Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Vsetínský filmový maraton představí nový srbský film a dílo Gorana Markoviće

Vsetínský filmový maraton představí nový srbský film a dílo Gorana Markoviće

Vsetínský filmový maraton představí nový srbský film a dílo Gorana Markoviće

Ve dnech 20.–22. dubna 2018 proběhne ve vsetínském kině Vatra jubilejní 20. ročník Vsetínského filmového maratonu. Z komorní akce pro členy Filmového klubu Vsetín se postupně stala největší přehlídka balkánského filmu v Česku, která už dávno přerostla hranice města Vsetína. Letošní ročník Vsetínského filmového maratonu má dva podtituly: Nový srbský film a Goran Marković 70.

Na filmy z Balkánu přijíždí do Vsetína filmoví fanoušci z různých koutů naší republiky i ze Slovenska. Akce si přesto zachovala velmi přátelskou domáckou atmosféru, která v minulosti nadchla i pozvané zahraniční režiséry přivyklé velkým mezinárodním festivalům. Dvacátý ročník Vsetínského filmového maratonu bude věnován zejména současné srbské kinematografii a přinese na plátno vsetínského kina Vatra deset filmů z období mezi roky 2012 a 2017. Naváže tak přímo na přehlídku z roku 2012. Ta zmapovala tvorbu srbských filmařů od rozpadu Jugoslávie v roce 1991 do tehdejší současnosti.

Více o programové skladbě prozrazuje dramaturg festivalu Jiří Fiala:

„Snažil jsem se vytvořit žánrově co nejpestřejší program. Festival otevře pozoruhodný studentský film Kde je Naďa?. Po něm bude následovat slavnostní zahájení spojené s projekcí komediálního dramatu Hrr na ně!. Pod režií tohoto snímku, který si střílí z praktik prodejců nemovitostí na Jadranu, je podepsán Srđan Dragojević, jenž má na kontě filmové hity jako Parade, nebo Pěkné vesnice pěkně hoří. Čas před páteční půlnocí bude patřit černobílému uměleckému hororu Otevřená.

Ranní sobotní program začne skrznaskrz pozitivní komedií Jméno: Dobrica, příjmení: neznámé. Po něm bude následovat komorní drama Léčení zabývající se netradičním způsobem poválečnými traumaty. Dále bych rád upozornil na historické soudní drama Gavrilo Princip – proces o procesu s atentátníky na Františka Ferdinanda d´Este. To si u nás v podvečer odbude českou distribuční premiéru. Velká lahůdka čeká diváky, kteří se v kině zdrží do půlnoci – sobotní program totiž uzavře nekompromisní thriller Vír odehrávající se v divokých ulicích Bělehradu devadesátých let.

Nedělní dopoledne začne svěží komedii Stádo, která je režisérským debutem známého srbského herce Nikoly Koja. Poté program trochu zvážní – postará se o to povídkové drama Rovnocenní o dětech v nesnázích. Výsledná kolekce, která vznikla selekcí více než padesáti filmů z mapovaného období, je opravdu velmi kvalitní a reprezentativní.“

Kromě exkurze do nové srbské kinematografie chystají organizátoři z Filmového klubu Vsetín malou retrospektivu filmů Gorana Markoviće. Tento čerstvý sedmdesátník, absolvent pražské FAMU, patří bezesporu mezi nejvýznamnější režiséry jugoslávské, resp. srbské historie. Medailonek Gorana Markoviće bude obsahovat čtyři filmy. Více o nich říká předseda Filmového klubu Vsetín Milan Kostelník: „V pátek večer mohou diváci zhlédnout Markovičův thriller Deja Vu. Tuto mistrovskou ukázku žánrového filmu promítneme z původní 35 mm filmové kopie. V sobotu odpoledne bude na programu katastrofické drama Variola vera o epidemii pravých neštovic v Bělehradě a do hlavního večerního času jsme zařadili jeho doposud poslední film Padělatel. 20. Vsetínský filmový maraton zakončíme Markovičovým komediálním dramatem z učitelského prostředí Mistři, mistři. Pro diváky chystáme také malou perličku – přestože se Goran Marković kvůli svému pracovnímu vytížení nemůže naší přehlídky osobně zúčastnit, všechny své filmy sám uvede.“

Nad festivalem přijala záštitu také zplnomocněná velvyslankyně Srbské republiky v České republice paní Vera Mavrič, která se zúčastní pátečního slavnostního zahájení přehlídky srbských filmů ve Vsetíně.

Kompletní program, anotace k filmům, trailery, ceník vstupného a aktuality z přípravy festivalu je možné nalézt na stránkách www.fkvsetin.cz a na facebookovém profilu Filmového klubu Vsetín.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru