Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Svět příběhů versus šílený Literár

Svět příběhů versus šílený Literár

Svět příběhů versus šílený Literár
RECENZE – KOMIKS: Mýty 13: Velký mytický crossover (Bill Willingham, Matthew Sturges) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Přiznám se, že jsem se ke čtení crossoveru Mýtů a Literárů musela přemáhat, což není vzhledem k tomu, jak vysoce si cením sérii Mýty, obvyklá situace. Crossovery nemám v lásce, ale nakonec se ukázalo, že tenhle díl stojí za přečtení a proti ostatním tento tlustý svazek (sestávající ze sešitů Mýtů č. 83-85, Jack of Fables č. 33-35 a The Literals č. 1-3) v ničem nezaostává. V něm musí Mýty zastavit šílence, který má moc přepsat celý vesmír.

CREW si dala tu práci, že čtenáře neznalé sérií The Literals (Literáři) a Jack of Fables (spin-off Mýtů), které u nás nevychází, zasvětila do dění v úvodní poznámce. V ní si mimo jiné připomeneme, že jsme naposledy spatřili Jacka Hornera v šesté knize, kdy s kufrem plným peněz stopoval v Hollywoodu. Také se dozvíme, že měl krátkou aférku se Sněhovou královnou, s níž zplodil syna. Je to právě Jack, kdo má v tomto příběhu prominentní místo. Ačkoli je Jack téměř všemi opovrhován, je faktem, že nejednou zachránil Mýtům krk. A pomůže i tentokrát. Jako pravý hrdina do děje zasáhne zmiňovaný Jackův syn, jenž se po dlouhém pátrání setkává se svým otcem, který pro něj má pochopitelně několik rad do života.

Největším chudákem tohoto příběhu je Wolfi, který . Své útrapy vynahradí během heroických chvil. Tvůrci si vyhráli s jeho proměnami, kterých jako by se nemohli nabažit, takže po čase jde zábava poněkud stranou na úkor určité repetitivnosti.

Nadsázka a pomrkávání na čtenáře jsou v tomto příběhu časté, například když se Jack na čas naštvaně pakuje z příběhu se slovy, že se vrací „do původní série Mýty, kam odjakživa patří.“ A nakrknutě dodává: „A svýho oblíbenýho kreslíře si beru s sebou!“

Fantazii tvůrci meze nekladli ani při líčení a vyobrazování činů šíleného Kevina Thorna, který má moc vše přepsat a zničit tak celý svět. Ještě štěstí, že zatím setrvává pouze u jednodušších cvičení (viz obrázek níže), na nichž si tříbí svůj styl. Když si neví rady, přivolá si na pomoc Žánry. S jejich personifikací se všemi typickými znaky se tvůrci vypořádali se zjevným gustem a je to podobně zábavné jako rozjímání modrého vola Babe, který je jedním z mnoha pomrkávání na čtenáře.
Výrazné je trio sester Pageových, které se po počátečním šoku ze zjištění, že byly svedeny svým vlastním bratrem (kým jiným než Jackem?), rozjedou ke slušné akci.

Příběh nás zavede také na farmu. Jestliže jsem za největšího chudáka označila Wolfiho, tak Růženka si s ním v ničem nezadá. Její trápení je ovšem psychického rázu. Po smrti svého milého je na dně a když se objeví starý známý Jack, její deprese se ještě zhorší.

Kresbu jednotlivých částí si mezi sebou rozdělili Mark Buckingham, Russ Brown a Tony Akins. Styl obou kreslířů není tomu Buckinghamovu zas až tak vzdálen, takže celý svazek nepůsobí rozháraně. Výrazněji vybočuje jen Akinsovo vyobrazování emocí a grimas postav, které jsou značně přehnané a někdy až na hraně karikatury. To se týká zejména Jacka, jenž v jeho ztvárnění působí ještě nesnesitelněji než obvykle.

Další, regulérní díl Mýtů slibuje příběh odvíjející se kolem Čarodějnic. Anotace zní slibně: „Čarodějnice vládnou světu. Nebo alespoň Mýtovu. Zatímco nebezpečná Baba Jaga plánuje v podzemí svůj další krok, Frau Totenkinder a čarodějky z Farmy se připravují k odvetě proti panu Temnému, aby zachránily to, co z Mýtova ještě zbylo.“ Čtrnáctý díl by měl vyjít už v říjnu. Pokud si jej chce předobjednat, můžete tak učinit v CREWním online shopu.

 

Bill Willingham, Matthew Sturges

Mýty 13: Velký mytický crossover

224 barevných stran
539 Kč v e-shopu CRWE
Praha 2018

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru