Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Historky z Ú.P.V.O.

Historky z Ú.P.V.O.

Historky z Ú.P.V.O.
RECENZE – KOMIKS: Ú.P.V.O. Univerzální stroj (Mike Mignola, John Arcudi, Guy Davis) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Jestliže jsem minulý díl spin-off série Ú.P.V.O. s podtitulem Černý plamen označil za stoprocentní, pak vězte, že pokračování kvalitativně nikterak nezaostává. Scenáristé Mike Mignola a John Arcudi rozjíždějí dvě dějové linie.

Tu, v níž se Kate Corriganová a agent Devon vydávají do Francie, aby získali vzácný výtisk knihy Tajný oheň, má na svědomí Mignola. V doslovu prozrazuje, že nápad sušil mnoho let (původně mělo jít o příběh s Hellboyem), než mu jej tato série dovolila plně rozvinout. Jedná se o typickou hellboyovštinu, ve které se Kate (Mignola ji původně zamýšlel obsadit do role, kterou v knize hraje Devon) octne v podivném obchodě, starožitník se ukáže být někým jiným, než jak se představil, a začíná jít o život. Zatímco Devon se ukrývá v telefonní budce před smečkou vlkodlaků, musí Kate nasadit veškeré své znalosti a důvtip, aby se starožitníkem a jeho kamarády vyběhla. Fanouška nepřekvapí, když se na konci objeví pekelná nestvůra a lze se jen domýšlet, jakou monstrózní mlátičkou by tato linie skončila, kdyby v ní opravdu účinkoval Hellboy.

Mezitím na velitelství Ú.P.V.O. v Coloradu besedují kapitán Daimio, Liz Shermanová, Abe Sapien a Johann Kraus, přičemž každý z nich vytáhne z rukávu nějakou historku. Kapitán se konečně svěří s tím, jak vlastně zemřel. Je to prostřih jako z Predátora, jen místo mimozemského lovce jde po vojácích jakési jihoamerické jaguáří božstvo. V Abeově vzpomínce zahostuje Hellboy, ale jak správně poznamená Daimio, vypravěč se vyhnul čemukoli osobnímu. Na rozdíl od Johanna Krause, jehož příběh je plný spiritismu a jde opravdu až na citovou dřeň. Osobní je i Liz, neboť nechá nahlédnout na členy své rodiny, jež (jak víme) coby pyrokinetička s nezvládnutými schopnostmi v dětství upálila. Tyto flashbacky má na svědomí Arcudi, a přestože se může zdát, že kniha působí trochu roztříštěným dojmem, není tomu tak. Střídání vypravěčů/ hrdinů, prostředí a atmosféry komiksu prospívá. Není v něm slabé místo. Možná si někdo položí otázku, kam se ztratil homunkulus Roger. Pak je jasné, že dotyčný ještě nedržel v rukou Černý plamen, což by měl urychleně napravit. Trochu zaspoileruji: poslední stránky Univerzálního stroje kreslil sám Mignola, patrně ze sentimentality.

Jinak práce Guye Davise opět výborná, doporučuji bedlivě prostudovat bonusový skicář, protože se v něm mimo jiné čtenář dozví, jaký je oblíbený film Mika Mignoly a jak se promítl do výtvarného zpracování linie Kate Corriganové. Ano, Mignola má dobrý vkus, Polanského Ples upírů si vedle první Smrtonosné pasti pouštím obvykle na Vánoce místo televizních pohádek.

Univerzální stroj je dalším pokrokem série. Její hrdinové se vám totiž nenápadně dostanou pod kůži, začne vám na nich záležet. Tvůrci pomalu vybudovali tým, jehož další osudy prostě chcete sledovat. Bravo!

 

Mike Mignola, John Arcudi, Guy Davis

Ú.P.V.O. Univerzální stroj

Comics Centrum 2016
144 stran
499 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru