Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Když Leone potkal Tolkiena

Když Leone potkal Tolkiena

Když Leone potkal Tolkiena

RECENZE – KOMIKS: Temná věž: Zrození pistolníka (Peter David & Jae Lee & Richard Isanove) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Kdysi jsem přečetl první díl Kingovy románové ságy Temná věž s podtitulem Pistolník a musím přiznat, že mě nijak nezaujal. Snad jsem měl Stephena Kinga zaškatulkovaného jako tvůrce jiných příběhů a Pistolník nenaplnil moje čtenářské očekávání, možná jsem nebyl připraven na vyprávění, které nic nevysvětluje, protože celý román představuje jakýsi úvod k mnohem složitějšímu ději. Po jeho pokračováních jsem ovšem nikdy nesáhl, takže Pistolník zůstal v mé paměti jako kniha, jejíž smysl mi prostě unikl. Nyní se ke mně Temná věž vrátila v komiksové podobě a s podtitulem Zrození pistolníka, nejde však o adaptaci onoho prvního dílu, použité motivy je nutné hledat v dílu čtvrtém (Čaroděj a sklo), který se ve flashbacích vrací k mládí hlavního hrdiny. Tentokrát jde o úplně jinou čtenářskou zkušenost a dost možná také o impuls k tomu dát Kingovi a jeho románové Temné věži ještě jednu šanci.

pcs_1-1462812419Sám autor předlohy, který si u komiksu podržel pozici kreativního a výkonného ředitele, nezastírá, že inspirací pro fantasy Temná věž mu byl Tolkienův Pán prstenů (fikční svět se jmenuje Středosvět, v jeho rámci funguje Společenství, King pro něj vymyslel i zvláštní jazyk), artušovské legendy (bájný předek hlavního hrdiny se jmenoval Arthur Eld, pistolníci tvoří něco jako rytířský řád) a westerny Sergia Leoneho (hlavní hrdina Roland je pistolníkem vymodelovaným podle postavy Clinta Eastwooda v „dolarové“ trilogii a celý Středosvět připomíná Divoký západ, zřejmě v nějakém paralelním vesmíru). Žánrové rozpětí se zdá široké, a to jsem ještě nezmínil, že ve Středosvětě existují vedle sebe čarodějové s magickými artefakty a pozůstatky technologicky vyspělé společnosti.

Děj komiksu tedy postupuje chronologicky (ačkoli první čtyři stránky naznačují, že jde o masivní retrospektivu) a vypráví o tom, jak si chlapec Roland Deschain vybojoval (předčasně) své první pistole a jak byl se svými přáteli Cuthbertem a Alainem vyslán na první misi. Ta má špionážní charakter a vede na východ do města Humbry, kde mají mládenci zjistit, kdo a jakým způsobem podporuje Farsona, úhlavního nepřítele Gileadu (sídelní město Panství Nový Kanaán, takže tu máme i biblické reference).

pcs_1-1462812475V průběhu děje neviditelný vypravěč opakovaně nabádá čtenáře, aby se dobře díval a pozorně naslouchal. A že je nač se dívat a čemu naslouchat. Korejec Jae Lee (kreslič a inker) spolu s Francouzem Richardem Isanovem (ve Zrození pistolníka měl na starost především barvy) totiž na základě scénáře Petera Davida (jemuž pomáhala Robin Furthová, autorka knihy Temná věž: Konkordance) připravili opravdový vizuální hodokvas. U westernové stylizace nejspíš nepřekvapí, že obrázky jsou většinou pojaty extrémně širokoúhle nebo že nad panoramaticky zachycenými scénami převládají spíše detaily tváří v té nejlepší tradici zmíněného Sergia Leoneho (a občas se ztvárnění akce stane „obětí“ výpustky úplně). To, co se kreslíři a koloristovi podařilo naprosto mistrovsky, je zprostředkování atmosféry světa, který „se hnul“, světa, který stojí na pokraji rozpadu, respektive jehož rozpad právě započal. Světa, kde sice je chvíle na lásku, ale ne na romantické happy endy.

Takže jestli máte rádi temné příběhy ve funkčním multižánrovém balení, nebo jste jen zvědavi, jak se u Marvelu popasovali s Kingovou literární předlohou a nakolik se podařilo jeho vypravěčskou imaginaci převést do sekvenčního umění, nad Zrozením pistolníka nemusíte dlouho váhat. Odměnou vám bude nejen špičkový komiks, ale také rozsáhlá bonusová galerie obálek, jejich variant, nepoužitých kreseb a vhled do procesu vzniku jednoho obrázku od kresby tužkou až po finální kolorovanou podobu.

Peter David & Jae Lee & Richard Isanove

Temná věž: Zrození pistolníka

Nakladatelství CREW, Praha 2016
240 stran
489 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Komentáře (2)

  • java

    Jo to je pravda… ta první knížka je taková maličká, přeci jen to psal King jako student a sám nevěděl pořádně do čeho se pouští. Už druhý díl je něco docela jiného, výrazně lepšího. A další díly s jednou výjimkou jsou opravdu fantastické počtení, velice krásně promyšlené.

  • Ondřej Pešák

    Výborný komiks. A autora bych rád povzbudil v tom, aby rozhodně dal románové Temné věži šanci, protože první díl je oproti následujícím částem pouze dost bezradný prolog. Dál už to má King pevně v rukách.

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru