Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Vražedná tajemství, Harlekýnův Valentýn a další skvosty

Vražedná tajemství, Harlekýnův Valentýn a další skvosty

Vražedná tajemství, Harlekýnův Valentýn a další skvosty

RECENZE KOMIKS: Vražedná tajemství a další příběhy (Neil Gaiman, P. Craig Russell, James Bolton, Michael Zulli) VERONIKA ZÝKOVÁ

Na webu 25fps tvorbu Neila Gaimana reflektujeme pravidelně, zejména sérii Sandman, která má díky nakladatelství CREW v ČR slušnou čtenářskou obec. Také nejčerstvější přírůstek s názvem Vražedná tajemství a další příběhy si vede výborně (viz žebříček zde). A tento soubor komiksových adaptací Gaimanových povídek, které byly porůznů vydány v průběhu let, si pozornost rozhodně zaslouží.

V první, titulní povídce, se setkávají bezejmenný vypravěč a anděl Raguel v „městě andělů“ Los Angeles. Působivý příběh je co do možností výkladů a nejrůznějších interpretací zřejmě nejbohatší a donutí k opakovanému čtení. Kresba P. Craiga Russella (známý českým čtenářům díky Sandmanovi: Lovcům snů či sedmému Hellboyovi) je působivá zejména ve scénách, které se odehrávají ve stříbrném městě.

pcs_1-1455554006Následující dvě povídky Cena a Dcera sov, sdružené pod názvem Stvoření noci, jsou dobře známé čtenářům časopisu CREW – objevily se v číslech 47 a 49. V prvním případě se příběh točí kolem záhadného kocoura, který se ukáže být neobyčejným ochráncem člověka před zlými démony. Dcera sov je pak pověstí o potrestání bezpráví, u níž nejvíce zaujme výtvarná stránka. Tu měl na starosti Michael  Zulli, skutečně pověřený specialista na vyobrazení zvířecích tvorů. Skvěle se popasoval rovněž s povídkou Fakta v případu zmizení slečny Finchové, ve které nás autor zavádí do londýnského podzemí, v němž se dějí neobyčejné věci.

Je těžké vybrat nejpozoruhodnější povídku. Mým favoritem je však Harlekýnův Valentýn, pro kongeniální propojení vizuální složky a příběhu. O kresbu se postaral James Bolton, mezi jehož práce patří mj. God Save the Queen (2007) podle scénáře Mikea Careyho. Fotorealistická kresba, plastičnost charakterů a zachycení jejich pohybů a výrazů jsou prostě skvělé. Gaiman čtenáře udržuje v napětí, co se přihodí dále a jak naloží Slečna se srdcem, které jí věnoval Harlekýn, jenž je jí v patách. Rozuzlení nezklame, stejně jako celá povídková kolekce. Ta dost možná navnadí ty, jež s autorovou tvorbou zatím nepřišli intenzivněji do kontaktu, k přečtení dalších jeho povídek ve sbírkách Kouř a zrcadla a Křehké věci. Zároveň určitě nezklame sběratele všeho, pod čím je Neil Gaiman podepsán.

Neil Gaiman, P. Craig Russell, James Bolton, Michael Zulli

Vražedná tajemství a další příběhy

vázaná, 196 stran
599 Kč (v eshopu za 539 Kč)
v roce 2016 vydalo Nakladatelství CREW

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru