Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Výběr nejlepších dokumentů roku 2017 najdete online na DAFilms

Výběr nejlepších dokumentů roku 2017 najdete online na DAFilms

Výběr nejlepších dokumentů roku 2017 najdete online na DAFilms

Konec roku je příležitostí pro bilancování, hodnocení a žebříčky toho nejlepšího. Český portál DAFilms, nabízející přes 1600 dokumentárních filmů online, tradičně na konci roku vybírá nejlepší filmy právě končícího roku. „Mezi ‚Best of 2017‘ se dostaly filmy, které nejvíce oslovily diváky, festivalové selektory i nás. Přidali jsme navíc i několik novinek z našeho katalogu, které by divákům neměly uniknout,“ říká Diana Tabakov z týmu DAFilms. Mezi nejlepší filmy roku patří Svět podle Daliborka, portrét Milouše Jakeše s názvem Milda, snímek o ruském opozičním politikovi Můj přítel Boris Němcov nebo držitel Zlatého medvěda z Berlinale Fuocoammare: Požár na moři.

Hojně diskutovaným tématem ve světě dokumentárního filmu se letos stala tenká linie mezi dokumentem a fikcí. Diváci se nyní mohou vydat na vlastní průzkum hraničního pásma: pozornost v tomto ohledu upoutal režisér Vít Klusák snímkem Svět podle Daliborka, jehož hlavní protagonista hraje a přehrává svou roli něžného neonacisty. Hrané i čistě dokumentární scény se střídají ve snímku Všechno bude fajn režiséra Robina Kvapila, který je znám svým sarkastickým pohledem na českou společnost z brněnské perspektivy. „Hranice mezi dokumentárním a hraným filmem se stírá víc než kdykoli dřív,“ říká ředitel MFDF Ji.hlava Marek Hovorka. „To je pro diváky velmi lákavé, protože jim tyto filmy ukazují svět, ve kterém žijí, ale dělají to formou velmi poutavou i provokativní.“

Na opačný přechod hranic se vydává Petr Václav, jenž se ve svých hraných filmech věnuje problémům lidí, kteří z nejrůznějších důvodů nezapadají do většinové české společnosti. Na portálu DAFilms.cz se nově můžete podívat například na jeho snímek Nikdy nejsme sami. Fantazie a fikce se dynamickým způsobem setkávají také ve filmu Hotel Dallas, který tematicky vychází z východoevropské lásky k americkému seriálu o naftařské rodině Ewingů. Setkání Východu a Západu u televizních obrazovek dokumentuje rumunsko-americká dvojice filmařů Livia Ungur a Sherng-Lee Huang.

K oceňovaným dokumentárním filmům patří ty, které představují stěžejní politická témata a události dnešních dní. K takovým snímkům patří Fuocoammare: Požár na moři, vítězný film Berlinale 2016, v němž ceněný italský režisér Gianfranco Rosi ukazuje obyčejný život obyvatel vzdáleného ostrova Lampedusa. Ti se stali nechtěnými svědky největší humanitární katastrofy naší doby, když mezi loděmi s uprchlíky nacházejí na plážích i mrtvá těla těch, kteří cestu za snem nepřežili. Za pozornost stojí také snímek Já jsem lid od Anny Roussillon. „Filmů o egyptské revoluci vznikly možná stovky, ale tento snímek je unikátní, protože se na demonstrace dívá pohledem chudého farmáře hospodařícího na svém poli několik set kilometrů od egyptské metropole. Právě touto obrácenou perspektivou získává film univerzální přesah. Zatímco novinářské štáby jsou v centru dění, filmový štáb Anny Roussillon se vypravil opačným směrem a přináší fascinující zprávu o měnícím se běhu světa,” komentuje film Marek Hovorka, který jménem MFDF Ji.hlava film nominoval na Doc Alliance Selection Award.

Do měkkého podbřišku Evropy nás zve Diana Tabakov, která doporučuje snímek Depth Two: „V době, kdy v Evropě sílí nacionalismus, nebo je minimálně latentně přítomen v rétorice populistických politiků, je klíčové otevřeně reflektovat svou vlastní historii. V Srbsku o to víc. Film Depth Two se po relativně krátké době navrací k hrůzným událostem z roku 1999 během války v Jugoslávii a svým thrillerovým tónem otevírá téma nedávných hrůz, ve kterých se navzájem zabíjeli sousedé a blízcí.” Důležitý pohled do minulosti zosobňuje také Milda, který diváky seznamuje s osobností bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše. V týdnech předcházejících prezidentským volbám doporučujeme pozornosti diváků také snímek Můj přítel Boris Němcov, s nímž pohlédneme do politické kampaně jednoho z hlavních představitelů protiputinovské opozice, zavražděného v únoru 2015 u zdí Kremlu.

Zakončete rok 2017 ohlédnutím za nejlepšími dokumentárními filmy, které můžete zhlédnout online. Best of DAFilms 2017 je pestrým výběrem kvalitních filmů, ať už dáváte přednost klasickým portrétům, společenským sondám, politickým tématům nebo filmům na pomezí dokumentu a fikce. Viděli jste je všechny?

Všechny vybrané filmy:
Vít Klusák: Svět podle Daliborka
Pavel Křemen: Milda
Robin Kvapil: Všechno bude fajn
Petr Václav: Nikdy nejsme sami
Gianfranco Rosi: Fuocoammare: Požár na moři
Anna Roussillon: Já jsem lid
Zosja Rodkevičová: Můj přítel Boris Němcov
Ognjen Glavonić: Depth Two
Sherng-Lee Huang, Livia Ungur: Hotel Dallas
Agnès Varda: Ženská odpověď
Pavel Cuzuioc: Secondo Me
Salome Jashi: Oslnivý svit soumraku
Olga Sommerová: Červená
Jiří Sádek: Nejsledovanější
Dužan Duong: Bo Hai
Dagmar Smržová: Miluj mě, jestli to dokážeš
Tereza Reichová, Hynek Reich Štětka: Epidemie svobody
Gilad Baram: Koudelka fotografuje Svatou zemi
Helena Třeštíková: Strnadovi
Miroslav Janek: Normální autistický film
Jakub Wagner: RINO – Příběh špiona
Andrea Culková: Vzrušení (H*ART ON)

Kompletní výběr najdete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru