Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Parkerův temný příběh odplaty

Parkerův temný příběh odplaty

Parkerův temný příběh odplaty
RECENZE KOMIKS: Parker: Lovec (Richard Stark, Darwyn Cooke)

Na stránkách 25fps jsme recenzovali několik více i méně noirových komiksů Skalpy: Hryzání ve vnitřnostech, Blacksada a oba díly Criminal – a všechny byly velmi zdařilé. Českého vydání se nyní dočkala i první kniha Parker: Lovec, která musí potěšit nejen všechny fanoušky noiru, ale i dobře odvyprávěných a pozoruhodně nakreslených příběhů.

Donald E. Westlake (1933–2008) uvedl pod přezdívkou Richard Stark na literární scénu nehrdinského protagonistu z drsné školy, Parkera, stalo se tak v roce 1962, v knize The Hunter. V následujících letech se Parker objevil ve více než dvaceti pokračováních.1 V rozmezí let 2009–2013 čtyři parkerovské romány adaptoval a do komiksové podoby převedl Darwyn Cooke (1962–2016). Předčasně zesnulý mistr retro stylu stál výtvarně za komiksy jako Před strážci: Minutemani / Hedvábný přízrak, The New Frontier nebo The Twilight Children a získal řadu prestižních ocenění.

parker-obrCooke vypráví příběh pomsty drsného Parkera, ke kterému čtenář nemá moc příležitostí pociťovat obzvláštní sympatie, s lehkostí a suverenitou. Postupuje při tom celkem netradičně. Ve čtyřech částech vždy odvypráví část příběhu a následně v retrospektivě ukáže, co akci předcházelo. Nechybí potřebné noirové komponenty: hra světla a stínu, kulisa nočního velkoměsta odrážející temnotu toho, čeho jsme svědky coby čtenáři, protagonista výrazně vybočující z představ o hrdinech, femme fatale… Cookeova schopnost vyprávět ve zkratce je obdivuhodná, pro čtenáře fascinující, pro začínající komiksové kreslíře inspirující. Například v samotném začátku, kdy v několika okénkách sledujeme reakci servírky v dineru jakoby v POV záběru, z Parkerovy perspektivy. Pozoruhodných momentů je však kniha plná a vypisovat jednotlivosti by bylo prostorově náročné.

CREW se letos vytasila s řadou silných titulů, namátkou jmenujme alespoň Temnými cestami, Temnou věž či pokračování Skalpů. Mezi ně se směle může řadit Parkerův temný příběh odplaty, vytištěný na kvalitním silném papíře a pořádně pevně svázaný.

 

 

Richard Stark, Darwyn Cooke

Parker: Lovec

vydala CREW, Praha 2016
144 barevných stran
479 Kč

 

Print Friendly, PDF & Email
  1. Jejich přehled je například zde, vč. filmových adaptací. []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru