Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Mezi řádky

Mezi řádky

Mezi řádky
RECENZE – KOMIKS: Mezi řádky 5: Zrození (Mike Carey, Peter Gross) – VERONIKA ZÝKOVÁ – 

Tom Taylor, Lizzie Hexamová a Richard Savoy se v pátém dílu ceněné komiksové série Mikea Careyho a Petera Grosse Mezi řádky se vydávají z úkrytu pátrat po stopách jednoho z mnoha tajemství Wilsona Taylora a jsou opět o něco blíže k odpovědím na některé z otázek. Hned od začátku má příběh spád, když se trojice rozhodne pro loupež před chystanou dražbou. A netrvá o moc déle, než dojde ke komplikaci, která je jen prvním z mnoha překvapení, která Carey a Gross nachystali ve svém narativně komplexním a vizuálně propracovaném příběhu. Ten opět disponuje mnoha referencemi na literární a popkulturní díla, jejich příběhy a postavy. Dostane se i na zmínky o autorech, se kterými přišel Wilson do styku (pobaví například zmínka v jeho deníku: „27. listopadu 1991. Zúčastnil jsem se banketu Obce spisovatelů. Řekl jsem Martinu Amisovi, že je kretén, a málem jsem skončil v posteli s Angelou Carterovou.“). Vedle trojice protagonistů v příběhu vystupují další „stálice“, jakými jsou nezničitelný padouch Pullman nebo nepředvídatelná a mocná hračkářka madam Rauschová.

Mezi vrcholy komiksu patří zejména druhá část, v níž tvůrci zručně dávkují informace a stupňují napětí. Střídají vyprávění o peripetiích kolem prvního superhrdiny zlaté éry komiksu Tinkera s aktuálními událostmi, jež se brutálně dotýkají spolupracovníků Wilsona Taylora, a s paralelně probíhajícím pátráním, které vedou Tom a Lizzie. To je dovádí až k samotnému Tinkerovi a konfrontace mezi ním a Tomem je jedním z vrcholů tohoto svazku. Nejednou se smazává hranice mezi fikcí a realitou a není jasné, nakolik je kdo člověk z masa a kostí a nakolik vyfabulovaná postava.

Carey a Gross předivo příběhů občas zatěžkávají snad až přemírou odkazů, ale na rozdíl od trochu slabšího čtvrtého svazku má děj od začátku do konce solidní spád a udržuje čtenáře v napětí. Vedle dvojici tvůrců, kteří stojí za úspěchem této série, je potřeba vzpomenout Vince Lockea, jenž má na svědomí retro ladění pasáží ze 30. let 20. století, a tradičně taky výtečné obálky Juko Šimizuové (několik návrhů obálek svazek uzavírá).

Šestý díl s názvem Tommy Taylor a válka světů (Tommy Taylor and the War of Words), který by měl vyjít v dubnu, nabídne na výrazně rozsáhlejší ploše (240 stran) konečně nejen otevřenou konfrontaci s Pullmanem, ale hlavně boj s tajným spolkem, který se snaží ovládnout svět. Samotný závěr Zrození, zachycující Toma naštvaného a plného odhodlání, dává tušit, že to bude pořádná řež.

 

Mike Carey, Peter Gross

Mezi řádky 5: Zrození

160 stran
CREW 2017
359 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru