Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Čeští filmaři připravují historické drama z období vrcholného středověku

Čeští filmaři připravují historické drama z období vrcholného středověku

Čeští filmaři připravují historické drama z období vrcholného středověku

Na tuzemské nezávislé filmové scéně vzniká nový snímek, který by rozhodně neměl ujít pozornosti žádného milovníka historického dramatu. Po předloňském uvedení úspěšného celovečerního filmu Na konci září jeho tvůrci Milan Cyroň a Tomáš Uher opět spojují síly a přenesou nás o více než půl tisíciletí zpátky. Film s tématem rasové a náboženské nesnášenlivosti mezi židy a křesťany v průběhu velké morové rány ve 14. století ponese název Pláč svatého Šebestiána.

Historické drama s baladickými prvky je koncipováno jako fiktivní příběh s rámcem skutečných historických událostí. Odehrává se na území Svaté říše římské na sklonku vrcholného středověku – v roce 1348, kdy se Evropa potýkala s dosud největší morovou epidemií.

„Východiskem filmu jsou projevy násilí vůči židovskému obyvatelstvu v evropských zemích, k nimž během šíření moru docházelo. Právě ve strachu před morem byli židé identifikováni jako původci smrtící nákazy a v pogromech často hromadně zabíjeni,“ uvedl jeden z tvůrčí dvojice, scenárista a režisér Tomáš Uher.

Film chce podle autorů poukázat na aktuální problematiku nesnášenlivosti jako na otázku individuálního založení jedince. Divák bude mít možnost pozorovat vývoj událostí z pohledu dvou protagonistů, příslušníků rytířského stavu Gottfrieda a o generaci mladšího Siegfrieda.

„V úvodu se bude odehrávat židovská svatba, již přeruší násilný vpád Gottfriedových ozbrojenců, kteří začnou svatebčany bezohledně vraždit. Některým z nich, včetně ženicha Amose a nevěsty Marie, se podaří uprchnout, načež Amos nalezne útočiště na Siegfriedově tvrzi. Gottfried, fanaticky oddaný svému přesvědčení, trvá na jeho vydání a střet mezi křesťany a židy se tak přenáší na příslušníky téže společenské vrstvy,“ popisuje Uher.

Autorská dvojice Milan Cyroň a Tomáš Uher má na svém kontě již několik úspěšných projektů. Svůj záměr v případě nově vznikajícího filmu přitom vidí od začátku jasně – vytvořit co možná nejautentičtější obraz středověku, s nímž by navázali na přední díla českého historického filmu.

„Nápad na film z období velké morové rány přišel asi před pěti lety. Vzhledem k realizační náročnosti jsme však natáčení filmu odložili do doby, kdy budeme mít větší zkušenosti. Nyní za sebou máme úspěšné uvedení filmu Na konci září, a tak jsme tento náročný projekt oprášili a začali jsme příběh znovu promýšlet,“ upřesnil Milan Cyroň.

Autoři sázejí i na pestré herecké obsazení – divákům se představí držitel prestižních filmových cen Český lev a Ceny české filmové kritiky Ondřej Malý, který ve filmu ztvární fanatického rytíře Gottfrieda. Z řady dalších zvučných jmen se můžeme těšit na Matouše Rumla, známého mj. z populárního televizního sitcomu Comeback, herce činohry Národního divadla Filipa Kaňkovského či herečky Kamilu Janovičovou a Pavlu Dostálovou. Jednu z rolí přijala také výrazná tvář Městského divadla Zlín, herec Zdeněk Julina.

První klapka padla na podzim 2016, stěžejní část natáčení se však uskuteční až v letošním roce. V průběhu března se štáb přesune do jedné z hlavních natáčecích lokalit, Lednicko-valtického areálu. Závěrečná etapa je pak plánována na srpen, kdy se bude točit také v exteriérech Bílých Karpat.

Snímek by se měl na plátnech objevit v roce 2018. Více informací k filmu a aktuality z právě probíhajícího natáčení najdou diváci na webu a facebookových stránkách.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru