Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Vstříc bratislavským filmovým setkáním

Vstříc bratislavským filmovým setkáním

Vstříc bratislavským filmovým setkáním

POZVÁNKA na 5. Visegrad Film Forum (Bratislava, VŠMÚ, 5.–9. 4. 2016) – JANA BÉBAROVÁ –

Polská režisérka a scenáristka Agnieszka Holland, maďarský filmový architekt László Rajk, španělský kostýmní návrhář Paco Delgado a ředitel Izraelského filmového fondu Katriel Schory – to jsou prozatím ohlášené osobnosti světové kinematografie, které už za měsíc přivítají na bratislavské VŠMÚ v rámci již tradiční akce jménem Visegrad Film Forum. Jedinečná událost, při níž během pěti dnů (5.–9. 4.) probíhá intenzivní setkávání studentů a pedagogů z vybraných evropských filmových škol, se na Slovensku uskuteční již popáté a my tam opět nebudeme chybět (reportáže z posledních dvou ročníků najdete zde: 2014, 2015).

Respektovaní umělci v Bratislavě povedou série filmových lekcí a workshopů nejen pro studenty, ale i pro zájemce ze strany veřejnosti. Jako vždy bude prostor otevřen dotazům a diskuzím, mimo jiné i ve spojení s projekcemi vybraných studentských filmů jednotlivých škol. Letos se na VFF představí zástupci osmi partnerských školních institucí – kromě Slovenska a Česka, jež bude namísto FAMU letos poprvé reprezentovat Ateliér audiovizuální tvorby ze zlínské UTB, půjde o školy z Maďarska, Polska, Srbska, Ukrajiny, Rumunska a Černé Hory.

László Rajk

László Rajk

Akce bude zahájena v úterý 5. dubna tradiční večerní projekcí filmu souvisejícího s účastí jednoho z hostů. Tentokrát se bude jednat o čerstvého držitele Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek – Saulova syna (2015), na němž pracoval zmiňovaný László Rajk. V rámci mezinárodních produkcí jeho jméno figuruje například u Muže z Londýna (2007) a Turínského koně (2011) Bély Tarra či u nového filmu Ridleyho Scotta Marťan (2015).

Katriel Schory, přezdívaný „strážce svobody projevu“, který za sedmnáctiletou kariéru stál za financováním více než dvou stovek filmů (mezi nimi například Valčíku s Bašírem /2007/), se na VFF bude zaobírat tématem filmové gramotnosti a práce s publikem a rovněž plánuje otevřít diskuzi nad otázkou, proč evropské filmy nejsou schopné přitáhnout větší obecenstvo.

Masterclass uznávané Agnieszky Holland, která má za svou čtyři desítky let aktivní dráhu na svém kontě více než třicet filmů (z toho tři nominované na Oscara) a která již třetím rokem stojí v čele Evropské filmové akademie, bude probíhat na téma „krize obsahu“ filmů. Přítomné zasvětí do vlastních zkušeností z velkých koprodukcí a přiblíží vnímání filmu jako „mostu“ do srdcí a mysli diváků.

Zatím poslední anoncovaný host je Paco Delgado, který má zkušenosti ze spolupráce s režiséry zvučných jmen jako Pedro Almódovar, Alejandro González Iñárritu, M. Night Shyamalan nebo Tom Hooper a který si za svou práci vysloužil dvě oscarové nominace – za kostýmy k Bídníkům (2013) a letos za Dánskou dívku – a taktéž byl oceněn Evropskou filmovou cenou za kostýmy ke španělské Sněhurce (2013). Na VFF bude hovořit o tom, jaký vliv mají oděvy na filmové vyprávění.

VFF16

Více informací o jednotlivých hostech najdete zde.

Visegrad Film Forum 2016

5. – 9. duben 2016
Bratislava, Slovensko
Filmová a televízna fakulta VŠMU
Akreditace účastníků:
do 1. 4. 2016: 25 Eur / 15 Eur pro studenty
po 1. 4. 2016: 30 Eur / 20 Eur pro studenty

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru