Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Čarodějnici nedáš živou býti

Čarodějnici nedáš živou býti

Čarodějnici nedáš živou býti
RECENZE – KOMIKS: Lovec čarodějnic: Ve službách andělů (Mike Mignola, Ben Stenbeck) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Když ve druhé hellboyovské knize (Probuzení ďábla) probíhá v Ú.P.V.O. brífing ohledně záhadné postavy nesmrtelného Vladimira Giuresca, padne na jednom panelu zmínka o jistém siru Edwardu Greyovi. Ten v roce 1882 nazval Guiresca upírem a varoval před ním královnu Viktorii. Sám Grey je pak v poznámce identifikován jako „muž proslulý v 19. století jako pátrač v oblasti paranormálních jevů.“

Mignolův komiks Lovec čarodějnic: Ve službách andělů je situován do Londýna roku 1879 a titulní postavou je vyšetřovatel Jejího Veličenstva ve věcech okultních, sir Edward Grey. Po spin-off sérii Ú.P.V.O. a prvním dílu série s Humrem Johnsonem dostává tuzemský čtenář znovu možnost rozšířit svoje obzory týkající se universa pod značkou Hellboy.

Zpočátku detektivní zápletka připomínající Poeovu povídku Vraždy v ulici Morgue rychle nabude okultního rozměru, když vyjde najevo, že tři čerstvě zavraždění muži byli účastníky archeologické expedice. Ta prováděla vykopávky v tajemném městě na Sahaře a objevila pozůstatky neznámé civilizace, včetně podivné kostry. Tyto ostatky vzali badatelé se sebou, což, jak se záhy ukázalo, byla velká chyba. Jejich majitel totiž poněkud ožil.

Stejně jako ve zmíněném Probuzení ďábla nebo v prvním díle Humra Johnsona se Mignola vrací ke svému oblíbenému motivu Hyperboreji, zemi prvních lidí, kteří na sebe přivolali zkázu, či vnitřního světa (Dutozemě). Jeho hrdina Grey se přes spiritistické médium (Mary) a v ústavu pro duševně choré drženého uctívače ďábla Martina Gilfryda dostane až k oné bytosti živící se lidskou krví. Navíc jsou mu celou dobu v patách lidé z Bratrstva slunečního boha Ra, zmínka o kteréžto organizaci se objevuje v povídce Experiment dr. Carpa (Pražský upír a další povídky). Jestliže Hellboy čerpá z bájí a pověstí, Humr Johnson je poctou brakové literatuře 30. let, pak svět Edwarda Greye napájejí viktoriánské duchařské příběhy. Mike Mignola se v doslovu netají tím, že jeho iniciačním čtenářským zážitkem se stal Stokerův Dracula, přičemž postavu Van Helsinga považuje za pravzor všech pozdějších „okultních detektivů“.

Ve službách andělů se žánrově přimyká k hororu, přičemž absencí nadhledu má v Mignolově tvorbě (aspoň té, která je dosud českému čtenáři zpřístupněna) nejblíže k Lordu Baltimoreovi. Tomu odpovídá i výtvarná stránka, protože stejně jako v případě Baltimorea se jí ujal Ben Stenbeck. Ten nakreslil také dodatkovou povídku Vražedný pokus, blíže se zabývající v komiksu zmíněným případem tří čarodějnic, jež pojaly plán odstranit královnu Viktorii. Za jeho překažení byl Edward Grey povýšen do šlechtického stavu. Druhou povídku Pohřeb Kateřiny Bakerové nakreslil Patric Reynolds. Odehrává se v polovině 17. století a pojednává o lovci čarodějnic Henrym Hoodovi. Tato postava je také zmíněna v komiksu, poprvé se ovšem objevuje v Hellboy: Temnota vábí, kde jsou čtenáři představeny dvě další verze pádu a konce nesmiřitelného inkvizitora, jehož předobrazem byl jistý Matthew Hopkins. V doslovu Mignola uvádí, že chtěl v krátkém příběhu ukázat, že se i takový padouch jako Henry Hood mohl angažovat na straně dobra.

Lovec čarodějnic: Ve službách andělů působí trochu upovídaným dojmem. Mluví se i během akčních scén, kdy se Grey po celou dobu modlí jako nějaký exorcista. To však nic nemění na tom, že se jedná o výživnou mysteriózně hororovou porci, kterou Mignola dokáže k potěše svých fanoušků servírovat se všemi svými obvyklými přílohami.
Ačkoli je příběh uzavřen, existují čtyři další díly, ten zatím poslední byl dokončen v září letošního roku. Tak uvidíme, jak hluboko do hellboyovského universa nás Comics Centrum ještě potopí. Třeba s Abem Sapienem…

 

Mike Mignola, Ben Stenbeck

Lovec čarodějnic: Ve službách andělů

Nakladatelství Comics Centrum, Praha 2018
160 stran
599 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru