Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Online filmový festival ArteKino přináší zdarma 10 výjimečných evropských filmů

Online filmový festival ArteKino přináší zdarma 10 výjimečných evropských filmů

Online filmový festival ArteKino přináší zdarma 10 výjimečných evropských filmů

Festival Scope, online platforma pro filmové profesionály, a ARTE loni založili online filmový festival s názvem ArteKino Festival, za kterým stojí umělecký ředitel Olivier Père a který úspěšně pokračuje i letos: od 1. do 17. prosince uvede zdarma na webu www.artekinofestival.com eklektický výběr 10 celovečerních hraných evropských snímků, ve kterém vedle děl již známých tvůrců, jako jsou Athina Rachel Tsangari, Radu Jude nebo Šarunas Bartas, dostávají prostor i mladí začínající tvůrci (Jan P. Matuszyński, Ralitza Petrova, Clara a Laura Laperrousaz). Filmy jsou vybrané z programů nejprestižnějších filmových festivalů: vedle Rotterdamu, Locarna a Benátek se kupříkladu vybíralo z canneských La Semaine de la Critique a La Quinzaine des Réalisateurs.

Desítka titulů bude dostupná ve 45 zemích Evropy, a to ve čtyřech jazykových verzích (s francouzskými, anglickými, německými nebo španělskými titulky), přičemž letos poprvé budou tyto filmy zároveň uvedeny i v 17 kinech ve Francii a ve vybraných evropským městech – Londýně, Madridu, Barceloně, Bukurešti, Berlíně a Sarajevu.

ArteKino Festival uvádí filmy zdarma, ale v omezeném počtu 5000 zhlédnutí na film a na bázi, kdo dřív přijde… Hlasováním diváci rozhodnou o vítězném snímku, který si odnese 30 000 Euro – tato částka bude rozdělena mezi režiséra filmu, producenta a mezinárodního sales agenta.

No a co že vlastně druhý ročník ArteKino Festivalu divákům přináší?

Mezi desítkou vybraných je Řekyně Athina Rachel Tsangari se svým zatím posledním filmem Chevalier (2015) pojednávajícím o šesti mužích, kteří se plaví v Egejském moři na luxusní jachtě a při rybářském výletě si pro zábavu vymyslí nezvyklou hru, která se velmi rychle vymkne jejich kontrole. Německý režisér Thomas Arslan má ve výběru road movie Světlé noci (Helle Nächte, 2017) o inženýrovi, který z Berlína cestuje na sever Norska, aby tam pohřbil svého otce, přičemž ho na cestě doprovází čtrnáctiletý syn, s nimž má velmi odtažitý vztah.

Z letošní soutěže na Berlinale do selekce putuje drama Colo, v němž portugalská režisérka Teresa Villaverde sleduje dopad ekonomické krize na všednodenní život jedné rodiny. Z letošního Quinzaine des réalisateurs v Cannes se pro změnu do výběru dostal nový počin Litevce Šarunse Bartase s názvem Frost o mladém litevském páru dobrovolníků vezoucím humanitární pomoc na Ukrajinu.

Z Locarna si loni odvezla cenu pro nejlepší herečku Irena Ivanona, která v bulharském filmu Bez boha (Bezbog), jenž natočila Ralitza Petrova, ztvárnila zdravotní sestru starající se o pacienty se stařeckou demencí a okrádající je přitom o osobní doklady, které prodává na černém trhu. Nejlepším hercem tamtéž byl vyhlášen Andrzej Seweryn, jenž ztělesnil malíře Zdzisława Beksińskiho v debutu mladého polského režiséra Jana P. Matuszyńskiho Poslední rodina (Ostatnia rodzina) natočeném podle neuvěřitelného skutečného příběhu Beksińskiho prokleté rodiny.

V Locarnu byl v roce 2016 Zvláštní cenou oceněn Rumun Radu Jude – jeho film Zjizvená srdce (Inimi Cicatrizate) situovaný v 30. letech minulého století v rumunském sanatoriu na břehu Černého moře pojednává o mladíkovi trpícím tuberkulózou kostí, jenž vypráví svůj příběh o nalezení lásky na místě pomalého umírání i o tragikomických momentech životů svých spolupacientů. Snímek je inspirovaný stejnojmenným autobiografickým dílem rumunského spisovatele Maxe Blechera, který po desetiletém boji s nemocí zemřel v pouhých devětadvaceti letech.

Zvláštní cenu na festivalu v San Sebastianu loni získal Obr (Jätten) švédského filmaře Johannese Nyholma o autistickém a různě deformovaném třicátníkovi, který věří, že najde cestu ke ztracené matce, když vyhraje skandinávském mistrovství v petanque. Španěl Jo Sol díky ArteKino Festivalu představí film Žít a jiné příběhy (Vivir y otras ficciones) tematizující tabuizované téma sexuality a francouzská dvojice Clara a Laura Laperrousaz bude mít ve výběru debut Sunbeat o mladém páru, který se během léta spolu s rozkošnými šestiletými dvojčátky vrací do rodinného domu v Portugalsku, kde jsou znovu konfrontováni se svou minulostí.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru