Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Konec se blíží…

Konec se blíží…

Konec se blíží…
RECENZE – KOMIKS: Skalpy: Abys byl spasen, musíš hřešit (Jason Aaron & R. M. Guéra & Davide Furnó & Jason LaTour) – JAROSLAV STUCHLÝ –

A tak už jdeme do finále, halekalo se pokaždé v závěru socialistické zábavné televizní show Možná přijde i kouzelník. I komiksová série Skalpy spěje ke svému vyvrcholení. A tím kouzelníkem, který žongluje se spoustou míčků, aniž by mu nějaký upadl, je Jason Aaron.

V osmém svazku s podtitulem Abys byl spasen, musíš hřešit posunuje po příběhové šachovnici nejen notoricky známými postavami, ale také figurami, které se zatím v sérii jen mihly. Jako například šerif Karnow, který neumí nic jiného než ohromovat mladež smyšlenými historkami o své vlastní odvaze. Ten si sáhne až na dno, protože pravda, jež se mu zjeví o něm samém, není nikterak příjemná.
Další, kdo se téměř octne na konci své cesty, je federální agent Nitz. Ten má ovšem víc štěstí než rozumu, sveze se na vlně boje proti terorismu, odrazí se ode dna a je opět v sedle. Takovou ironii osudu, jakou Aaron předvedl ve druhém sešitě tohoto svazku, jsem už dlouho neviděl.
Také Lincoln Rudá vrána má problém. Během kampaně za jeho znovuzvolení náčelníkem kmenové rady se objeví nečekaně silný protikandidát.
Lawrence pořád sedí ve vězení za zločin, který nespáchal, a pološílený šaman Ten, který chytá drží v zajetí snad jediného nezkorumpovaného policistu široko daleko. Není toho už dost?
Není, protože ten mládenec s vydloubnutým okem, uklízející v kasinu, zjistí, jak je to s city, jež k němu chová Lincolnova dcera Carol. A toto poznání jej zrovna nepotěší.
Zapomenout samozřejmě nelze na Dashiella Zlého koně, jehož návrat do rezervace a následná vražda jeho matky celý ten kolotoč odstartovaly. Stal se Lincolnovou pravou rukou, získal si naprostou důvěru muže, jehož hodlá zničit. Nebo snad ne? A poblíž se pořád motá Šunka, muž na špinavou práci.

Ačkoli tentokrát Aaron šetří akčními scénami (dvě se ale najdou a zvlášť přestřelka uvnitř auta je po čertech působivá záležitost), patří osmý díl k dosavadním vrcholům série. Tempo příběhu se zrychluje a ve světě, v němž téměř nikdo není úplně nevinný, dochází k nečekaným interakcím.
Co se týče výtvarné stránky, Furnóovu práci již známe z předchozích svazků, první sešit je dílem Jasona LaToura a je to hodně zjednodušující kresba na hranici karikatury. To podstatné obstaral R. M. Guéra, výtvarník, který stál u zrodu Skalpů a jehož styl je pro tuto sérii určující.
Je to brutální, je to atmosférické, má to (i díky adekvátnímu Kopřivovu překladu) koule

Abys byl spasen, nemusíš hřešit. Aaronovi a Guérovi bude stačit, až jednou Bohu předloží komiksovou sérii Skalpy. A v případě, že Bůh má rád noir, není ohledně spasení těchto dvou umělců co řešit.

 

Jason Aaron & R. M. Guéra & Davide Furnó & Jason LaTour

Skalpy: Abys byl spasen, musíš hřešit

Nakladatelství CREW, Praha 2018
156 stran
439 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru