Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Usagi proti zombíkům

Usagi proti zombíkům

Usagi proti zombíkům
RECENZE – KOMIKS: Usagi Yojimbo: Zrádci země (Stan Sakai) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Komiksová série o králičím roninovi Usagim už fanouškům zabírá na polici dost místa, ale kdybyste se jich zeptali, která z knih je slabší (myšleno horší), patrně byste se odpovědi nedočkali. Nechápu, kam Stan Sakai chodí na zápletky nebo jak to dělá, že pokaždé dokáže vizuálně překvapit, ale jisté je, že ani Zrádci země neslevují z nastaveného (a čtenáři očekávaného) standardu. Tady by mohla recenze klidně skončit, ale dobrá, abych nevypadal, že jsem text úplně odflákl…

Kniha začíná epizodou, jež patří v sérii k mým nejoblíbenějším. Vrací se do Usagiho dětství, kdy se učil cestě pravého válečníka u mistra Katsuichiho. Tyhle příběhy vždycky přinášejí nějaké moudré ponaučení. Tentokrát Katsuichi vypráví historku o dřevorubci a jeho sekeře utopené v jezírku. Pointa je nečekaná, protože k černému humoru se tvůrce uchyluje jen výjimečně. Ovšem na to poučení dojde také. Následující dvoustránková anekdotka je z doby, kdy Usagiho na cestách doprovázel Jotaro.

Do tří částí rozdělení titulní povídka Zrádci země obsahuje historický prolog a uvádí na scénu dobře známou pouliční umělkyni a zlodějku Kitsune a její mladou pomocnici Kiyoko. Kitsune ukradne bezvýznamnou drobnost, avšak ukáže se, že nejde o drobnost a už vůbec ne bezvýznamnou. Prostřednictvím tohoto vyřezávaného „amuletu“ sloužícímu jako kolíček na měšec hodlá jistý čaroděj ovládnout armádu nemrtvých válečníků. Lovec démonů Sasuké a Usagi musejí napnout všechny síly, aby jeho plán zmařili. Další příběh časově bezprostředně navazuje, Usagi se stará o Kitsune, zatímco Kiyoko vyslechne plán na zavraždění místního obchodníka. Jde o detektivku, protože tvář najatého vraha dívenka viděla, kdežto objednavatele zločinu nikoli. Povídky Skrytá pevnost a Útočiště tvoří vlastně jeden celek, od konce první do začátku druhé uplyne jen jeden den a Usagi se v nich střetne s lupičskou bandou šéfa Toshiho. Závěrečná Smrt lorda Hikijiho svede Usagiho po letech dohromady s bývalými druhy z klanu Mifune a tématem této povídky je oddanost samuraje svému pánovi, která pokračuje až za hrob.

Jako scenárista vytahuje Sakai z rukávu stále nové a svěží příběhy, jako kreslíř je také pořád plný nápadů. Na střídání detailů a panoramatických záběrů je jeho čtenář už zvyklý, ale novinku znamenají úchvatné pohledy z ptačí perspektivy nebo velkoformátové (přes dvě stránky roztažené) obrázky, které dovolují vychutnat si nejen do jednotlivých plánů pečlivě rozvrženou akční scénu (Zrádci země), ale třeba také zachycení místa plného padlých (Skrytá pevnost). Co se týká akčních scén, je jich v této knize požehnaně a Sakai volí perfektně nejen úhly pohledu, ale také pozice postav. Pozoruhodná je například strana 157, kde na čtyřech širokoúhlých obrázcích Usagi prochází s mečem v ruce skrze útočící bandity a čtenář doslova cítí ten filmově zpomalený pohyb, jaký tvůrce do těchto kreseb dokázal vtisknout.

Mezi bonusy vyčnívá jednostránkový souboj Groo vs. Usagi, galerie obálek obsahuje několik výjevů, které by si fanoušek okamžitě nechal zvětšit a pověsit na zeď. Skvělý dojem z knihy nepokazí ani Walter Simonson svou předmluvou. Není lehké vymýšlet v těchto textech stále něco nového, body u mě proto sbírá každý, kdo se jen nechlubí tím, jaký je se Sakaiem kamarád či kde ho kdy potkal.

 

Stan Sakai

Usagi Yojimbo 26: Zrádci země

Nakladatelství CREW, Praha 2017
200 stran
249 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru