Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » DAFilms přináší nový kurátorský výběr s názvem Analýzy války

DAFilms přináší nový kurátorský výběr s názvem Analýzy války

DAFilms přináší nový kurátorský výběr s názvem Analýzy války
Proč lidé stále reagují na odlišnost agresí? Kde končí boj o suverenitu, a začíná nacionalismus? Je nenávist vedoucí až k válce nikdy nekončícím příběhem lidských dějin? Svými filmy,které můžete aktuálně vidět na DAFilms.cz, odpovídají Chris Marker, Peter Entell, Selma Doborac a další.

Hluboké nepřátelství předávané z generace na generaci, země sužovaná neustálými konflikty… to je Ukrajina ve filmu Like Dew in the Sun. Režisér Peter Entell se vrací do země, odkud kdysi před pogromy utekli jeho prarodiče, a se starou fotografií v ruce zjišťuje, že destruktivní nacionalismus je stále přítomný. Jakoby kolektivní paměť národa byla už navždy pošramocená a neschopná obnovy.

Křehký vztah národní identity, historie a paměti zkoumá ve filmu Popis jednoho zápasu Chris Marker. Podle něj si každý člověk nese s sebou konflikty z minulosti, které pak přenáší dál. Filmový esej o tehdy mladém státu Izrael získal v roce 1960 Zlatého medvěda na berlínském filmovém festivalu.

Jiný pohled na válku – jako archetypální sílu i aktuální fenomén – nabízí ve filmu Zlomek 53 režisérské duo Federico Lodoli a Carlo Gabriele Tribbioli. Válku analyzují na základě portrétů předních liberijských bojovníků, jejichž prostřednictvím odkrývají univerzální dimenze válečných konfliktů.

Selma Doborac se ve filmu Those Shocking Shaking Days navrací k zvěrstvům války v Bosně. Reflektuje způsoby a možnosti zobrazování války a také vliv častého explicitního zobrazování násilí na člověka a schopnost vnímat jeho význam.

Co zanechává válka dalším generacím? Krátký Film skutečného muže režiséra Nebojši Slijepčeviće, který je vítězem letošního ročníku Doc Alliance Selection Award, ukazuje, co válka nechává dalším generacím. Podobně jako Chris Marker i Slijepčević ve svém filmu připomíná, jak v nás přetrvávají konflikty z minulosti, ale ukazuje i naději. Rovnováha je ovšem vždy křehká a i malá změna může opět spustit válku…

Více o jednotlivých filmech najdete zde. Kurotátorský výběr potrvá do 27. 5., filmy ale budou na webu k vidění i po tomto datu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru