Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Přistoupili?

Přistoupili?

Přistoupili?

POZVÁNKA na premiéru filmu Přistoupili? (18. 1. od 20:30, kino Aero) VERONIKA ZÝKOVÁ

Ve středu 18. ledna proběhne v žižkovském kině Aero slavnostní premiéra krátkého studentského filmu režisérky a scenáristky Terezy Pospíšilové Přistoupili? (2016) za účasti tvůrců a herců. Po projekci zahraje stále populárnější kapela Zrní, jejíž původní hudba film doprovodila, akusticky tři písně. Vstupné je 100 Kč. Vzhledem k tomu, že v redakci 25fps přejeme studentské tvorbě i filmům odehrávajícím se ve vlaku, návštěvu projekce doporučujeme. Snímek, jehož trailer můžete zhlédnout zde, bude cestovat po festivalech (byl vybrán na MFF Serile Filmului Gay), k vidění bude v alternativní distribuci.

Příběh romského chlapce na útěku (Martin Siegel) a osamělého starého muže (Stanislav Zindulka), kteří se potkají v jednom vlakovém kupé během cesty z Přerova do Prahy, vypráví o setkání dvou osamělých outsiderů, naprosto odlišných lidských bytostí, které vedle náhody na chvíli spojí jejich samota. Autorku filmu inspirovalo „cestování vlakem mezi Zlínem a Prahou a lidé, které jsem ve vlaku potkávala. Každá cesta byla zážitek a jeho charakter se odvíjel od toho, kdo si ke mně zrovna náhodně přisedl do kupé. Čtyřhodinová cesta je dost dlouhá na to, aby se v kupé odehrálo téměř cokoliv. Spousta lidí se s cizím spolucestujícím dokáže bavit mnohem otevřeněji než třeba i se svými blízkými a to díky vědomí, že už se nejspíš nikdy znovu nepotkají.“

Na rozdíl od jiného vlakového filmu z poslední doby, úspěšného hodinového snímku ZOO (2016) Terezy Kovářové, za nímž stejně jako za Přistoupili? stojí distribuční společnost Artnok film a jako výrobce UTB Zlín, nevznikal tento snímek ve skutečném jedoucím vlaku, ale v barrandovských ateliérech. Půlhodinový snímek, jenž vznikal tři roky, se opírá o kvalitní herecké výkony i zvládnutou audiovizuální složku. Kamera sleduje reakce postav včetně detailů prozrazujících psychické rozpoložení postav, dynamika cesty vlakem, který projíždí krajinou, je podpořena střihem, který souzní s hudbou. Poutavost filmu zvyšuje nepředvídatelnost, kdy se dá jen stěží odhadnout, co se stane v příští chvíli. Převážně dramatický film nabízí i několik humorných momentů.

Tereza Pospíšilová studovala na zlínské FMK UTB a dortmundské Fachhochschule. Na svém kontě má například spolupráci s neziskovou organizací ROSA či Losers Cirque Company. Již ve svých předchozích snímcích, jež byly uvedeny mj. na LGBT queer film festivalu Mezipatra, se zaměřovala na mezilidské vztahy, sledovala způsob, jakým se protagonisté a protagonistky vypořádávají se svou sexuální identitou a reakcemi okolí. Ať už to bylo v dokumentu IDA (2008) zachycujícím půlrok v životě Edity, která odešla od rodičů žít s přítelkyní, či v hrané semestrální práci 2. ročníku Kamarádka (2008), v níž složitý vztah přerůstající v domácí násilí vede hrdinku hledat lásku u žen. Bakalářský hraný snímek Pospíšilové, Kočky (2009), pojednává o tajemstvích ve vztahu jednoho heterosexuálního páru.

Přistoupili?

Scénář a režie: Tereza Pospíšilová
Kamera: Lukáš Macháček
Střih: Martin Mlynarič
Zvuk: Pavel Hruda
Hudba: Zrní
Hrají: Martin Siegel, Stanislav Zindulka, Martina Gasparovičová-Bezoušková a další

2016, distribuce: Artnok film
FB stránka filmu Přistoupili?
FB událost premiéry filmu Přistoupili?

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Komentáře (1)

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru