Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » O rodičích a dětech

O rodičích a dětech

O rodičích a dětech
RECENZE – KOMIKS: Skalpy: Rezervace v rytmu blues (Jason Aaron & R. M. Guéra & Davide Furnó & Danijel Zezelj) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Vojenská přilba na obálce sedmého svazku Skalpů okamžitě upomene na stejně laděný plakát ke Kubrickovu filmu Full Metal Jacket, kde ovšem chybí peří z čelenky. Název Rezervace v rytmu blues je variací na název druhé knihy (Kasino v rytmu boogie). A celé je to další důkaz Aaronova scenáristického mistrovství.

Protože Aaron dobře ví, že neustálý příval násilí, vulgarit a nalomených charakterů čtenáře po jisté době otupí. Že je nutné vpustit do příběhu i trochu světla. A tak v prvním segmentu představí starý indiánský manželský pár žijící daleko od civilizace, tvrdě dobývající ze země chléb svůj vezdejší. Dojemně vykresluje jejich vzájemný vztah, který vydrží, i když přijdou opravdu zlé časy, a co může, to se pokazí. Působivým vypravěčským trikem je nechat prolínat jednoduchými dialogy myšlenky každého z nich, to, co se ani jeden neodváží vyslovit nahlas. Kresba hostujícího Danijela Zezelja si libuje v netradičních úhlech, rád má zejména záběry „od podlahy“ a stylem připomíná zjednodušeného Guéru.

Druhá část dává nahlédnout do života a duše Šunky, hitmana, který řeší problémy Lincolna Rudé vrány. Z temného, skoro detektivního příběhu, jehož (nespolehlivým) vypravěčem je bývalý náčelník michiganského kmene Joseph Jeřáb, budou mít radost zejména příslušníci LGBT komunity. My ostatní se dozvíme i to, co už víceméně tušíme, a sice že Šunka není jen tupý zabiják, bezmyšlenkovitě plnící příkazy svého šéfa. Výtvarník Davide Furnó je čtenářům Skalpů už dobře znám, netvrdím, že patří zrovna k mým oblíbencům, ale tentokrát jeho účast nevadí.

V hlavním příběhu (zpracovaném R. M. Guérou) se scenárista noří do rodinné anamnézy Dashiella Zlého koně. Skvělá je zvláště epizoda z války ve Vietnamu, jež představuje minulost jeho otce Wadea (a vysvětlí přítomnost přilby na obálce), něco jako Četa, Lovec jelenů a Kulka v hlavě zhuštěné do několika málo stránek. Zatímco Dashiell se těžce vyrovnává s problémem: „Nazdar, táto, kde jsem tě našel?“, jeho přítelkyně Carol řeší úplně jiný problém. Jak už bylo naznačeno minule, nosí pod srdcem Dashovo dítě a hodlá tuto situaci radikálně řešit. Série se tak vedle mnoha jiných témat dotýká i oblasti nechtěného rodičovství, potratů a traumat, které tyto záležitosti nutně doprovázejí. Emocionálním vrcholem knihy je noční setkání Dashiella s Carol na zasněžené silnici (a to, co po něm následuje), kdy opět dialogem prolínají myšlenky obou aktérů, takže víme, že to nejdůležitější si nechají postavy nakonec pro sebe. Je zajímavé, že všechny příběhy obsažené v tomto svazku sice rozšiřují čtenářovo povědomí o známých postavách, ale zároveň fungují i samy o sobě.

Když to trochu přeženu, není těžké udržovat čtenáře v neustálém napětí krkolomnými zvraty a pravidelně dávkovanou akcí. Těžké je zpomalit, dát příběhu čas na nadechnutí, nechat postavy opravdu žít a čtenáři poskytnout možnost pochopit jejich motivace. Přitom ale nezačít nudit a nevzbudit dojem, že mlátíte prázdnou slámu, abyste ze svého projektu vytřískali o něco víc peněz.

Je pitomost začínat s komiksovou sérií tohoto typu od sedmé knihy, ale sedmička je dobré číslo a jsem si jistý, že po přečtení Rezervace v rytmu blues neznalý čtenář okamžitě sáhne po předchozích šesti dílech.

 

Jason Aaron & R. M. Guéra & Davide Furnó & Danijel Zezelj

Skalpy: Rezervace v rytmu blues

Nakladatelství CREW, Praha 2017
192 stran
499 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru