Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » DAFilms uvádí retrospektivu Vitalije Manského s exkluzivní ukázkou z filmu Svědkové Putinovi soutěžícím ve Varech

DAFilms uvádí retrospektivu Vitalije Manského s exkluzivní ukázkou z filmu Svědkové Putinovi soutěžícím ve Varech

DAFilms uvádí retrospektivu Vitalije Manského s exkluzivní ukázkou z filmu Svědkové Putinovi soutěžícím ve Varech
SONDA DO HLUBIN (NEJEN) RUSKÉ DUŠE

Uznávaný ukrajinský režisér Vitalij Manskij představí na MFF KV v premiéře svůj nový film Svědkové Putinovi. Film bude uveden v soutěži dokumentárních filmů. Portál DAFilms.cz přináší při této příležitosti retrospektivu režisérových filmů, jejíž součástí jsou snímky V paprscích slunce (2015) nebo Roura (2013), a také exkluzivní ukázka z očekávaného filmu Svědkové Putinovi.

Renomovaný ukrajinský dokumentarista už několik desetiletí originálním způsobem mapuje fenomén současného Ruska. Ve svých filmech se vydává za protagonisty do velkých měst i vzdálených teritorií, sleduje politiky i všednodenní život obyčejných lidí. Nový film Vitalije Manského bude soutěžit v Karlových Varech, odkud si Manskij odnesl cenu už v roce 2013 za film Roura. Svědkové Putinovi jsou časosběrný dokument o prezidentské kariéře Vladimíra Putina a byl natočen v české koprodukci (Hypermarket Film) s podporou Státního fondu kinematografie. Ve filmu vystupují mimo jiné Michail Gorbačov a Boris Jelcin. Exkluzivní ukázka je k vidění zde.

Programový ředitel MFF KV Karel Och o filmu Svědkové Putinovi:
„Vraťme se do posledního dne roku 1999, kdy do ruského prezidentského křesla usedá bývalý šéf bezpečnostní služby a premiér Vladimir Putin. Mezi dalšími protagonisty nového snímku Vitalije Manského jsou i Michail Gorbačov a především Boris Jelcin, který si sedmačtyřicetiletého ambiciózního politika vybral jako svého nástupce. Renomovaný dokumentarista ukrajinského původu vychází ze svědectví o událostech z průběhu let následujících tomuto osudnému dni, možná nejdůležitějšímu okamžiku ruských dějin 21. století. Obohacuje je o svůj fascinující osobní pohled i dávnou unikátní zkušenost muže, kterého od nejvyšší politiky dělila pouze kamera.“

DAFilms.cz nyní přináší online retrospektivu Vitalije Manského, která zahrnuje 11 filmů včetně filmů Roura a V paprscích slunce; součástí přehlídky je také trilogie Rudí carové. Prezidenti Ruska.

Ve filmu V paprscích slunce (2015) se Manskij vydal na východ od Ruska, do Severní Koreje. Film, který byl z pochopitelných důvodů natočen pod státním dohledem, sleduje jeden rok v životě běžné pchjongjangské rodiny, jejíž dcera byla vybrána k účasti na jedné z mnoha slavných korejských „spartakiád“. Ritualizované výbuchy barev a radosti ostře kontrastují s vybledlou každodenní realitou, která nepůsobí ani tak hrozivě, jako spíš zcela surreálně, jako přízračný život za zrcadlem. Film portrétuje Severní Koreu asi jediným možným způsobem – jako nezáměrnou situační tragikomedii. Precizně inscenované obrazy filmu zdvojují princip běžný pro život „v nejkrásnější zemi na východní straně zeměkoule“, téměř hororovou sebeinscenaci vlastních životů obyvatel.

Manského film Roura, oceněný jako nejlepší dokument na MFF Karlovy Vary 2013, je vizuálně propracovanou road-movie a zároveň zneklidňujícím portrétem legendárního transsibiřského plynovodu, na němž je stále závislá většina Evropy. Podle tvrzení Vladimira Putina pochází polovina ruského státního rozpočtu z ropného a plynárenského průmyslu. V případě zemního plynu se stala zásadním milníkem stavba potrubí Urengoj-Pomary-Užhorod, která v roce 1983 spojila zásoby zemního plynu západní Sibiře s jeho evropskými spotřebiteli. Vitalij Manskij se vydal po trase plynovodu se snahou zjistit, jak se žije obyčejným lidem v jeho bezprostřední blízkosti. Výlov zamrzlé sibiřské řeky plné mrtvých ryb, svatba v oprýskané panelákové budově v Chabarovsku, pravoslavná mše v odstaveném železničním vagonu, psí bouda z vyřazené pračky či vzývání ideálů komunismu spojené s nespokojeností se současnými poměry a obavami z nejisté budoucnosti výmluvně ilustrují často absurdní všednodennost dnešního Ruska…

Konflikt Ukrajiny a Ruska na pozadí vlastní rodinné historie popisuje Manskij ve filmu Příbuzní (2016). „Narodil jsem se roku 1963 v ukrajinském Lvově, kde jsem také vyrůstal. Kvůli studiím jsem se ale ještě za sovětské éry přestěhoval do Moskvy. Moje kariéra filmového režiséra právě začínala, když se Sovětský svaz rozpadl. Ruským občanem jsem se tak stal prostě proto, že jsem tehdy žil v Moskvě,“ říká o svém původu proslulý dokumentarista Vitalij Manskij. O desítky let později se jeho blízcí ocitají v důsledku politických událostí na opačných stranách ukrajinských barikád a Manskij se proto vydává po stopách majdanské revoluce. Jeho rozvětvená rodina se stává nástrojem analýzy názorově rozklíženého regionu a ukazuje, že médii prezentovaná dichotomie na západ a východ země má žalostné nedostatky, přehlížejíc skutečné postoje Ukrajinců…

V trilogii Rudí carové. Prezidenti Ruska sledoval Manskij po dobu jednoho roku tři ruské státníky: Michaila Gorbačova, Borise Jelcina a Vladimíra Putina. Výsledkem je zasvěcený pohled na ruskou politiku, ale i intimní portrét tří „rudých carů“. Jiné stránky lidské existence zkoumal Manskij ve filmu Panenství, kde si tři mladé ženy hledají cestu do světa slávy, popularity a peněz tím, co považují za žádoucí zboží na prodej – svým panenstvím.

Po odpovědi na otázku co je důležitější – život nebo domov?, pátrá režisér ve filmu Gagarin´s Pioneers (Naše rodina), kde zpovídá své bývalé spolužáky, kteří byli stejně jako on členové „Pionýra“ a slibovali věrnost své tehdejší domovině – Sovětskému svazu.

Film Broadway. Black Sea z roku 2002 je kaleidoskopický portrét černomořského letoviska v průběhu jedné prázdninové sezóny. K Černému moři se Manskij vrátil ještě jednou, ve filmu Wild, Wild Beach, kde prostřednictvím několika hrdinů skládá jedinečný portrét vypovídající o stavu našeho světa.

Filmy V paprscích slunce a Roura DAFilms uvádí v původním znění s českými titulky, ostatní filmy jsou v původním znění s anglickými titulky. Filmy jsou k dispozici buď samostatně ke stažení nebo v rámci předplatného.

O režisérovi:
Vitalij Manskij se narodil se 2. prosince 1963 ve Lvově na Ukrajině. V roce 1990 vystudoval VGIK, v roce 1999 se stal scenáristou a moderátorem ruského televizního pořadu Real Cinema. Založil online časopis o dokumentárním filmu. Jeho filmy byly uvedeny na více než 400 mezinárodních festivalech (Cannes, San Sebastian, Rotterdam, Berlín, Amsterdam, Moskva, Oberhausen, San Francisco, Locarno, Mnichov, atd.). Získal přes 50 ocenění, mj. Silver Dove – DOK Leipzig, Best Directing Award – Locarno IFF, Prix Court Metrage – Visions du Réel, Golden Spire – San Francisco FF, IDFA Amsterdam a další. V roce 2013 získal cenu za nejlepší dokument na MFF Karlovy Vary za film Roura.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru