Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Když zlo triumfuje

Když zlo triumfuje

Když zlo triumfuje
RECENZE – KOMIKS: Temná věž: Bitva na kopci Jericho (Robin Furthová & Peter David & Jae Lee & Richard Isanove) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Když jsem psal první recenzi na komiksovou Temnou věž, přiznal jsem, že Kingovu románovou předlohu neznám (četl jsem do té doby jen první díl), ale že to hodlám napravit. Nyní jsme o čtyři komiksové knihy dál, já přelouskal znovu Pistolníka a po něm v jednom zátahu Tři vyvolené a Pustiny a čekám, až kamarádova dcera dočte Čaroděje a sklo. A taky jsem v kině zhlédl filmovou adaptaci Temné věže od režiséra Nikolaje Arcela. Tolik k tomu, jak moc se od komiksového Zrození pistolníka zvýšila míra mé „kompetence“ v případě tohoto materiálu.

Bitva na kopci Jericho uzavírá jednu část komiksové ságy. Odehrává se devět let poté, co vojsko Dobrého muže Johna Farsona dobylo Gilead. Roland se zbytky pistolníků (Společenstvo) přešel na partyzánský způsob boje, netuší však, že kvůli zradě ve vlastních řadách ví nepřítel o každém jeho záměru. Navíc generál Grissom zkouší uvést do provozu zbraň hromadného ničení. S Rolandem a jeho ka-tet to vůbec nevypadá dobře. To vše v situaci, kdy jeden z Paprsků podpírající Temnou věž praskl.

Pátá kniha má poněkud řidší děj, což lze poznat i z toho, že výtvarník Jae Lee často volí celostránkové (nebo i dvojstránkové) kompozice, ale výtečně zprostředkovává atmosféru (Středo)světa, který se nejen hnul, ale začal se přímo rozpadat. Všude jen trosky, zmrzačené mrtvoly, pomalí mutanti, šílené kulty neštítící se lidských obětí a všudypřítomná rudá barva na pozadí, symbolizující vládu teroru Karmínového krále. V závěru dojde k několika heroickým úmrtím, ale kdo zná předlohu, ví, že Rolandův osud se na kopci Jericho zdaleka nenaplnil. Vše nasvědčuje tomu, že s avizovanými novými výtvarníky by mohl děj začít kopírovat Kingovu předlohu.

V úvodu čtvrtého sešitu se nachází „staré úsloví“ o tmě, která je vždy největší před svítáním. Ale někdy si myslíme, že vidíme světlo přicházejícího úsvitu a neuvědomíme si, že temnota se nám vysmívá, protože ví, že houstne…a že světlo, které nás vede, je falešné. Tento text je příznačný pro celý pětisvazkový úvod komiksové Temné věže. Myslíte, že už nemůže být hůř? Ale bude.

Přes toto krajně depresivní ladění stojí Temná věž za pozornost. Jen bych ji nedával do rukou dětem. Dobro je poraženo, Zlo triumfuje, zbývá beznaděj, násilí, zkáza a zmar. A poslední z pistolníků, kterého čeká obsesivní putování za Temnou věží. Na shledanou v pekle, přátelé.

 

Robin Furthová & Peter David & Jae Lee & Richard Isanove

Temná věž: Bitva na kopci Jericho

Nakladatelství CREW, Praha 2018

144 stran

349 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru