Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » iShorts odstartují novou sezonu s filmy ženských režisérek

iShorts odstartují novou sezonu s filmy ženských režisérek

iShorts odstartují novou sezonu s filmy ženských režisérek

S příchodem podzimu se na plátna českých a slovenských kin znovu vrací pravidelné večery iShorts, které už čtrnáct let přináší pozoruhodné krátké filmy ze všech koutů světa. První tematický blok nové sezony budou tvořit snímky v režii žen. V Praze budou mít premiéru v Bio Oko ve středu 20. 9.

Na výběru filmů s příznačným názvem Girls in Film mají lví podíl ženy stojící za stejnojmenným projektem. „Girls in Film je platforma podporující prezentaci ženských režisérek a filmařek, kterou původně založila Nikola Vašáková v Londýně. Skrze kurátorované akce, jako jsou projekce, přednášky a rozhovory se zajímavými ženami ve filmovém průmyslu, Girls in Film poskytuje prostor pro prezentaci a setkávání, a to nejen mezi ženami,“ uvedla Julie Žáčková, která ve spolupráci s Dagmar Sedláčkovou GiF skrze projekce iShorts aktuálně uvádí do Česka.

(Celý rozhovor o Girls in Film s Julií Žáčkovou publikovaný v časopise 25fps najdete zde.)

V osmičlenném výběru bude například k vidění snímek Close Ties, v němž dvaadvacetiletá polská režisérka Zofia Kowalewska zkoumá nepříliš idylický partnerský vztah postaršího páru, nebo magicky laděný Wald der Echos o spirituálních zážitcích třech děvčátek během léta u vody, který natočila Argentinka Maria Luz Olivares Capelle, jež před dvěma lety absolvovala Filmovou akademii ve Vídni, kde studovala v dílně Michaela Hanekeho. Imaginací prostoupený snímek, který zaujme výkonem dětských hereček, byl uveden v Karlových Varech v sekci První podání, kde deset mladých evropských režisérů a režisérek nastupující generace představuje své studentské filmy.

Dospívající dívka a její mladší sestra, o kterou se stará, je hrdinkou slovenského snímku Magic Moments od studentky bratislavské VŠMU Martiny Buchelové, jenž (jako první slovenský film v historii) aktuálně figuruje v soutěžním výběru Short Cuts na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Českou produkci zastupuje animovaný loutkový film Rybáři Báry Anny Stejskalové z FAMU, který si v srpnu odvezl cenu studentské poroty za nejlepší animovaný film z festivalu v Montevideu, a hrané Kuře v režii Jay Walker z FAMU International, které pro změnu na scénu uvádí skupinku dospívajících chlapců a konflikt mezi nimi. 

V programu se objeví i filmová hříčka Kdo je kdo v mykologii o mladém hudebníkovi, kterému se na chvíli obrátí život vzhůru nohama, když se po taneční zábavě ocitne v podivném pokoji, kde plesnivé skvrny na zdech mění tvary a lákají ho blíže poznat krásu ženského těla a objevit svět erotiky. Jako svůj absolventský film na prestižní newyorské Tisch School of the Arts jej v česko-americké produkci natočila Češka Marie Dvořáková a tento týden za něj získala Oscara v sekci hraných filmů z domácích (amerických) škol.

Sestavu Girls in Film uzavírá španělský snímek Wet, v němž Nur Casadevall zachytila facinaci ženským tělem, a nizozemský kraťas Hell od Emmy Westenberg o dívce, která dostane jednosměrnou jízdenku do pekla poté, co se pohádá s přítelem v karaoke baru.

Celková délka projekce 110 minut. Projekce proběhne v originálním znění s českými a anglickými titulky. Program a promítací časy ve všech městech jsou dostupné zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru