Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » „Špatné časy se vrátily“

„Špatné časy se vrátily“

„Špatné časy se vrátily“

RECENZE – KOMIKS: Mýty 12: Doba temna (Bill Willingham) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

V minulém dílu Mýtů, Válka a střepy, se svobodné Mýty utkaly se silami Císařství. Byl to z velké části boj překvapivě snadný, ale autor Bill Willingham dokázal ukolébaného čtenáře překvapit a daří se mu to i nyní, kdy je zdánlivě dobojováno. O tom, že leccos není v pořádku a má to být ještě mnohem horší, se přesvědčujeme v Době temna, svazku sestaveném ze sešitů 76–82.

Úvodní část nazvanou Prohlídka města, v níž se Geppetto, Pinocchio a spol. vydávají na procházku Mýtovem a Geppetto čelí oprávněnému hněvu obyvatel, má kresebně na starosti Michael Allred, jehož poněkud neživotně působící styl dostal prostor už v devátém svazku Synové impéria. Naštěstí jej v hlavním příběhu Doba temna následuje osvědčený styl Marka Buckinghama, jenž dokáže výtečně zachytit nejrůznější fyzické i psychické stavy hrdinů, ale i divokou akci. Za pozornost stojí například vyobrazení sesouvajících se newyorských budov včetně dusivého prachu a nebezpečně poletujícího kamení nebo dvoustránkové zachycení sutin a přihlížejícího davu. Nejen v tomto dílu dostává zabrat řada postav, v ohrožení a následné pohotovosti se ocitnou všechny svobodné Mýty. Probuzení temné postavy je nečekané a není vůbec příjemné sledovat, jak se jí daří k sobě poutat stále větší moc a působit ničivou silou.

Čekání na blues (Tak trochu epilog k Době temna) nakreslil David Hahn (který už se podepsal pod šestou částí Mýtů: Domovina), s jehož stylem mám ještě větší problém než s tím Allredovým. Naštěstí závěr patří Peteru Grossovi, kterého znají fanoušci jako kreslíře další pozoruhodné série, Mezi řádky. Že padla volba právě na něj, aby ilustroval část Návrat do knihy džunglí, dává smysl, protože právě v sérii Mezi řádky má značný prostor postava autora Knihy džunglí Rudyarda Kiplinga. Budu se opakovat, ale obálky Jamese Jeana jsou skvostné.

I když se zdá, že situace svobodných Mýtů je nyní hodně špatná, na opravdový posun v ději si budeme muset ještě počkat. Následující čtrnáctý svazek je crossover, složený ze sešitů Mýtů 83–85, Jack of Fables 33–35 a The Literals 1–3. U fanoušků není zrovna populární, ale pozornost si zaslouží už proto, že jde o jediný crossover v celé dlouhé sérii Mýtů a zařadit si ho do sbírky je prostě povinnost.

 

Willingham, Buckingham, Allred, Pepoy, Gross, Hahn

Mýty 12: Doba temna

CREW 2017
176 stran
404 Kč (na e-shopu CRWE)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru