Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » „Proč bojuješ?“

„Proč bojuješ?“

„Proč bojuješ?“

RECENZE – KOMIKS: Bojový anděl Alita 1: Zrezivělý anděl (Jukito Kiširo) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Bylo nebylo. Na Vrakovišti pod oblačným městem Salem našel jednoho dne kyberdoktor Ido mezi všemožným odpadem zbytky dívčího kyborga. Bez paměti, beze jména. Jméno Alita (zkuste si je přečíst pozpátku) zdědila po doktorově kočce, nové tělo získal její zachránce v obchodě s použitými díly. Panzerkunst – bojové umění z Marsu vyvinuté pro kyborgy lidského typu – je to jediné, co ji spojuje s minulostí. Dívenka z hromady šrotu se rozhodne stát se lovkyní odměn, stejně jako Ido, kterému se ten nápad ale vůbec nezamlouvá. Jsme někde kolem strany 40 a legendární manga z první poloviny 90. let se začíná rozjíždět.

Koncept postapokalyptické budoucnosti, kdy blahobyt symbolizuje nedostupné město v oblacích spojené potrubím s Továrnami, zatímco na Vrakovišti a ve stokách pod ním se pinoží ti, kteří svoje zraky k Salemu jen toužebně upírají, připomíná Blomkampův snímek Elysium (2012). Zatímco ten byl však manifestem za bezplatnou a všeobecně dostupnou zdravotní péči, Alita se zabývá otázkou původu, identity, hranice mezi lidským a uměle vytvořeným, činí tak ovšem srozumitelněji než jiná klasická (u nás nedávno vydaná) manga Ghost in the Shell.

První polovina knihy je akční techno a jako taková mě až tak nebavila. Alita dostane po destrukci svého těla od Ida nové, tentokrát berserka, a opakovaně se utkává s kyberentitou jménem Makaku. Jak je pro japonský komiks typické, souboje jsou natahované na spoustu stránek. Ke Kiširově cti lze přičíst, že jsou přehledné a dobře nakreslené, přesto jsem měl pocit, že mě zdržují, že Alita je doopravdy o něčem jiném. Tento pocit zesílí, když v závěrečné fázi souboje Makaku prozradí hrdince story o svém původu.

Načež přichází sešit číslo 8, v něm nová postava, chlapec Hugo, opravář, jehož snem je dostat se nahoru do Salemu. Zběsilé tempo vyprávění poleví a nastoupí něco, čím se Alita liší od tuctových sci-fi podobného ražení. Postavy získávají psychologickou věrohodnost, titulní hrdinkou začnou lomcovat silné emoce, a protože Hugo není tak úplně tím, čím se zdá být, octne se Alita v dilematu. Pochopitelně, akce se Kiširo nevzdá, ale těžiště druhé části svazku leží v tragickém příběhu dvou „dětí“ uvězněných v umělých tělech.

O převedení mangy na filmové plátno uvažoval delší dobu James Cameron, nakonec se režie hrané verze ujal Robert Rodriguez a premiéra je plánována na polovinu příštího roku. Tak uvidíme, zda se Rodriguez točící podle cizího (Cameronova) scénáře v příběhu o kyborgovi s tváří a tělem čtrnáctileté dívenky, jejímž údělem je bojovat a zabíjet, vzepne k pamětihodnému výkonu. Jeho filmografie by to potřebovala jako sůl.

 

Jukito Kiširo

Bojový anděl Alita 1: Zrezivělý anděl

Nakladatelství CREW, Praha 2017
452 stran
489 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru