Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Ú.P.V.O. Dvojnásobná nálož

Ú.P.V.O. Dvojnásobná nálož

Ú.P.V.O. Dvojnásobná nálož

RECENZE – KOMIKS: Ú.P.V.O. Zahrada duší (Mike Mignola, John Arcudi, Guy Davis), Ú.P.V.O. Vražedné místo (Mike Mignola, John Arcudi, Guy Davis) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Nakladatelství Comics Centrum připravilo pro čtenáře skutečnou událost, protože současně vrhlo na trh dvanáctou knihu ze série Hellboy (Bouře a běsy) a sedmý a osmý svazek série Ú.P.V.O., která se věnuje osudům bývalých Hellboyových spolupracovníků z Úřadu. Pokud je někdo k této řadě skeptický v domnění, že hellboyovský svět bez čerta s upilovanými rohy nemůže fungovat, měl by se okamžitě probrat.

První sešit Zahrady duší do mě ovšem zasel strašlivý zmatek, dokonce natolik, že jsem si pomyslel, zda tvůrci nejsou za zenitem a už nevědí, co dál. V rychlém sledu se střídají postavy a prostředí, úvod s mumií mi bolestně připomněl nedávný kinozážitek (ten film s Tomem Cruisem je skutečně hodně nepovedený), do reálných výjevů skáčou fantasmagorické vize, a když se kdesi v džungli objevil kráčející kovový stroj, měl jsem téměř dost. Ani druhý sešit situaci neprojasní, přibudou další postavy a Liziny vize konce světa. Jenže pak to všechno začne postupně dávat smysl. Linie Abea a Daimia, kteří se vydali pátrat do Indonésie, se protne s linií oněch podivných (viktoriánských) kyborgů a ve druhé části svazku zcela odsune ze scény motivy související s ostatními agenty v coloradském ústředí. To, nač Abe narazí, má nejen co dělat s jeho vlastní minulostí, ale také je inspiračně notně napojeno H. G. Wellsem a jeho Ostrovem doktora Moreaua (1896). A jestliže čtenář na začátku pochybuje o příčetnosti autorů, musí se jim po explozivním a krvavém finále v duchu omluvit, protože Zahrada duší má duši – je to duše Abea Sapiena a tento rybí muž je postaven před podobnou volbu jako jeho bývalý kolega Hellboy. Nechá se zlákat svou minulostí a přijme účast v plánu na vytvoření nového světa (přičemž ten starý musí být pochopitelně zničen), nebo se rozhodne jinak?
A ano, svou nezastupitelnou roli hraje v příběhu i ta zmíněná mumie.

V následujícím svazku vystřídají exotické lokace místnosti a chodby velitelství Ú.P.V.O. a žánrově bychom mohli Vražedné místo zařadit do škatulky hororů typu bubák v domě. Konečně se objasní, jak došlo k Daimiovu bolivijskému zmrtvýchvstání, přibudou nové postavy (ale v příběhu se neohřejí příliš dlouho) a nechybí ani humor, protože v důsledku předchozích událostí získá Johann Kraus exkluzivní tělo, v němž by si rád trochu užil. Liziny pokračující vize, jimiž ji provází jakýsi Fu Manchu, a náhlé zjevení se Humra Johnsona vyvolají ve čtenáři přesně tu otázku, kterou končí čtvrtý sešit: „Co se to děje?“

Ačkoli v doslovu John Arcudi tvrdí, že tvorba je živoucí a vyvíjející se organismus a autoři zpočátku nevědí, kam je jednotlivé motivy zavedou, věřím, že vše bude mít své (paranormální) vysvětlení.

Jak je již dobrým zvykem, pohled na tvůrčí proces z výtvarné stránky nabídnou Davisovy bonusové skicáře. V Zahradě duší je pozornost upřena na bizarní ostrovní mutanty a to, jak se postupně měnil vzhled viktoriánských kyborgů, Vražedné místo se soustředí na podobu démona, jaguářího muže, a dokazuje úzkou spolupráci výtvarníka a obou scenáristů, z nichž Mignola také dokáže svoje představy bez problému vizualizovat.

Sedmý a osmý díl Ú.P.V.O. dokazují, že tahle série má atmosféru, napětí, spád a žánrový rozptyl, který ovšem tvůrčí triumvirát Mignola, Arcudi, Davis drží pevně v rukou. Tak sem s dalším pokračováním a nejlépe zase dva svazky najednou.

 

Mike Mignola, John Arcudi, Guy Davis

Ú.P.V.O. Zahrada duší

Comics Centrum 2017
144 stran
499 Kč

Mike Mignola, John Arcudi, Guy Davis

Ú.P.V.O. Vražedné místo

Comics Centrum 2017
144 stran
499 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru