Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Make America Great Again. Seriously!

Make America Great Again. Seriously!

Make America Great Again. Seriously!

REFLEXE: Akta Pentagon: Skrytá válka (režie: Steven Spielberg, 2017) – DOMINIK VONTOR –

V rozmezí pouhého jednoho měsíce uvedou čeští distributoři do kin dva filmy Stevena Spielberga. Oba tyto snímky představují dvě odlišné tendence, jimiž se více než čtyřicetileté Spielbergovo dílo vyznačuje. Ready Player One: Hra začíná je adaptací sci-fi bestselleru Ernesta Clinea. Skupina teenagerů v něm svádí boj o budoucnost virtuální reality OASIS, která slouží jako únik od reality skutečné, kterou přelidnění, korupce, znečištění a klimatické změny přetvořily v nehostinný slum. Spielberg zde navazuje na tradici své blockbusterové tvorby, které dominují dobrodružné a sci-fi snímky. Hlavní roli v nich hraje fantazie, napětí, rodina a přátelství. Akta Pentagon: Skrytá válka (v originále The Post) se naopak ohlíží do minulosti. Film sleduje redakci deníku The Washington Post v době úniku přísně tajných materiálů, které kompromitovaly vládu USA a dokazovaly její reálný podíl na válce ve Vietnamu. Drama z novinářského prostředí tak spadá mezi filmy, v nichž se režisér věnuje reálným postavám a klíčovým historickým událostem.

Produkce snímku byla relativně rychlá. V únoru 2017 se Spielbergovi dostává do rukou scénář a ještě v březnu mu na hereckou nabídku přistupují Tom Hanks a Meryl Streep. V květnu se začíná natáčet a v listopadu už americký režisér hlásí, že je dostříháno a diváci se ještě do konce roku mohou těšit na premiéru. Všechno to zní náramně jednoduše, jako hladce odvedená práce geniálně sehraného a zkušeného štábu. Ale za promyšlenými kamerovými jízdami, které se u Spielberga nikdy neokoukají, pod dobovou kostýmní výpravou a za nejzářivějším výběrem americké herecké garnitury se neskrývá samoúčelná úlitba nadcházející oscarové sezóně. Kontext příběhu je totiž děsivě aktuální a vypovídá o mnohém, co nemusí být na první dobrou zjevné.

Řada sociokulturních témat 60. let eskaluje v následující dekádě. Sílí hlasy za podporu prosazování lidských práv. Feministická hnutí se široce prezentují a upozorňují na nerovnost mezi pohlavími. Zvyšují se také obavy ze stavu životního prostředí a nedůvěra k vládě. S ní je spojený odpor k válečným intervencím Spojených států amerických mimo jejich území. Média svádí boj s vrcholnou politikou a nedotknutelnost prvního dodatku Ústavy, který zaručuje svobodu slova a tisku, je v ohrožení, když administrativa amerického prezidenta Richarda Nixona vydá zákaz otisknout v listech The New York Times části citlivých vládních dokumentů. Vydavatelka The Washington Post Katharine Grahamová (Meryl Streep) si po sebevraždě svého manžela musí v nerovných podmínkách raných 70. let vydobýt mezi dravými muži špičkové žurnalistiky své místo a riskuje jméno svého podniku.

Jméno Daniela Ellsberga (Matthew Rhys), který vynesl část tajných Pentagon Papers, dnes prakticky není skloňováno, zatímco jména Edwarda Snowdena a Juliana Assange slyšíme neustále. V čele úřadu prezidenta USA stojí miliardář Donald Trump, politik opakovaně se ohánějící pojmy fake news a útočící na svobodná média. V hledáčku jeho zlověstné rétoriky jsou menšiny a ženy. Zdá se, že pro vyprávění příběhu ženy, která malé místní noviny bojující za prvotřídní nezávislou novinařinu dovede k titulu jednoho z nejprestižnějších deníků v zemi, je právě nyní ideální doba. A není divu, že se látky ujal právě výsostný demokrat Steven Spielberg. S dalšími dvěma výsostnými demokraty v hlavních rolích.

Novináře nestaví na blyštivý piedestal hrdinství, ale spatřuje v nich lidi, kteří z podstaty své profese sice mají konexe, ale přesto nezávisle bojují za určitou ideologii. Postavy Grahamové i šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) nepronáší sentimentální fráze, které by příběh strojeně posouvaly dál. Ačkoliv spielbergovský sentiment nechybí, Spielberg je zručný vypravěč a obě hlavní postavy se především potýkají s překážkami, které jim společenská i politická situace klade do cesty. V jeho režii znamená profese novináře v situaci kolem politické aféry nutnost přebírat roli hledače a šiřitele pravdy. Nespokojuje se s naplňováním romantické představy o kouřících reportérech v kšandách, kteří ťukají do psacích strojů a chrlí jednoho sólokapra za druhým. Novinařina se neobejde bez ostrých loktů a uvážlivého, ale rychlého rozhodování.

Silný status celebritám neumožňuje pouze vášnivě promlouvat k politické situaci, ale reálně využít jejich talent na poli umělecké tvorby. Politický film není pouze zábava, ale využívá schopnost média šířit určité myšlenky. A jak se předvolební teoretizování o neschopnosti rasistického a sexistického, prostořekého vlastence Donalda Trumpa vládnout v čele Bílého domu rok po jeho inauguraci potvrzuje, Steven Spielberg Skrytou válkou jen ukazuje, jak na to umí Hollywood reagovat.

Akta Pentagon: Skrytá válka

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Josh Singer, Liz Hannah
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: John Williams
Hrají: Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Alison Brie, Tracy Letts
USA, 2017, 116 min
Česká premiéra: 22. 2. 2018 (Vertical Ent.)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 2

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru