Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » První pásmo nové sezóny iShorts opět uvede ženy ve filmu

První pásmo nové sezóny iShorts opět uvede ženy ve filmu

První pásmo nové sezóny iShorts opět uvede ženy ve filmu

Ve středu 19. září v pražském kině BIO OKO uvedou iShorts premiéru krátkých snímků s názvem GIRLS IN FILM. Název vznikl podle stejnojmenné platformy podporující prezentaci ženských režisérek a filmařek, kterou založila Nikola Vašáková v Londýně a posléze Julie Žáčková v Praze.

Můžeme se považovat za šťastlivce, jelikož žijeme v době a civilizaci, která nám dala možnost žít genderově rovnocenné životy. Můžeme se těšit z toho, že ve filmovém světě máme producenty, stejně jako producentky. Máme kameramany jako i kameramanky, a máme režiséry, stejně i jako režisérky. První sezónní blok iShorts je vzdání úcty a obrovské pokory ženám filmařkám, jakožto i hrdinkám jejich filmů, které se mnohdy ani dnes ještě za „šťastlivky“ považovat nemůžou. Blok s názvem Girls in Film je oslava silných žen ve filmu, ale také jej vnímejme jako poukázání na skutečnost, že ne všechny země jsou jako ta naše. Nikdy nebylo, není a nebude zbytečné se nazývat feministkou, stejně jako feministou. Nikdy nebude příliš brzo nebo pozdě bojovat za rovnocennost mezi lidmi.

Indický snímek s názvem COUNTERFEIT KUNKOO režisérky Reemy Sengupta upozorňuje na situaci, že stále jsou země, ve kterých boj za rovnoprávnost žen znamená mnoho. Střihačsky a kamerově propracovaný film byl mimo jiné uveden na festivale Sundance, v krátké soutěži 2018. Jako druhý v pořadí se promítne dokumentární film POLONEZ z dílny naší polské sousedky Agnieszky Elbanowské. Třetí režisérkou středečního večera bude Michaela Mihalyiová z České republiky. Od režisérky bude k vidění krátký animovaný snímek TU A TADY, věnovaný autentickým výpovědím obyvatel velkých i malých měst. Kde je dobře? A je doma nejlíp?

S dalším filmem poletíme přes oceán do Kanady. WE ARE THE FREAK SHOW režisérského dua Philippe Lupien a Marie-Hélène Viens je humorný a excentrický portrét provozovatelů binga. Zároveň je to však portrét o naději a šanci na změnu života. Méně komický je dokumentární animovaný film z FAMU od režisérky Darii Kashcheevy. Film PRAHA OČIMA CIZINCŮ nastavuje to známé zrcadlo české společnosti a rovněž funguje i jako společenská kritika.

Předposledním filmem v bloku Girls in Film je švédský snímek THE BURDEN. Animovaný film Niki Lindroth von Bahr lze popsat slovy jako vizuálně nádherně provedená tradiční loutková animace, jakožto i apokalyptický muzikál s personifikovanými postavami zvířat. Blok se uzavře rakouským filmem. Na Berlinale Shorts byl letos promítán atmosférický snímek THE SHADOW OF UTOPIA. Je poslední částí trilogie experimentálního dokumentu režisérky Antoinette Zwirchmayr. Sleduje vzpomínky tří generací žen, jejichž poetické hlasy doprovází surrealistické rámování.

Po premiéře v BIO OKU se filmy vydají do Veselí nad Lužnicí (24. září). Na druhý den pokračují do Plzně. Následující den do Ústí na Labem, Prešova a Trnavy (26. září). V Liberci se objeví 27. září a vše bude končit ve Zlíně 3. října.

Pro více informací o programu a termínech projekcí v konkrétních městech neváhejte navštívit webové stránky iShorts.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru