Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Mýty podesáté a s neočekávaným hrdinou

Mýty podesáté a s neočekávaným hrdinou

Mýty podesáté a s neočekávaným hrdinou
RECENZE KOMIKS: Mýty 10: Dobrý princ (Bill Willingham a spol.) VERONIKA ZÝKOVÁ

Člověk si uvědomí, jak šíleně čas letí. Třeba když zjistí, že vyšly už desáté Mýty. Od třetího dílu v roce 2013 převzala pozoruhodnou sérii od skomírajícího Netopejru CREW a od té doby si můžeme užít Mýty dvakrát ročně. Zdánlivě to není málo, ale při návykovosti příběhů z Domoviny a Mýtova je to k uzoufání dlouhá čekací doba. Zvlášť když se Bill Willingham vytasí s tak kvalitním příběhem, jaký nabízí svazky 6069, jež tvoří Dobrého prince.

myty10_obalkaZatímco předchozí dvousetstránkový svazek byl pestrý co do výtvarného zpracování a nesl se zejména na vlně náznaků toho, co by se mohlo odehrát, řešil rodinné záležitosti Sněhu a Vlka, a také nabídl rozmanité krátké příběhy, tento (ještě o 40 stran tlustší) příběh je naopak intenzivní a až na jedno intermezzo v podstatě výrazněji neodbočuje od hlavní dějové linie, na níž sledujeme Mucholapovu proměnu v opravdového hrdinu a jeho strastiplné putování. Během něj se setká s několika nám dobře známými postavami z dřívějška, ale hlavně se pustí do boje s nepřátelskými armádami. Nuda to rozhodně není. Netušíme, jaké schopnosti Mucholap má, on sám je postupně objevuje, takže překvapuje nejen své společníky a nepřátele, ale i čtenáře.

myty10Celý svazek s jednou výjimkou měl výtvarně na starosti Mark Buckingham spolu s inkery. Právě zmiňované intermezzo s názvem Narozeninové tajemství, které se odehrává na Farmě, je onou výjimkou. Tohoto příběhu, jenž zachycuje důležitý okamžik v životě Vlka, Sněhu a jejich právě pětiletých dětí, se ujal Aaron Alexovich. Ten má natolik svérázný styl, že nemusí sednout úplně každému. Alexovich sám výstižně popisuje, že deformuje děti v řadě animovaných a komiksových projektů. Je to nejprve sice trochu šok, ale rozhodně zpestření a zajímavý kontrapunkt třeba k tak vážné záležitosti, jakou je vojenský výcvik. Celkově je vizuál opět silnou stránkou Mýtů, fajnšmekři jistě docení jednotlivé detaily vykreslené na okrajích stránek, skoro zbytečné je zmiňovat tradičně skvělé obálky Jamese Jeana.

Zdá se, že nepřátelům nezbývá mnoho prostředků, kterými by mohli disponovat, ale tak jednoduché to určitě nebude. Geppetto je až děsivě odhodlán obětovat kvůli svým cílům vše. Kdo ví, jakými zbraněmi, o nichž nikdo netuší, disponuje. A zajímalo by mě, kde je a co dělá Pinocchio. Můžeme se tedy těšit na další svazek, v originálu nazvaný War and Pieces, a doufat, že Mýty objeví stále více fanoušků, a slušná prodejnost tak umožní vydávat tuto výtečnou sérii třeba třikrát do roka.

 

Bill Willingham, Mark Buckingham,
Aaron Alexovich, Steve Leialoha,
Andrew Pepoy

Mýty 10: Dobrý princ

brožovaný, 240 barevných stran
CREW, Praha 2016
599 Kč ( v e-shopu CRWe 539 Kč)

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru