Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Sólo pro mývala

Sólo pro mývala

Sólo pro mývala
RECENZE – KOMIKS: Rocket: Chlupatý a nebezpečný (Skottie Young, Jake Parker) – JAROSLAV STUCHLÝ –

O fenomén Strážců galaxie v rámci marvelovského filmového universa jsem se otřel při recenzovaní prvního svazku Kosmických Avengers. Od začátku je zřejmé, že největší potenciál utáhnout vlastní příběhy má postavička antropomorfního mývala Rocketa, nebezpečného střelce a mistra ve vymýšlení taktických plánů. Upřímně, jaký záběr z traileru na jedničku Strážců galaxie vás vyhnal do kina, přestože jste o téhle komiksové partě nikdy předtím neslyšeli?
Ten s Chrisem Prattem zdvihajícím prostředníček? Ale prosím vás, samozřejmě, že ten, ve kterém jakýsi mýval (!) s rozšklebenou tlamou stojící na ramenou podivné humanoidní dřeviny divoce střílí ze samopalu. A to jsme ještě netušili, jak sarkastické hlášky dokáže tohle zvířátko trousit.

Komiks Rocket: Chlupatý a nebezpečný o nic z toho čtenáře neochuzuje. Práce komiksového scenáristy a výtvarníka Skottieho Younga, který také ilustruje dětské knihy, nebyla dosud v našich končinách známá. Rocket představuje dobrou příležitost k nápravě. Sestává ze tří příběhů, z nichž ten nejdelší je naštěstí zároveň i nejlepší. Zběsilá vesmírná jízda je motivována odhalením tajemného zabijáka, který si přisvojí Rocketovu identitu a hodí na něj svoje zločiny. Young se vyřádil jako autor scénáře i jako kreslíř, příběh se žene dopředu, je plný zvratů, vtipných replik i vizuálních nápadů. Nic není zakázáno, tohle je Rocket, jakého jsme v komiksu chtěli mít. Pokud máte po ruce zmíněné Kosmické Avengers a nalistujete si na konci svazku jednohubku s Rocketem, seznáte, že Young vlastně rozpracoval zde nahozenou myšlenku o mývalově „dvojníkovi“. A to si Rocket myslel, že je jediný svého druhu!

Druhá část je anekdota dokládající známou pravdu, že jediný nápad nelze ždímat donekonečna. Jak asi bude vypadat příběh, jehož vyprávění se ujme Groot? Zpočátku je to vtipné, ale s přibývajícími stránkami už jen únavné a celkový dojem nezachrání ani pointa ve stylu Fincherovy Hry (1997).

Třetí segment, který kompletně nakreslil Jake Parker, má docela zábavné intro. Vlastní story o záchraně bojových robotů, v níž absentuje Rocketův parťák Groot, už tak dobrá není. Young holt zvládl lépe dialogy než příběhovou linku a Parker výtvarně neohromil.

V oceánu marvelovských superhrdinů je postava Rocketa vítaným zpestřením. Je zábavnější (alespoň v Youngově podání) než Deadpool, který si ve druhém příběhu kratičce a především mlčenlivě zahostoval.

 

Skottie Young, Jake Parker

Rocket: Chlupatý a nebezpečný

Nakladatelství CREW, Praha 2017
144 strany
329 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru