Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Ji.hlava 22: Svědectví o přírodě vyhrál film o Sodomě

Ji.hlava 22: Svědectví o přírodě vyhrál film o Sodomě

Ji.hlava 22: Svědectví o přírodě vyhrál film o Sodomě

Nejlepším dokumentem sekce Svědectví o přírodě je snímek Vítejte v Sodomě. Inspirační fórum hostilo novináře Johna Tusu. Dnešní den přinese dvanáctihodinový filmový zážitek: snímek Report o čínské nezávislé hudební scéně.

Program druhého festivalového dne nabídl Čechoslováky v emigraci v sekci Cizinec hledá byt nebo pohled do jednoho ošuntělého amerického motelu v belgickém snímku Volný pokoj režisérky Alexandry Kandy Longuetové.

V pátek byla také vyhlášena druhá z jedenácti filmových cen. Nejlepším snímkem sekce Svědectví o přírodě se stal snímek Vítejte v Sodomě režisérské dvojice Floriana Weigensamera a Christiana Krona. „Život lidí na skládce elektronického odpadu v Ghaně je metaforou lidstva a jeho chování k planetě. Zatímco přírodní ekosystémy neprodukují žádný odpad, lidstvo toho bohužel není schopné,“ zní výrok poroty. „Film se dotýká také témat jako je migrace, gender, sexuální orientace a sociální nerovnost. Lidé žijící na skládce odpadu mají i přes své děsivé životní podmínky stále chuť zažívat radost a přátelství a sní o lepší budoucnosti,“ zní verdikt poroty, ve které zasedla ekoložka Yvonna Gailly, hydrobiolog David Pithart a ekologická aktivistka Anna Bromová.

Hvězdou Inspiračního fóra byl včera britský novinář s českými kořeny, bývalý šéf zahraničního vysílání BBC World Service John Tusa. „Před lety jsme konzumovali noviny velkého formátu, takzvané ‚broadsheets‘. Ty se změnily na menší ‚tabloid‘, které se zase přesunuly na internet. Čtenáři je začali konzumovat na chytrých telefonech. Z nějakých dvanácti set znaků jsme se smrskli na dvě stě padesát,“ zahájil Tusa debatu.

A co se chystá dnes? Ji.hlava promítne nejdelší film festivalu: čínský film Report režiséra Wu Fana, který na ploše dvanácti hodin mapuje proměny nezávislé hudby v Číně. Dramaticky vystavěný dokument Dokud nás porno nerozdělí režiséra Jorgeho Pelicana se pak dotýká tématu krize tradiční rodiny a také toho, jak sociální sítě proměňují mezilidské vztahy. Z českých filmů se diváci mohou těšit na portrét surrealisty Vratislava Effenbergera v neotřelé režii Davida Jařaba s názvem Vratislav Effenberger aneb Lov na černého žraloka. Do obřího slumu Kibera v africkém Nairobi pak vezme diváky režisér Martin Páv ve snímku Kibera: Příběh slumu.

Inspirační fórum přinese Dokumentární dialog s japonským matematikem a bývalým starostou města Hirošima Tadatoshim Akibou.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru