Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Zabijačka je ten správný nářez

Zabijačka je ten správný nářez

Zabijačka je ten správný nářez

RECENZE – KOMIKS: Kick-Ass: Nářez – Zabijačka (Mark Millar, John Romita, Jr.) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Na poslední stránce komiksu Kick-Ass 2: Nářez 2 anoncoval vydavatel, že se ke čtenářům další kniha s podtitulem Zabijačka dostane v roce 2014. Jenže, pokračování výborného příběhu o „superhrdinovi bez jakýchkoli schopností“ Daveovi Lizewském se Millarovi vzdor zábavné reflexi „superhrdinských týmovek“ až tak nevydařilo. A ještě hůř to dopadlo tam, kde se režisér Jeff Wadlow pokusil navázat na úspěch Vaughnova prvního filmu. Kick-Ass 2 sice má svoje momenty, ale jako celek nedrží příliš pohromadě, možná proto, že jeho tvůrci na dějovou linii vycházející ze stejnojmenného komiksu naroubovali i některé motivy právě ze Zabijačky. Nehledě na to, že Chloë Grace Moretzová pohříchu od uvedení prvního filmu poněkud dospěla. Po rozporuplném přijetí komiksu a prošumění jeho filmové adaptace v kinech CREW od Zabijačky ucukla a dlouhou dobu to vypadalo, že Kick- Ass a Hit-Girl pro tuzemského fanouška skončili. Pak ale přišel nápad zkusit to se Startovačem, fanouškovská podpora (v seznamu jsem napočítal i sedm statečných paní nebo slečen) a na počátku roku tak máme možnost držet v rukou komiks, který dává zapomenout na nahořklou příchuť Kick-Ass 2: Nářez 2.

Tato v pořadí třetí kniha dějově náleží mezi jedničku a dvojku, a jak již podtitul napovídá, soustředí se na vedlejší postavu, kterou si čtenáři podle mého od počátku zamilovali daleko víc než losera Davea. Dvanáctiletou Mindy totiž její otec vytrénoval jako dokonalý stroj na zabíjení a jatka, která tato dívenka předvedla v závěru prvního dílu, jí zajistila nehynoucí slávu a obdiv všech tak trochu narušených komiksových fandů, mezi něž se také počítám.

Takže, zatímco padouši se snaží odhalit Nářezovu skutečnou identitu, Mindy po smrti Taťuldy žije s matkou a nevlastním otcem, policistou Marcusem, a pokouší se zapadnout mezi své vrstevníky. Komiks postupně rozjíždí tři dějové linie, každá sama o sobě je zábavná a dohromady se vůbec netlučou. Páteř tvoří Mindin plán zlikvidovat zločinecké impérium Ralpha Genoveseho, který převzal byznys po smrti svého bratra Johna (viz Kick-Ass: Nářez). Zatímco po nocích Mindy spolu s Nářezem bojuje se zločinem, ve dne chodí do školy a bojuje se svými spolužačkami, které si co do arogance, tvrdosti prostředků a mluvy s otrlými gangstery v ničem nezadají. Komiks sleduje také osudy Ralphova synovce Chrise (alias Zuřivce), jenž je uklizen kamsi do Asie, kde se má vyučit bojovým uměním, aby po návratu okostýmovaným superhrdinům zatnul tipec.

Millar chytře přehazuje role, takže Zabijačka trénuje Nářeza, který se stává vedlejší postavou, a dělá to, co od ní čtenář očekává. Masakruje darebáky na tisíc možných způsobů, čím brutálněji, tím lépe. Zároveň si tvůrce utahuje se všech těch filmů o středoškolačkách, v nichž do semknutého kolektivu s jasně danou královnou přichází nová tvář, která po překonání mnoha překážek udělí spolužačkám morální lekci. A patrně nejvtipnější je parodické převrácení rolí v případě Chrise a jeho „duchovní cesty“, protože Zuřivec se netouží stát hrdinským mstitelem, nýbrž pomstychtivým superpadouchem a jeho mistři nejsou ničím jiným než bandou vykutálených podvodníků.

Vedle drsné akce a ještě drsnějšího jazyka (opět výborný překlad Darka Šmída) je Zabijačka napěchována nejrůznějšími popkulturními odkazy na komiksy, filmy a filmy natočené podle komiksových předloh. A disponuje navíc jedním vpravdě geniálním momentem, který se nachází na začátku pátého sešitu a v němž Millar zúročil průběžný rohypnolový gag.

Do nového roku snad CREW nemohla vstoupit lépe, radostněji a krvavěji. Doufám, že z nechtěného dítěte se stane čtenářský hit a my se brzy dočkáme dalšího pokračování.

P.S. Že jsem se nějak zapomněl zmínit o kresbě? John Romita, Jr., proboha! A vřele doporučuji prostudovat galerii obálek.

Mark Millar, John Romita, Jr.

Kick-Ass: Nářez – Zabijačka

Nakladatelství CREW, Praha 2018
136 stran
399 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru