Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Oddejte se Filmu Sokolov!

Oddejte se Filmu Sokolov!

Oddejte se Filmu Sokolov!
Již příští víkend bude hornické město v západních Čechách tradičně oživeno ojedinělým filmovým seminářem Film Sokolov, který se zde koná již po osmnácté. Právě plnoletý festival se letos uskuteční  12. až 14. října v prostorách Městského domu kultury na náměstí Budovatelů. Jak je zvykem z předešlých ročníků, i tento rok festivalem prostupuje jedno hlavní téma. A jak jinak navázat na loňský KONEC než novým začátkem. Vstup do festivalové dospělosti bude tedy v duchu spojení, které startuje novou životní etapu.

„SVATBA jakožto přelomová životní událost, akt lásky a vášně, vrchol společné cesty dvou lidí, pečlivě promyšlený kalkul. Ale také pojem, který implikuje spojení několika, mnohdy protichůdných, forem, článků a jednotlivců,“ komentuje výběr tématu ředitelka festivalu Kristýna Genttnerová. Svatba bude tematizovaná napříč pestrou programovou škálou.  Návštěvníci budou moci zhlédnout celovečerní, krátké, hrané i dokumentární snímky. Poslechnout si přednášku a letos nově i autorské čtení. Odreagovat se při zábavném doprovodném programu či na proslulé večerní party a celý filmový víkend slavnostně zakončit na klasickém výletu po okolí s oblíbeným sokolovským historikem a pedagogem Vladimírem Bružeňákem.

Samotné téma otevírá prostor oslavám, tradicím, ale také novým úhlům pohledu a třeba i kritice. To vše festival pojímá komplexně, zohledňuje konvence i nejaktuálnější problematiku fenoménu. Dává možnost vyjádřit se samotným návštěvníkům, kteří se mohou v odlehčené festivalové náladě nad konzervativní tradici povznést, nebo být aktivní a pokusit se být v jejím rámci trochu víc fér. Díky spolupráci s platformou Jsme fér mohou návštěvníci v Sokolově napsat vzkaz svému poslanci nebo poslankyni a vysvětlit jim, proč se jedná o důležité téma a proč by právě možnost svatby měla být pro všechny samozřejmostí.

Letošní nabídka celovečerních filmů bude, jak je zvykem, obsahovat české i zahraniční snímky, klasiky i méně známé kousky, které stojí za zhlédnutí. Festival po slavnostní hostině ve foyer MDK zahájí Svatba (2004) polského režiséra Wojciecha Smarzowského, která reprezentuje cynický pohled na společnost porevolučního Polska. Z českých snímků bude uveden dokument Eriky Hníkové Nesvatbov (2010), který mapuje život nezadaných třicátníků v zapadlé slovenské vesničce, a legendární hororová komedie Svatba upírů (1993) Jaroslava Soukupa s Ivetou Bartošovou a Rudolfem Hrušínským nejml. v hlavních rolích. Lehce pohádkový eskapismus z podzimní deprese přinese film Jacquese Demyho Oslí kůže (1970), a naopak tíživá atmosféra války ve Vietnamu na diváky dopadne při sledování amerického filmu Lovec jelenů (1972) s Robertem De Nirem a Meryl Streep. Blok kratší metráže pojí oddání se vlastním vášním. Happy-End (1996) experimentátora Petera Tscherkasskyho představí pár posedlý mimo jiné pojídáním dortů, filmová báseň Vincenta Moona a Antoina Vivaniho pronikne do světa muzikantů Ireny a Vojtěcha Havlových.

Odborný program zaštítí přednáška docenta Zdeňka Uherka z Institutu sociologických studií UK Únosy nevěst v 21. století jako běžná praxe, která naváže na dokumentární snímek Hon na nevěstu (2016) zobrazující nekonvenční námluvy mladíků v Kyrgyzstánu. Letošní novinkou bude autorské čtení Lukáše Csicselyho, mladého scenáristy a dlouholetého účastníka sokolovského festivalu, který bude ze své knihy Svátek předčítat v kavárně Štístko.

Film Sokolov ani tento rok nebude ochuzen o zábavnou socializační aktivitu, součástí doprovodného programu bude matchmaking, během něhož si návštěvníci budou v davu hledat svůj romantický slavný protějšek vepsaný do festivalových akreditací. Skvělá možnost jak s pomocí náhody a hvězdných jmen objevit svého ideálního partnera nebo nového kamaráda. Party v klubu Amnézie – Rozlučky ve Vegas I. a II. s legendárním filmovědným triem DJ Deleuze jsou pak skvělou příležitostí oslavit nové známosti nebo zapít a zapomenout na ty staré. Následně pak, buď s čistou hlavou, nebo s novou láskou vyrazit na finální nedělní výlet.

Filmově vzdělávací seminář Film Sokolov se každoročně koná díky laskavé finanční i organizační podpoře města Sokolov a Univerzity Karlovy. Je výsledkem práce studentů a absolventů různých oborů stejnojmenné univerzity a pro návštěvníky je přístupný zcela zdarma.

Film Sokolov
Městský dům kultury / Sokolov / 12. – 14. 10. 2018

Facebooková událost

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru