Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Třicátý „případ“ Usagiho Yojimba

Třicátý „případ“ Usagiho Yojimba

Třicátý „případ“ Usagiho Yojimba
RECENZE – KOMIKS: Usagi Yojimbo: Zloději a špehové (Stan Sakai) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Vynecháme- li tři svazky mimo sérii (Yokai, Vesmírný Usagi a Senso), dospěl počet dobrodružství králičího ronina Usagiho ke kulatému číslu třicet. Zloději a špehové jsou opět povídková záležitost a už si ani nepamatuji, kdy naposled Stan Sakai vytasil ucelený příběh sledující jakousi pomyslnou hlavní linii. K té ovšem v mnoha povídkách odkazuje, respektive uvádí na scénu již známé postavy v nových souvislostech.

Jako kupříkladu v úvodním příběhu Zlodějka a kunoichi, kde onou zlodějkou není nikdo jiný než Kitsune (a její mladá chráněnka) a kunoichim (ženským ninjou) Chizu, odpadlice z klanu Neko. Usagi se mezi tyto tři ženy, soupeřící o svitek, namotá víceméně náhodně. Dokument může způsobit problémy lordu Hikijimu, který jednak stojí za smrtí Usagiho pána, jednak měl prsty ve vyštvání Chizu z klanu ninjů. Na rozdíl od Kitsune, které jde jen o zisk, je to tedy pro další dvě postavy osobní věc. Kdo nakonec koho přechytračí a kdo zůstane za příslovečného „blbce“?

Jednoruký šermíř pojednává o mrzákovi, jenž vyvinul unikátní způsob boje, aby se pomstil tomu, kdo jej o ruku připravil. Usagi do děje samozřejmě zasáhne, ve finále zůstává ale pouhým pozorovatelem. Je to story o aroganci a přesvědčení o vlastní výjimečnosti, které narazí na svoje limity.

K zamyšlení vede i Vzdálená hora. A sice nad lidskou tupostí a chtivostí dosáhnout svého bez ohledu na to, kolik životů to bude stát. Usagi se sice směje jako poslední, ale je to nahořklý smích někoho, kdo jen těžko chápe, jak můžou skvělé charaktery věrně sloužit opovrženíhodným pánům.

Smrt čajového mistra se tematicky znovu obrací k postavě namyšleného idiota. Je jím zahraniční šermíř a život čajového mistra si vyžádá jako odměnu za svoje umění s mečem. Tentokrát je to Usagi, na kom spočívá udělení závěrečné lekce.

Nevěsta vypadá jako jednoduchý příběh, který ovšem ozvláštňuje nečekaná pointa.

I třicátou knihu s Usagim ustál tvůrce se ctí. Je zábavný tam, kde se titulní hrdina octne mezi ženami, z nichž jedna druhé by nejraději vyškrábala oči, a vážný v okamžicích, kdy je konfrontován se zbytečnou a nesmyslnou smrtí někoho, kdo si získal jeho respekt.

Usagi Yojimbo je v dnešním nestálém světě takovou sázkou na jistotu. Čtenář dostane za svoje peníze přesně to, co očekává, a jako bonus pocit, že existovat v reálném životě víc takových charakterů, jako je Miyamoto Usagi, byl by svět hned o něco lepším místem. A odtud je jen krůček k myšlence, proč bych se jako Usagi nemohl (aspoň občas) zachovat já sám?

Komiksů, které dokážou dovést svého čtenáře až k podobnému přemítání, není opravdu mnoho.

 

Stan Sakai

Usagi Yojimbo: Zloději a špehové

Nakladatelství CREW, Praha 2018
184 stran
229 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru