detailů komiks v mých očích o něco povyšuje.

pcs_1-1476827508

Ve druhém albu Císařská Paříž se hrdinové (uvízlí ve světě Ekhö) vracejí, jak název napovídá, do Paříže. Zápletka pracuje s motivem tragicky zesnulého prince (jeho skon je nepokrytě inspirován smrtí lady Diany) a spiknutím ve zbrojařských kruzích. Mravena je opět přinucena propůjčit své tělo nebožtíkovi, aby případ došel zdárného vyřešení. Do toho ještě prikóni, kteří mají Ekhö evidentně na povel, hrají o udržení rovnováhy svého světa.

Ekhö je opravdu lehké čtivo, díky neustálému přísunu nových nápadů v prokreslení steampunkového „zrcadlového“ světa nuda nehrozí. Je to komiks, který hloubavce příliš nenadchne, ale ani neurazí, milovníky mainstreamu pak může potěšit. Za čtvrt roku se podíváme do Hollywoodu (Mravenu posedne Norma Jean, kdo to asi je?) a do Barcelony (zdravíme mistra Dalího). Inu, proč ne?

 

Christophe Arleston, Alessandro Barbucci

Ekhö: Zrcadlový svět

Nakladatelství CREW, Praha 2016
104 stran
249 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru