Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Zachraňte gejšu Rybičku

Zachraňte gejšu Rybičku

Zachraňte gejšu Rybičku
RECENZE – KOMIKS: Okko: Cyklus vody (Hub) – JAROSLAV STUCHLÝ –

První dvě čísla komiksového magazínu Modrá CREW přinesla čtenářům výlet do paralelního steampunkového světa Ekhö. Průvodkyní touto rozvernou fantasy plnou francouzského espritu a erotického harašení byla půvabná Mravena Draapulová. Název následujícího alba zní trochu podobně- Okko. Také zde se ocitáme v alternativním světě (říše Pajan nese všechny atributy středověkého Japonska), tím ale veškerá podobnost s komiksem Ekhö končí. Především končí legrace, protože Okko je fantasy hodně temná.

Titulní hrdina je ronin, který se svými dvěma společníky, maskovaným obrem a saké nasávajícím mnichem, vymítá démony. Příběh Cyklus vody ale vypráví mladý rybář Tikku, jenž se ke skupině přidá jako sluha a učedník. Nikoli však nezištně. Jeho sestra Rybička, živící se jako gejša, byla unesena piráty a Tikku doufá, že ji nesourodá skupina dokáže vypátrat a zachránit. Má k tomu potřebné předpoklady: tajemný Okko je skvělý šermíř, masku nikdy nesundávající Nobura má obdivuhodné schopnosti (především regenerační) a mnich Nošin si rozumí s kami, všeobsáhlými a všudypřítomnými silami. Otázka je, zda to tentokrát bude stačit.

Okko je autorský komiks, v němž je pod scénářem, kresbou i barvami podepsán Hub, vlastním jménem Humbert Chabuel (ročník 1969), fanoušek samurajských filmů a obdivovatel japonského klasika Hajaa Mijazakiho. S dialogy mu v prvních dílech ještě pomáhal Eric Chevalier a s barvami Stéphane Pelayo, ale ta precizní, do detailů vyvedená kresba je jeho dílem. Zvláště na panoramatické výjevy plné vypiplaných architektonických prvků v měsíčním vitu nebo záři zapadajícího slunce je radost pohledět.

Příběh samotný se rozjíždí trochu kostrbatě, než čtenář pozná, kdo ke komu patří, má za sebou patnáct stránek. Poté dostane vyprávění ten správný tah, atmosféra náležitě zhoustne a potemní, ale nemůžu si pomoct, možná víc než nepříliš překvapivá historka o démonech (dobře, dva momenty jsem nečekal) by mě zajímal širší záběr. Tedy to, co je naťuknuto, když Okko líčí, jak se říše Pajan propadá do temnoty kvůli bratrovražedným rodovým válkám. Vzhledem k tomu, že existují také Cykly země, vzduchu a ohně, je možné, že se Hub v dalších dílech od úvodní detektivně- duchařské story k tomu širšímu obrazu dopracoval. Jestli ano, nebo zda zůstane Okko: Cyklus vody to jediné, co se tuzemskému čtenáři ze série dostane do rukou, záleží na preferencích předplatitelů. Ti rozhodli, že Modrá CREW bude pokračovat historickým thrillerem Třetí zákon.

Hub

Okko: Cyklus vody

Nakladatelství CREW, Praha 2017
104 strany
249 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru