Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Jeden svět má zaktualizováno. Nejlepším filmem je švédský dokument Hledač min

Jeden svět má zaktualizováno. Nejlepším filmem je švédský dokument Hledač min

Jeden svět má zaktualizováno. Nejlepším filmem je švédský dokument Hledač min

Letošní dvacátý ročník festivalu Jeden svět, který proběhl od 5. do 14. března v Praze, zná své vítěze. Poroty udělily celkem devět cen v kategoriích Mezinárodní soutěž, Máte právo vědět a Česká soutěž. Čtvrtou porotou byla tradičně Studentská porota, která vybírala nejlepší film z kolekce filmů pro střední školy. Diváci a divačky rozhodli pomocí hlasování po filmových projekcích o dokumentu, který získal Diváckou cenu nadačního fondu Avast.

Jeden svět v Praze promítl 128 dokumentárních filmů včetně devíti projektů virtuální reality. Dokumenty se představily v 15 kategoriích, ty tradiční a známé z předešlých ročníků doplnily i letošní novinky, jako například kategorie Americana, která představila dokumenty z amerického prostředí. Diváci a divačky tak mohli zhlédnout snímky mapující cestu Donalda Trumpa do čela Spojených států, nebo sledovat příběhy mladých Afroameričanů a jejich počínání v nelehkých životních situacích. Kategorie Eurodrom se zaměřila na témata hýbající současnou Evropou jako jsou populismus, migrace, nacionalismus. Novinkou byla také kategorie Jedna nula, která mapuje tématiku lidských práv ve virtuálním prostoru a odráží tak i motto letošního Jednoho světa – aktualizace systému.

Během prvního festivalového týdne přišlo na odpolední a večerní projekce 27 913 návštěvníků. Školní projekce zhlédlo přes 10 000 žáků a jejich vyučujících. Projekce Jednoho světa na školách pokračují až do čtvrtka 15. března. Jeden svět v Praze končí ve středu 14. března projekcemi vítězných filmů a následně se přesouvá do 36 dalších měst v České republice. Celoročně pak funguje platforma Promítej i ty!, díky které je možné legálně promítat festivalové filmy širšímu publiku.

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ
Mezinárodní porota udělila Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii. Vybírala z celkem 12 snímků, reprezentujících nové způsoby jak ukázat lidská práva v dokumentárním filmu.

Cenu za nejlepší film získal snímek Hledač min režisérů Hogira Hiroriho a Shinwara Kamala (The Deminer /Švédsko / 2017 / 82 min.). Hlavní protagonista Fakír Berwarí je legendou iráckého města Dahúk. Svůj život se rozhodl zasvětit likvidaci válečných výbušnin všeho druhu, často s nasazením vlastního života.

„Strhující, neotřelý a naléhavý. Film, který jsme zvolili jako nejlepší, s výjimečnou silou propojuje vzácné záběry z osobního archivu s obrazy ze současnosti. Je to působivý příběh o válce, ale i o rodině, vzpomínkách a ztrátě,” vysvětluje ocenění porota.

Cenu za nejlepší režii si převzal Talal Derki, autor dokumentu O otcích a synech (Of Fathers and Sons /Německo, Libanon, Katar, Sýrie / 2017 / 98 min.). Derki, jenž do Prahy přijel film osobně představit, nahlíží skrz kameru na počínání muže bojujícího za islámský chalífát a jeho rodiny. Podařilo se mu tak vytvořit unikátní studii islámské radikalizace dětí.

Zvláštní uznání Mezinárodní poroty míří k Lauře Bari, režisérce filmu Sestřenice (Primas / Kanada, Argentina / 2017 / 100 min.). „Vynalézavý a energický hlas v pozoruhodném a naléhavém filmu, který nás přiměje pohlédnout pod nálepku role oběti na krásné a nápadité způsoby, jak ženy a dívky mohou žít a vzkvétat poté, co zažily sexuální násilí,“ uvádí posudek poroty.

V porotě mezinárodní soutěže zasedli filmový kritik, mediální lektor, zakladatel a programový ředitel projektu Cinema Politica Ezra Winton, režisérka a ředitelka filmového festivalu Sheffield Doc Fest Elizabeth McIntyre a íránská filmařka a dvojnásobná vítězka festivalu Sundance Rokhsareh Ghaemmaghami, která se ve své tvorbě zaměřuje na především na ženy snažící se vyjádřit svůj hlas prostřednictvím umění, ačkoli nemají žádné formální vzdělání a jejich životní okolnosti umělecké dráze nepřejí.

POROTA VÁCLAVA HAVLA
Porota Václava Havla vybírala z dokumentů uváděných v kategorii Máte právo vědět a oceňuje film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv.

V letošním roce se porota se jednohlasně shodla na udělení hlavní ceny v kategorii lidských práv snímku Wataní – Můj domov německého režiséra Marcela Mettelsiefena (Watani – My Homeland / Velká Británie / 2017 / 76 min.). Film je šokujícím svědectvím o životě rodiny velitele Svobodné syrské armády ve zdevastovaném Aleppu.

„Tento film ukazuje, že každý člověk na světě, a každé dítě obzvlášť, si zaslouží lásku a mír. Naprosto chápeme, jak se protagonisté filmu cítí, a jsme nuceni ptát se sami sebe, zda bychom my dokázali za podobných okolností zachránit vlastní rodinu nebo zemi,” zdůvodnila porota své rozhodnutí.

Zvláštní uznání patří filmu Ctihodný W. režiséra Barbeta Schroedera (The Venerable W. / Francie, Švýcarsko / 2017 / 100 min.). Snímek byl vybrán především proto, že poukazuje na aktuální tragickou situaci Rohingyů v Barmě.

„Nacionalismus a rasismus míří na nejnižší lidské pudy. V době vzrůstajícího populismu je tento film pro nás všechny varování. Nemůžeme bojovat za lidská práva porušováním lidských práv druhých. Neměli bychom vinit náboženství, ale ty, kteří náboženství a svou moc zneužívají,” upozorňuje porota.

Členy poroty Václava Havla letos byli: vietnamská aktivistka, zpěvačka a skladatelka Mai Khoi, tuniská novinářka a bloggerka Lina Ben Mhenni, která jako první podala zprávy o Arabském jaru a byla nominována na Nobelovu cenu, polský komentátor, zakladatel kampaně Świecka Szkoła (Sekulární škola) Leszek Jażdżewski, lidskoprávní aktivistka a koordinátorka kyrgyzstánské Koalice pro rovnost Aizath Shakieva Vanessa Siliezar – právnička a profesorka v Centru lidských práv na univerzitě CURLA/UNAH v Hondurasu.

ČESKÁ SOUTĚŽ
Již podruhé byly oceněny nejlepší dokumenty z české produkce. Porota vybírala z deseti snímků, pět z nich na festivalu mělo premiéru. Porota je složena ze zástupců mezinárodních festivalů, letošními členy a členkami byli: rumunská režisérka a producentka Ileana Stanculescu, německý herec, filmař a hlavní poradce Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně Wieland Speck a japonská producentka a koordinátorka Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Yamagata Haruka Hama.

Cenu Poroty České soutěže získal film Nerodič režisérky Jany Počtové (ČR / 2017 / 83 min.). Příběhy protagonistů filmu ukazují, jak široké spektrum možností (ne)rodičovství představuje – od single ženy, která si adoptovala dvojčata až po pár, který děti vůbec nechce.

„Film svěže přímočarým, svižným, mladistvým a zároveň vyspělým způsobem zobrazuje moderní podoby rodičovství a jeho propagace. S neutuchajícím humorem a zapáleným střihem odhaluje každodenní životy a nejosobnější pohledy rozmanité škály protagonistů,“ zdůvodnila rozhodnutí porota.

Zvláštní uznání Poroty České soutěže získal dokument režisérského dua Klára Tasovská a Lukáš Kokeš Nic jako dřív (ČR, Slovensko / 2017 / 92 min.) o životě čtyř teenagerů, kteří musí dospět dřív, než by sami chtěli a najít si své místo ve společnosti.

STUDENTSKÁ POROTA
Studentská porota vybírá nejlepší film z kolekce snímků pro studenty a studentky. Tvoří ji převážně středoškoláci a středoškolačky z řad organizátorů a organizátorek Studentských filmových klubů Jeden svět na školách.

Cenu Studenské poroty získal dokument Mír s vámi slovenského režiséra Juraje Mravce (Slovensko / 2016 / 67 min.), který zachycuje životy obyčejných lidí uprostřed konfliktu na východní Ukrajině.

„Vybrali jsme film, který je pro nás blízký a diváka zaujme svou autentičností a aktuálností tématu. Podle našeho názoru dokument nabízí více úhlů pohledu a ukazuje celou problematiku komplexně a zároveň přehledně,“ vysvětlují členové poroty.

DIVÁCKÁ CENA NADAČNÍHO FONDU AVAST

Divácky nejúspěšnějším filmem Jednoho světa se stal dokument Město duchů amerického režiséra Matthewa Heinemana (City of Ghosts / USA / 2017 / 90 min.), který ve výsledném hlasování získal známku 1,13. Potvrdilo se, že válka v Sýrii je pro diváky a divačky festivalu stále aktuální téma. Snímek přináší svědectví dvou občanských novinářů Hamúda a Hassana, kteří jsou součástí aktivistické skupiny Rakka je v tichosti vyvražďována (Raqqa is Being Slaughtered Silently). Okolnímu světu tak navzdory brutálním represím přinášejí informace o situaci v těžce zkoušeném městě.

Za svou činnost sklízejí mezinárodní uznání, film byl uveden na festivalu Sundance 2017 a vyhrál cenu hlavní poroty na festivalu v Sheffieldu.

Na druhém místě se umístil snímek Až přijde válka režiséra Jana Geberta (When the War Comes / ČR, Chorvatsko / 2018 / 76 min.) se známkou 1,14, diváky také zaujal film Moritze Riesiewicka a Hanse Blocka Čističi (The Cleaners / Německo, Brazílie, Nizozemsko, Itálie, USA / 2018 / 88 min.), který získal třetí místo.

Divácká cena NF AVAST bude spolu s dalšími festivalovými cenami porot předána na závěrečném ceremoniálu Jednoho světa v kině Lucerna.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru