Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » To jsou zvraty!

To jsou zvraty!

To jsou zvraty!

RECENZE – KOMIKS: Skalpy: Hlodání (Jason Aaron & R. M. Guéra) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Moc hezky to v předmluvě napsal komiksový scenárista Matt Fraction: „Hm, sakra – vždyť tohle už je k***a šestá kniha. Jaké úvodní představení série asi tak někdo potřebuje u šesté knihy… nebo bůhvíkolikáté, co ještě bude následovat?“

Přesně vystihl i dilema člověka, který se pokouší napsat recenzi. Vždyť je to šestá kniha! Kontinuální příběh! Kdo by do něj naskakoval od šesté knihy? A ten, koho tahle série chytila od počátku, přece nebude s jejím sledováním končit někde za polovinou, když se události valí jedna za druhou a postavy nevědí dne ani hodiny, kdy jim zazvoní umíráček.

Jak ještě víc vychválit nejlepší komiksovou sérii pro dospělé, která tady v současnosti vychází? Třeba zmínkou o tom, že tentokrát se obešla bez hostujících výtvarníků, celou knihu má na svědomí R. M. Guéra. Což je výborné, protože na rozdíl od pětky se nekonají žádné výlety do minulosti, naopak, většina postav se ocitá mezi mlýnskými kameny a děj plný brutálních výjevů velmi rychle odsýpá. Tak třeba Dashiell Zlý kůň, agent FBI v utajení nasazený u kmenové policie na náčelníka Lincolna Rudou vránu, dostane od svého bosse za úkol vyčenichat sám sebe. Protože Rudá vrána ví, že někde v rezervaci se pohybuje krysa. On sám je ovšem také v kleštích. Nechal vsadit do vězení hmongského zabijáka Hlavouna a odmítá jej pustit, přestože Johnny Jazyk z americko-asijského zločineckého syndikátu (který investoval do indiánského kasina) na tom trvá. Mimochodem, jejich telefonický rozhovor je zatím snad to nejvulgárnější, co v průběhu série, jež si v tomto ohledu servítky nebere, zaznělo. Kmenový policista Volný pád dál pátrá po tom, kdo odstranil Dashiellovu matku, a drogově závislá Lincolnova dcera Carol začíná trpět podivnými nevolnostmi. O tom, že spousta vedlejších postav schytá kulku, nemluvě…

Podivný název není odvozen od známého pořekadla Sytý hlodavému nevěří, nýbrž z čejenského příběhu o ohlodávání kůlu, který drží svět. Když lidé rozvzteklí bílého bobřího děda, začne tento hlodat rychleji. A postavy ve Skalpech dělají všechno pro to, aby se mýtický bobr prohlodal na druhý konec kůlu co nejdříve.

Osobně bych byl vděčný, kdyby stejně usilovně jako bobr „hlodal“ vydavatel a zpřístupnil tuzemskému čtenáři kompletní sérii dřív, než na obrazovky vtrhne televizní seriál. Nebo nám, podobně jako zvláštnímu agentu Nitzovi v této knize, zůstanou jen oči pro pláč. Podle posledních informací by se právě teď měl v Novém Mexiku natáčet pilotní díl.

 

Jason Aaron & R. M. Guéra

Skalpy: Hlodání

Nakladatelství CREW, Praha 2017
128 stran
379 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru