Zde se nacházíte: 25fps » TV » Superhrdinská bouře

Superhrdinská bouře

Superhrdinská bouře

TV – REFLEXE/UPOUTÁVKA – Black Lightning (2018-?) – IVETA JANSOVÁ –

Následující odstavce mohou obsahovat spoilery pro ty, kteří odvysílané epizody prozatím neviděli; za tuto neblahou, byť nevyhnutelnou, skutečnost se omlouvám.

Čerstvý přírůstek DC universa – Black Lightning – doplnil v lednu 2018 ostatní superhrdinské seriály (The Flash, Arrow, Supergirl, DC’s Legends of Tomorrow) z této „komiksové stáje“. Přestože všechny ze zmíněných seriálů pracují s diverzní skupinou postav, Black Lightning alias Jefferson Pierce je jedním z hrstky černošských superhrdinů[1] vyskytujících se na televizních obrazovkách jako hlavní postava. Odvysíláno bylo prozatím několik málo epizod, na větší vývody o seriálu je tedy vcelku brzy, budiž proto následující text pouze upoutávkou na tuto v mnoha ohledech zajímavou novinku.

Stejně jako ostatní superhrdinové a superhdinky, je i Black Lightning původem komiksový. Seriál zachovává komiksovou faktografii v ohledech pracovních i rodinných. Totožně jako kreslený superhrdina je i hraný Black Lightning představen diváctvu primárně jako ředitel střední školy – Jefferson Pierce – a otec dvou dívek – Anissy a Jennifer. Jefferson své „superhrdinování“ pověsil na pomyslný hřebíček před devíti lety, aby se mohl věnovat svým dcerám a své občanské profesi. V první epizodě sledujeme jeho návrat k pozapomenuté identitě samozvaného strážce občanského dobra, když se postaví gangu The One Hundred sužujícímu místní komunitu lidí. V prozatím odvysílaných epizodách je u Jeffersona patrný vnitřní boj. Jeho návrat k „noční profesi“ by mohl ohrozit sbližování s bývalou manželkou Lynn, jeho superhrdinská nepřítomnost zase životy lidí ve městě Freeland, v němž je díky gangu The One Hundred kriminalita a korupce tak vysoká, že na ni policie nestačí, přitom je mnohdy sama zkorumpovaná.

Tato zajímavá dějová premisa se prozatím odvíjí dynamicky a umně. Pozvolna je poskytováno více prostoru také ostatním postavám, například dcerám Jeffersona a Lynn. Fanoušci komiksové předlohy již vědí, že by měly i obě dívky disponovat superschopnostmi, tato skutečnost se prozatím projevuje pouze u starší Anissy, která svou potencialitu i své limity teprve objevuje. Obecně je Anissa charakterizována velmi progresivně, jako jedna z mála televizních postav[2] je představena s ryze intersekcionální identitou, tedy jako černošská lesba; skutečnost, že je žena, snad není třeba zdůrazňovat. Velké pozitivum lze v tomto případě spatřovat zejména v tom, že lesbická identita hrdinky je představena jako fakt, nejsme tudíž svědky skrývání či bolestivého coming-outu, reakcí okolí apod., které příběhy neheterosexuálních postav velmi často (tj. stále dokola) tematizují. Samozřejmě jsou i taková vyprávění podstatná, ale je na čase zacházet s minoritně identifikovanými osobnostmi stejně jako s těmi ostatními a nedefinovat je pouze jejich sexualitou, hendikepem či rasou. U bílých heterosexuálů to taky nečiníme, tak proč dělat rozdíly? Vyobrazení Anissy jako hrdé lesby je podstatné i proto, že jsou lesbické superhrdinky v audiovizuálních mediálních produktech hrubě podreprezentovány. Přestože jsou například Wonder Woman či Valkyrie (Thor: Ragnarok) v komiksové předloze queer, tento fakt nebyl prozatím ve filmovém zpracování nijak reflektován[3]. Vedle této kruciální charakterizace je Anissa portrétována jako aktivistka za práva menšin a studentka medicíny. Postupné objevování jejích schopností s sebou přináší obdobně rozpolcené pocity, jaké prožívá její otec. S velkou mocí totiž přichází i velká zodpovědnost, to Anissa pozvolna zjišťuje. Do jaké míry se s nově objevenou identitou ztotožní, odhalí teprve budoucí epizody.

Prvotní expozice je tedy zřejmá. Black Lightning má potenciál stát se jedním z výrazně subverzivních seriálů současnosti, jestli takovému osudu dostojí, je ovšem otázka. Už teď je totiž patrná značná stereotypizace, která se v seriálu objevuje, je to polarizované vyobrazení budoucnosti afroamerických jedinců. Buď je tato budoucnost bezútěšná a jedinec se nevyhne svému „předurčení“, pročež se stane součástí násilných gangů obchodujících se zbraněmi, drogami a smrtí. Případně se z tohoto osudu vymaní a je spořádaným členem/členkou komunity. Nic mezi těmito dvěma „životními kariérami“ seriál (dosud) nenabízí. Jak jsem psala na začátku, zatím nelze vyvozovat příliš obecné soudy, uvidíme, co pro nás tvůrci chystají dále, nyní má seriál i přes kritizovanou stereotypizaci našlápnuto poměrně dobře, což dokazuje i jeho vysoká sledovanost.

 

Black Lightning

Tvůrci: Mara Brock Akil, Salim Akil
Režie: Oz Scott, Salim Akil
Hudba: Kurt Farquhar
Hrají: Jefferson Pierce (Cress Williams), Lynn Pierce (Christine Adams), Jennifer Pierce (China Anne McClain), Anissa Pierce (Nafessa Williams), Peter Gambi (James Remar) aj.
 
USA, The CW (2018-?), 1 řada / 13 dílů, 43 minut


[1] Dalším je například Luke Cage, který se představil v seriálu Jessica Jones a dostal seriál vlastní s názvem Marvel’s Luke Cage.

[2] Podobně je na tom Annalise ze seriálu How to get away with murder.

[3] Někteří fanoušci se snaží tvůrce ovlivnit peticí zasazující se za zobrazení Wonder Woman jako bisexuální (viz https://www.change.org/p/warner-brothers-make-wonder-woman-bisexual).

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 32

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru